Pagina documente » Stiinte Economice » Investitiile. Eficienta economica a investitiilor

Cuprins

lucrare-licenta-investitiile.-eficienta-economica-a-investitiilor
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-investitiile.-eficienta-economica-a-investitiilor


Extras din document

CUPRINS :
Capitolul I
Eficienta investitilor
Conceptul de eficienta economica
Capitolul II
Investitiile
Conceptul de investitie
Clasificarea investitiilor:
Documentatia pentru investitii
Eficienta economica a investitiilor
Economiile si investiti
Capitolul III
Studiu de caz
1 DATE GENERALE
2. DATE TEHNICE A INVESTITIEI ile -Rentabilitate si Risc
3. DURATA DE REALIZARE SI ETAPE PRINCIPALE PROIECT
1. DATE GENERALE
2. DATE TEHNICE A INVESTITIEI
3. DURATA DE REALIZARE SI ETAPE PRINCIPALE

Alte date

?Capitolul I

Eficienta investitilor

Conceptul de eficienta economica

Eficienta este considerata scop primordial al stiintei, a carei menire universalp este predictibilitatea prevenirii sau eliminarii riscului generat de necunoscut.

Eficienta economica este cerinta fundamentala necesara activitatilor economice impuse de economia de piata, aceasta exprimand rezultatele ce se obtin intr-o activitate economica evaluata prin prisma resurselor consumate pentru desfasurarea acelei activitati si se calculeaza raport intre marimea efectelor si a eforturilor ori raportul dintre eforturi si efecte adica efectele depind direct de eforturile si eficienta economica.

Cresterea eficientei economice duce la o realizare a unei economii de timp. Ce presupune o serie de decizii economice care trebuie adoptate in anul urmator, adica o valorificare mai judicioasa a resurselor in anul urmator.

Eficienta economica este principal factor calitativ al cresterii economice deoarece cu ajutorul ei se asigura sporirea efectelor cu acelasi volum de eforturi.

Dificultatea cu care se confrunta eficienta economica se refera la modul cum trebuie combinati factorii de productie pentru a obtine rezultate economice maxime in prezent si in viitor la nivelul fiecarui individ si la nivelul intregii societati.

Exista mai multe forme ale eficientei economice si anume:

? eficienta utilizarii resurselor umane

? eficienta utilizarii capitalului

? eficienta utilizarii resurselor naturale

? eficienta utilizarii noii tehnologii

? eficenta investitiilor

Toate activitatile si procesele economice in care se consuma munca , resurse materiale si banesti in scopul realizarii unor rezultate economice si sociale trebuie analizate cu ajutorul eficientei economice dupa principiul rationalitatii.

Printr-o utilizare eficienta se poate asigura cresterea economica si ridicarea nivelului de trai. Nivelul eficientei economice depinde de volumul si calitatea, atat a resurselor consumate , cat si a rezultatelor obtinute.

În orice societate, economiile si investitiile au jucat un rol deosebit de important, atat la nivel macroeconomic cat si la nivelul fiecarei persoane sau agent economic. Desigur, exista un ansamblu de factori care influenteaza deciziile fiecarei persoane sau agent economic de a renunta la un castig sau avantaj prezent (determinat de utilizarea unor fonduri disponibile in prezent) in favoarea unui avantaj viitor (determinat de economisirea sau investirea acestor fonduri, pentru a fi utilizate in viitor), insa procesele de economisire sunt prezente intr-o masura mai mare sau mai mica, pe termene mai lungi sau mai scurte si moduri foarte variate la nivelul fiecarei persoane, fizice sau juridice. Aceste procese de economisire au insa un rol important si la nivelul intregii economii nationale. Astfel, sumele depuse la bancile comerciale de catre persoane fizice sau juridice sunt folosite pentru acordarea de credite altor persoane fizice si juridice, finantand astfel investitii in diverse sectoare economice si contribuind la dezvoltarea economiei in ansamblul sau.

Eficienta economica a investitiilor

Investitiile constituie economii pe care generatia actuala le face la fondul de consum in vederea asigurarii dezvoltarii capitalului fix in urmatoarele perioade de timp. Eficienta economica in orice domeniu se exprima astfel comparand efectele cu eforturile.

Prin eficienta economica a investitiilor intelegem relatia care se stabileste intre cantitatea si structura efectului, ca generator de efecte si nivelul rezultatelor economice obtinute in urma desfasurarii procesului investitional.

Investitia ca efort trebuie dimensionat, previzionat si argumentat. Aprecierea eficientei investitiilor se face in functie de eforturi care se poate oferi la activitatea de investitie propriu-zisa, la activitatea de productie sau la ambele forme. Efectele pe care le produc investitiile sunt :

- efecte economice

- efecte sociale

- efecte politice

Efectele economice ale investitiilor exercita influenta asupra dezvoltarii spirituale, al ridicarii nivelului de cultura si civilizatie atat la nivelul individului cat si la nivelul intregii societati.

Clasificarea efectelor investitiilor

Efectele investitiilor dupa locul lor pot fi :

? directe

? efecte indirecte

dupa momentul in care apar pot fi:

? efecte actuale

? efecte viitoare

dupa perioada in care se analizeaza ele pot fi:

? efecte anuale

? efecte totale

? efecte globale

? efecte nete

dupa modul de cunoastere avem:

? efecte programate

? efecte efective

În vederea cresterii eficientei economice a investitiilor in conditiile unei economii de piata se impune luarea unor masuri si anume:

1. analiza temeinica a variantelor propuse pe baza unui sistem complex de indicatori de eficienta economica

2. realizarea la noile obiective sau la cele modernizate a unor niveluri superioare in ce priveste productivitatea muncii