Pagina documente » Stiinte Economice » Locul si rolul turismului in economia nationala. Realizari ale turismului regional

Cuprins

lucrare-licenta-locul-si-rolul-turismului-in-economia-nationala.-realizari-ale-turismului-regional
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-locul-si-rolul-turismului-in-economia-nationala.-realizari-ale-turismului-regional


Extras din document

CUPRINS
Pag.
INTODUCERE 3
CAP.1. LOCUL SI ROLUL TURISMULUI IN ECONOMIA NATIONALA 5
1.1. Valorificarea superioara a resurselor 7
1.2. Element dinamizator al sistemului economic global 10
1.3. Mijloc de diversificare a structurilor economice 11
1.4. Factor de instruire si educare 11
1.5. Turismul in comertul mondial 12
1.6. Factori care determina evolutia turismului 18
1.6.1. Clasificari 18
1.6.2. Factori reprezentativi 19
CAP.2. CIRCULATIA TURISTICA INTERNATIONALA 23
2.1. Factori care influenteaza circulatia turistica internationala 23
2.2. Analiza sosirilor de turisti 24
2.3. Realizari economice 25
2.4. Fluxuri turistice majore 27
2.4.1. De unde vin turistii 27
2.4.2. Fluxuri majore in Europa 28
2.4.3. Fluxuri turistice importante intre subregiunile europene 30
2.4.4. Surse importante ale pietei turistice 33
2.4.5. Fluxuri majore: America de Nord - Europa 39
2.4.6. Fluxuri turistice: Asia de Est si Pacific-Europa 41
2.4.7. Alte surse potentiale de flux turistic spre Europa 42
CAP.3. REALIZARI ALE TURISMULUI REGIONAL 43
3.1. Europa de Vest 43
3.2. Europa de Sud 45
3.3. Europa Centrala si de Est 46
3.4. Europa de Nord 48
3.5. Europa Est-Mediteraneeana 50
3.6. Tendintele turismului in Europa pe tari in 1994 51
CAP.4. FACTORI CALITATIVI AI CRESTERII 53
4.1. Dezvoltarea serviciilor turistice 53
4.2. Dezvoltarea transporturilor 57
4.3. Activitati promotionale si de marketing 59
CAP.5. PREVIZIUNI ASUPRA TURISMULUI REGIONAL 63
5.1. Cresteri prevazute si confirmate pentru sosirile din anul 1994 63
5.2. Previziunile de crestere a sosirilor si sejururilor 63
5.3. Previziuni de crestere pentru pietele emitente 64
5.4. Principalii factori cu care se confrunta cresterea turismului in 1995 64
5.5. Tendinte de crestere pentru anul 2000 si dupa 65
CONCLUZII
Turismul european in contextul actualei evolutii economice 73
Turismul romanesc in contextul evolutiei economice europene 76
Opt puncte de strategie pentru indrumarea guvernului si industriei turismului, elaborate
de OMT 81
BIBLIOGRAFIE 82
Anexa

Alte date

?

Introducere

Ca sector economic, turismul este greu de delimitat de alte activitati economice deoarece este diversificat, complex si uneori ocult. Face parte din sectorul tertiar, fapt demonstrat de gama larga si eterogena a serviciilor ce dau continut activitatii sale, trasaturile comune cu celelalte componente ale tertiarului ca si tendintele de evolutie si modificarea sub impactul acelorasi grupe de factori. Totodata turismul se individualizeaza de celelalte ramuri ale sectorului tertiar prin specificitatea si complexitatea continutului sau, prin raporturile cu celelalte ramuri ale economiei prin rolul si atributiile sale. El cuprinde aspecte economice depinzind de un anumit nivel al veniturilor si de un anumit nivel al potentialului economic, aspecte geografice puternic influentate de anumite conditii de relief, clima, fauna, flora, aspecte politice, culturale si psihologice.

Turismul este definit ca orice calatorie determinata de orice alt motiv in afara migratiei fortei de munca, deoarece in toate aceste cazuri consumatorii genereaza venituri la locul de consumatie pentru prestatii de servicii ce acopera consumul.

Turistii cheltuiesc venituri create la locul de resedinta. Daca acest consum este realizat de rezidentii altei tari avem de-a face cu turismul international. Turismul se consuma la locul de productie, interesant fiind faptul ca circulatia banilor se suprapune cu circulatia turistilor de aceea uneori folosim termenul de "export intern".

Baza materiala a industriei turismului o reprezinta o multitudine de capaciati de productie (hoteliere, de alimentatie publica) si locuri de consum turistic. Factorii de productie ce determina evolutia acestui domeniu si rezultatele activitatii turistice sint capacitatile de productie si forta de munca. Ambii factori sunt divers specializati si puternic dispersati teritorial.

Materia prima in turism reprezentata de resursele nationale, umane, sociale ne apare foarte des imateriala conferind produsului turistic caracter invizibil (produsul turistic este un ansamblu de mijloace fixe, servicii si comoditati grupate in diverse variante, intr-un tot unic si oferite spre consum in cadrul unei ambiante specifice). El inmanunchiaza patru mari categorii de servicii: transport, cazare, alimentatie si motivatie.

Acest ansamblu este rezultatul unor ramuri atat in sectorul primar, secundar cat si tertiar. Turismul este un domeniu de consecinta, se situeaza in aval de toate activitatile de la industria extractiva si agricultura pana la ocrotirea sanatatii si cultura.

Face parte din sectorul tertiar pentru ca predomina prestarea de servicii, dar turismul este o marfa avand si valoare de intrebuintare.

Aprecierea calitativa a produsului turistic se face prin prisma urmatoarelor caracteristici: accesibilitate, comoditate, atractivitate. Produsul turistic se produce si pe masura ce se manifesta consumul si deci nu se poate stoca.

Produsul turistic este foarte eterogen, iar eterogenitatea sa este data de existenta complementara a unor structuri materiale - marfuri - si a unor elemente imateriale, ce sunt creatii ale oamenilor - prestari servicii - sau care nu sunt creatii antropice - ambianta.

Dimensiunea si calitatea produsului turistic depinde de nivelul si calitatea activitatii din toate celelalte ramuri. Productia turistica este putin elastica atat ca volum cat si calitativ la modificarile consumului turistic care e foarte sensibil la actiuna factorilor conjucturali, psihologici si politici.

Capitolul 1

Locul si rolul turismului in