Pagina documente » Stiinte Economice » Istoricul bursei de valori Bucuresti. Studiu comparativ privind bursa de valori din diferite tari

Cuprins

lucrare-licenta-istoricul-bursei-de-valori-bucuresti.-studiu-comparativ-privind-bursa-de-valori-din-diferite-tari
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-istoricul-bursei-de-valori-bucuresti.-studiu-comparativ-privind-bursa-de-valori-din-diferite-tari


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE..1
ISTORICUL BURSEI DE VALORI BUCURESTI.......3
CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA BVB.......6
1.1 Activitatea BVB......6
1.2 Structura organizatorica a BVB..14
1.3 Structura functionala a BVB......20
1.4 Sistemul de tranzactionare .......24
1.4.1 Caracteristici ale sistemului de tranzactionare si executie automata........24
1.4.2 Tipuri de tranzactii..........27
CAPITOLUL 2. STUDIU COMPARATIV PRIVIND BV DIN DIFERITE TARI........28
2.1 Evolutia principalelor BV din tarile dezvoltate.............29
2.1.1. Piata bursiera din SUA...29
2.1.2 Piata bursiera din Japonia33
2.1.3 Piata bursiera din Anglia..36
2.2 Evolutia BV din tarile Comunitatii Europene41
2.2.1 Piata bursiera din Germania41
2.2.2 Piata bursiera din Franta..45
2.2.3 Piata bursiera din Olanda..51
2.2.4 Piata bursiera din Elvetia...53
2.2.5 Piata bursiera din Italia.......54
CAPITOLUL 3. SISTEMUL DE TRANZACTIONARE A BVB....55
3.1 TRANZACTIONAREA iN CADRUL BVB PRIN SISTEMUL DE HORIZONTM ........55
3.1.1 Tipuri de ordine........55
3.1.2 Prioritatile in executia ordinelor .....59
3.1.3 Starile pietei61
3.2 Cota BVB. Conditii de admitere la cota.......63
3.2.1 Cota Bursei de Valori Bucuresti (conditii de admitere la cota).......63
3.2.2 Cotarea titlurilor mobiliare..........68
3.3 Prezentarea sistemului de compensare, decontare. Registru si depozitare............81
3.4 Managementul riscului. Fondul de garantare ..............85
3.5 Registrul BVB.....86
3.6 Comisioane de tranzactionare..88
CAPITOLUL 4. INDICII BURSIERI (INDICELE BURSEI DE VALORI BUCURESTI).............89
4.1 Indicii bursieri: istoric si clasificare..........89
4.2 Constructia indicilor bursieri...93
4.3 Indicele bursei de valori Bucuresti - BET si analiza acestuia...97
CONCLUZII SI PROPUNERI.............101
BIBLIOGRAFIE

Alte date

?

INTRODUCERE

Formarea si dezvoltarea pietei de capital in Romania si constituirea bursei de valori reprezinta componentele esentiale ale procesului de restructurare a sistemului economic in tara noastra si de crearea a mecanismelor si institutiilor specifice unei economii de piata. Romania se afla inca in stadiul incipient al acestui proces, manifestandu-se un decalaj semnificativ intre proiectele de reforma si unele masuri intreprinse in domeniul economic, financiar, bancar si bursier, pe de o parte, si nivelul tarilor economice de piata dezvoltata, pe de alta parte.

Constituirea si dezvoltarea unei piete de capital in tara noastra sunt indisolubil legate de procesul de privatizare a intreprinderilor cu capital de stat, din diferite domenii de activitate: industrie, agricultura, comert, turism, alimentatie publica etc. În paralel, aparitia unor firme noi cu capital particular, cu sau fara participare straina, concura la accelerarea procesului de creare a unei veritabile piete de capital si, ca o consecinta directa, a bursei de valori mobiliare.

Activitatea de promovare a unei politici investitionale prin atragerea de capital strain constituie una din modalitatile importante de creare a sectorului proprietatii private si de scurtare a perioadei de trecere la economia de piata. Recenta evaluare a economiei romanesti de catre agentiile internationale specializate in acordarea riscului de tara si includerea ei intr-o grupa cu un rating favorabil vor conduce la o accelerare a procesului de atragere a capitalului strain. Obtinerea riscului de tara permite tarii noastre prezenta pe marile piete de capital (europeana, americana si japoneza), precum si diversificarea modalitatilor de finantare externa.

Odata cu deschiderea Bursei de Valori Bucuresti a fost creat cadrul juridic, organizational si functional, de manifestare a proceselor complexe care definesc piata de capital. Rolul pe care Bursa de Valori Bucuresti il va avea in monitorizarea fluxurilor de capital, intre investitorii si utilizatori, va creste in etapa urmatoare intr-un ritm accelerat. Premisele transformarii bursei de valori intr-o institutie a carei importanta va deveni vitala pentru economia romaneasca constau in realizarea a cel putin trei procese.

În primul rand, incheierea etapei actuale a marii privatizarii va conduce la aparitia unui numar de ordinul miilor de valori mobiliare, pentru care incepe procesul concurential de introducere in cotatia oficiala Bursei de Valori Bucuresti. În al doilea rand, transformarea Fondurilor Proprietatii Private in fonduri mutuale, impreuna cu celelalte fonduri de investitii deja existente vor avea un impact deosebit asupra investitorilor institutionali, dar, mai ales, asupra populatiei. În al treilea rand, aparitia brusca a milioane de detinatori de titluri mobiliare, cu un nivel scazut de cunoastere a mecanismelor bursiere, va necesita un efort considerabil de formare, educare si informare, ca obiective prioritare ale marketingului bursier si ale managementului actionarului.

ISTORICUL BURSEI DE VALORI BUCURESTI

Începuturile pietelor bursiere de marfuri si valori in tara noastra pot fi situate pe la mijlocul secolului trecut.

Odata cu Legea asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri, din 1 iunie 1881, se poate insa vorbi despre o organizare mai temeinica a burselor din vechiul regat. Legea din 1881 tradusa si adaptata dupa legislatia franceza – se refera atat la bursele de valori, cat si la cele de marfuri. Conform prevederilor ei, bursele se infiintau prin Decret Regal, la propunerea Ministerului Agriculturii si Comertului si numai in orasele in care Camerele de Comert si Industrie dispuneau de mijloace pentru intretinerea localului si a personalului lor.

Deschiderea Bursei din Bucuresti a avut loc sa 1 decembrie 1882, iar peste o saptamana a aparut si cota bursei, publicata in Monitorul Oficial. Volumul tranzactiilor era insa redus, iar cota oficiala dispare in cateva zile, deoarece samsarii, intermediarii si unele banci preferau sa lucreze in afara cotei, direct cu clientii.

Legea asupra burselor de comert din 9 mai 1904 aduce o noua organizare a burselor de comert in vechiul regat, organizare a carei necesitate a fost determinata de rezultatele putin satisfacatoare ale legii din 1881. La baza reformei burselor de comert din 1904 a fost pus principiul libertatii tranzactiilor in materie de bursa. Pentru aplicarea lui a fost creat in cadrul bursei un organ nou, pe langa cel al mijloacelor oficiali si anume corporatiunea bursei.

Daca in baza legii din 1881 operatiunile de bursa nu puteau fi facute direct, ci numai prin intermediul mijlocitorilor oficiali, prin legea din 1904 se acorda dreptul de a efectua asemenea operatiuni direct intre ei membrilor corporatiuni bursei, insa doar pentru operatiunile pe cont propriu, nu si pentru cele de intermediere.

Activitatea bursei este afectata de evenimentele social-politic ale vremii: in timpul rascoalei din 1907 cursul unor valori marcheaza o scadere; razboiul balcanic din 1912-1913 duce la pierderi masive de curs, recuperate insa ulterior; in timpul primului razboi mondial bursa ramane inchisa.

În octombrie 1918 bursa se redeschide si cunoaste o activitate deosebit de intensa: cursurile sunt in continua crestere; localul bursei devine neincapator, „o psihoza atragea lumea spre specula”. Întreaga perioada 1919-1915 a fost caracterizata pentru o „piata a taurului”, cresterea fiind impulsionata, pe rand, de diferitele categorii de valorii: la inceput actiunile societatilor de transport, apoi cele bancare si ale societatilor de asigurare. Din 1926 scaderile incep sa reapara la actiuni, mai intai lente, apoi precipitate. Celor sapte ani de piata in crestere le urmeaza alti sapte ani de scaderi dezastroase. De la o bursa in plina fierbere se ajunge la un numar de operatori ce „puteau fi lesne numarati”.

În 1929 se voteaza o noua lege bursiera, aceasta fiind necesara, inainte de toate, pentru a asigura adaptarea cadrului legislativ la noile realitati rezultate in urma Mari Uniri. Legea din 1929, care a unificat legislatia bursiera, a adus si o serie de modificari de conceptie si solutie juridica, impuse de cerintele dezvoltarii activitati bursiere in tara noastra. În primul rand, a fost mai bine definit statutul burselor, acestea fiind declarate institutii publice, beneficiind de personalitate juridica si autonomie, ele fiind puse sub supravegherea si controlul Ministerului de Industrie si Comert. O inovatie importanta o constituie separarea burselor de marfuri.

La bursa din Bucuresti se negociau actiuni si efecte in operatiuni „pe bani gata”. Legea din 1929 defineste operatiunile „pe bani gata” ca fiind toate negocierile care se lichideaza in ziua in care au fost incheiate, sau cel mai tarziu a doua zi si pentru care partile au depus, odata cu ordinul de negociere, numerarul sau efectele.

Capitolul I.

ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA BURSEI DE VALORI BUCURESTI

1.1 ACTIVITATEA BURSEI DE VALORI BUCURESTI

Asa cum si-a propus in obiectivele pentru 2001, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat un salt calitativ in activitatea sa.

Astfel, o preocupare importanta a fost aceea a cresterii standardelor de transparenta a emitentilor cotati, atat prin modificarea reglementarilor incidente cat si din perspectiva politicii de promovare in randul emitentilor si publicului a masurilor luate in acest sens. Astfel, in luna august 2001 a fost constituita « Categoria Plus » a Bursei si a fost elaborat Cod de Conducere si Administrare al societatilor comerciale inscrise la Cota Bursei. Acest cod ofera premise consolidate pentru asigurarea respectarii si protejarii drepturilor actionarilor minoritari, detaliaza continutul drepturilor actionarilor si cresterea responsabilitatii administratorilor fata de actionari.

Pe linia cresterii standardelor de calitate privind societatile comerciale inscrise la Cota Bursei s-a inscris si masura de delestare a 52 de societati comerciale ca urmare a implementarii conditiilor de crestere a capitalului social si capitalizarii bursiere, similare cu standardele europene. Totodata, anul 2001 a insemnat listarea actiunilor a trei societati.

De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti a avut pe parcursul anului 2001 extinderea gamei de valori mobiliare care se tranzactioneaza prin intermediul mecanismelor bursiere. Astfel, din data de 26. 11. 2001 inceput tranzactionarea obligatiunilor municipale pe piata bursiera. Primariile oraselor Mangalia si Predeal au fost primele care au emis astfel de titluri si au utilizat mecanismele bursiere pentru tranzactionarea lor.

Anul 2001 a insemnat si punerea in functiune a unui nou sistem de tranzactionare destinat in acest moment tranzactionarii instrumentelor financiare cu venit fix, respectiv obligatiunile municipale.

În randul realizarilor anului 2001 trebuie mentionata si contributia Bursei de Valori Bucuresti alaturi de OECD la organizarea a doua intalniri la nivel inalt in luna septembrie, cu teama « Guvernanta corporativa in Romania si in Europa de Sud Est », prima reuniune de acest gen din regiunea noastra. Aceste intalniri au dat Bursei de Valori Bucuresti o mai mare vizibilitate in regiunea Europei de Sud Est, au contribuit la cresterea prestigiului international al Bursei de Valori Bucuresti si la creionarea unor proiecte de colaborare bilaterala sau multilaterala.

La sfarsitul anului Cota Bursei de Valori numara 67 de emitenti. Evolutia numarului de emitenti rezulta din graficul si tabelul alaturat :

EVOLUTIA NUM?RULUI DE EMITENTI ÎNSCRISI LA COTA BURSEI DE VALORI BUCURESTI