Pagina documente » Stiinte Economice » Leasingul. Desfasurarea operatiunilor de leasing (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-leasingul.-desfasurarea-operatiunilor-de-leasing-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-leasingul.-desfasurarea-operatiunilor-de-leasing-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

C U P R I N S
INTRODUCERE 1
Cap. I. CONTINUTUL SI PRINCIPALELE CARACTERISTICI
ALE LEASINGULUI
1.1.Scurt istoric al tranzactiilor de leasing....2
1.2.Definirea tranzactiilor de leasing .
Principalele caracteristici ...4
1.3.Sistemul de leasing: avantaje si limite....7
1.4. Operatiuni de leasing: forme si modalitati.............9
Cap. II. CONTRACTAREA iN TRANZACTIILE DE LEASING
2.1. Reglementari juridice privind operatiunile de leasing .............19
2.2.Tehnica initierii si derularii tranzactiilor de leasing.29
2.3.Contractul de leasing.......37
2.4.Calculul chiriei in contractul de leasing.42
Cap. III. DESFASURAREA OPERATIUNILOR DE LEASING
LA S.C. DUNAREA LEASING S.A. - studiu de caz -
3.1. Prezentarea societatii DUNAREA LEASING S.A.......46
3.2. Modul de derulare a unei operatiuni de leasing..........52
3.3 . Studiu de caz la SC Dunarea Leasing SA.55
CONCLUZII - Oportunitati si posibilitati ale extinderii si perfectionarii
leasingului in economia nationala...........62
Bibliografie71
Anexe.......73

Alte date

?

{p}

?

INTRODUCERE

Orice afacere incepe cu investitiile. Apoi se dezvolta tot prin intermediul acestora. Fiecare investitie presupune un efort financiar, care de foarte multe ori este aproape imposibil de suportat. În aceste conditii, creditul bancar si leasingul au devenit in scurt timp practici populare in randul intreprinzatorilor din Romania.

În economia de piata orice suma, oricat de mica, conteaza pentru a mentine o firma rentabila. Alegerea sistemului de finantare potrivit poate reprezenta decizia de managament cea mai importanta.

Leasingul a cunoscut o dezvoltare accentuata atunci cand a devenit o solutie de eficienta fiscala: posibilitatea achizitionarii unor autoturisme de provenienta straina platind taxe mai mici, a fost elementul care a adus aceasta industrie in luminile rampei. De asemenea , posibilitatea de a utiliza echipamente foarte moderne, de mare randament, de a depasi unele obstacole de import, de a nu plati drepturi de proprietate industriala mentin leasingul in atentie.

Leasingul reprezinta o forma de investitii foarte bine structurata, aceasta insemnand ca, aplicata in mod corespunzator, aproape toti factorii de risc pot fi controlati. Abordarea leasingului ca un management eficient poate aduce avantaje deosebite atat pentru finantator cat si pentru beneficiar sau producatorul bunului. Operatiunea de leasing este un mod extrem de eficient pentru alocarea resurselor financiare in investitii de capital.

În urmatorii ani leasingul va creste substantial, in mod categoric, si va deveni una din caile importante de dezvoltare economica, pentru ca reprezinta calea cea mai accesibila de cumparare a mijloacelor de productie pentru firmele romanesti, mai ales in conditiile in care economia autohtona duce lipsa de garantii.

CAPITOLUL I.

CONTINUTUL SI PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE LEASINGULUI

1.1. Scurt istoric al tranzactiilor de leasing

Aceasta descoperire, care poate fi asemanata cu “ oul lui Columb “ de o simplitate evidenta, a fost dupa unii autori “ fisa de aur “ a lui D.P. Bootle . Managerul unei firme de produse alimentare din California, primind prin anii ’50 o oferta tentanta de conditionare a unor alimente, avea de executat o mare comanda catre armata si nedispunand de suficienti bani pentru achizitionarea bunurilor de echipament industrial de care avea nevoie, s-a gandit sa le inchirieze. Astfel, el s-a adresat unei institutii financiare careia i-a sugerat sa-si modifice domeniul sau de activitate financiara, spre a cumpara echipamentele de care intreprinderea avea nevoie si de a-i inchiria imediat acest echipament pentru a onora comanda spre armata. Totodata, directorul intreprinderii isi lua sarcina de a decide el insusi natura si caracteristicile echipamentului de care avea nevoie.

Acest procedeu va sta la baza unei industrii de proportii internationale.

Propria lui firma de inchirieri “ US Leasing Corporation “ [1 Marin Andreica – Leasing – cale de finantare a investitiilor pentru intreprinderile mici si mijlocii, Editura Grimm, 1997, p. 16] din San Francisco cu un capital initial de 20.000 USD a finantat dupa numai doi ani operatiuni leasing pentru diferite echipamente in valoare de 3 milioane USD. În 1952 se creeaza United States Leasing Corporation care a ramas cea mai importanta societate de leasing dintre cele existente in SUA.

Numarul firmelor de leasing a crescut rapid, astfel incat in 1959 cifra de afaceri a acestora era de aproximativ 300 milioane USD , in 1967 peste

1,5mld USD, in 1970 aproximativ 7 mld. USD, in 1992 peste 200 mld. USD.

SUA are o pondere de peste 50% din valoarea contractelor incheiate la nivel mondial, ponderea acestor firme de comercializare in cheltuielile de investitii din sectorul bunurilor de echipament ajungand la 30%, situatie ce reflecta accelerarea progresului stiintific si aparitia de noi produse.

Societatile de leasing au fost incurajate de stat, acordandu-li-se garantii guvernamentale.

Ajuns in Europa, leasingul castiga noi adepti printre oamenii de afaceri din Franta, Olanda, Belgia, Italia, Suedia. Apar primele legi si reglementari privind leasingul. În 1972 se infiinteaza Federatia Europeana a Societatilor de Leasing – Leaseeurope [2 Ibidem, p. 16] un consortiu ce controleaza cca 80% din industria financiara de leasing a continentului. Valoarea activului federatiei in 1980 era de aproximativ 25 mld. USD, cota cea mai mare fiind detinuta de Marea Britanie cu 9 mld. USD. Un consortiu similar se infiinteaza si in Japonia – “Japonese Leasing Association “ – cu un activ total concesionat de aproximativ 7,5 mld. USD. În Japonia societatile de leasing detineau in 1993 un activ de cca 85 mld. USD.

Peste 500 societati de leasing impanzesc globul, iar leasingului ii revine un procent de cca 8% din investitiile de capital pe plan mondial.

Operatiunile de leasing sunt practicate de mai multe tipuri de societati. Acestea pot fi societatile producatoare care si-au creat firme proprii de leasing, fie firme specializate in aceasta forma de finantare, fie de stabilimente financiare care s-au implicat in aceste operatiuni. Structura operatiunilor de leasing este alta pe diferite domenii, in fiecare tara. Astfel, in Austria concesiunile financiare privind proprietatile imobiliare reprezentau in 1980 aproximativ ¼ din industria de leasing; in Europa Occidentala 1/3 din afacerile de leasing aveau in vedere instalatii industriale,

1/5 calculatoare si aparatura de birou, in Canada s-a dezvoltat mai mult leasingul cu aparate de zbor, in Japonia piata leasingului este dominata de calculatoare si aparate de birou.

Leasingul a patruns si in domeniul masinilor si utilajelor; se preiau prin inchirieri nu numai utilaje standard, de serie, mijloace de transport, masini unelte, ci si utilaje speciale ca cele poligrafice, textile, medicale, echipamente de laborator si altele.

Leasingul autovehiculelor a gasit de asemenea o arie mare de desfasurare. Sunt cateva momente cand leasingul apare ca o actiune interesanta si rentabila pentru utilizatori.

În primul moment se produce o schimbare de model, antrenand dupa sine o rapida uzura morala. În acest caz, cu un contract de leasing, firme inchiriatoare schimba masina, apoi cu un contract de full service leasing, beneficiarul nu se mai ocupa de intretinere, reparatii, asigurare.

1.2. Definirea tranzactiilor de leasing. Principalele caracteristici

Definirea operatiunior de leasing comporta mai multe abordari, diferite in functie de autorii care le-au emis. Astfel, intr-o prima abordare, leasingul este o forma de comert si finantare prin locatie (inchiriere) de catre societati financiare specializate in aceste operatiuni, de institutii financiare sau direct de producatori ai unor masini, utilaje, mijloace de transport, bunuri, intreprinderi a caror motivatie de a recurge la tehnica de comert rezida in specificul unor operatii pe care le realizeaza sau in faptul ca nu dispune de suficiente fonduri proprii ori imprumutate pentru a le cumpara. [3 Alexandru Puiu – Management in Afaceri Economice Internationale – Ed. Independenta Economica, Braila, 1999, p. 382]

Societatea financiara care cumpara utilajele sau diferite bunuri de la producatori, le inchiriaza pe o anumita perioada si cu conditii de plata si

utilizare clar stipulate intr-un contract ce constituie suportul juridic al actiunii. Leasingul poate fi echivalent cu o vanzare-cumparare cu plata in rate, in esenta, in tari industrializate ca Marea Britanie, Irlanda, in care aceleasi companii financiare manuiesc atat operatiuni de leasing, cat si de vanzare-cumparare.

Cu toate asemanarile, contractul de leasing nu este unul si acelasi lucru cu contractul de inchiriere. Exista si operatiuni de inchiriere internationala fara sa fie vorba de leasing.

O inchiriere are in vedere bunuri care-si pastreaza integral caracteristicile initiale si care permit utilizarea lor fara sa intre in calcul fenomenul de uzura, chiria reprezentand c/val. dreptului de folosinta.

Leasingul are in vedere de asemenea, bunurile consumabile, lezabile, dar si in cazul neutilizarii sufera o anumita uzura morala sau oricat de rational sunt utilizate isi pierd treptat valoarea de intrebuintare. Chiria de leasing va include cote parti din insasi valoarea bunurilor inchiriate, reflectand procesul de descrestere a gradului de utilizare a acestora.

Chiriasul, utilizatorul bunului respectiv, poate deveni proprietar dupa scurgerea unei anumite perioade de timp, fara efecte retroactive, adica fara sa i se pretinda valoarea initiala a bunului respectiv inchiriat. În leasing, accentul cade pe vanzarea dreptului de folosinta.

În unele tari, leasingul este folosit sub forma de “ credit baie “, iar societatile de leasing sunt obligate sa adopte statutul de banca sau de stabiliment financiar.

Leasingul poate fi considerat si o forma aparte a creditului bancar sau de stabiliment financiar.

Prin leasing se realizeaza o economie de fonduri ce pot fi destinate unei alte utilizari sau poate spori bugetul intreprinderii.