Pagina documente » Stiinte Economice » Macroeconomie. Politici si strategii

Despre lucrare

lucrare-licenta-macroeconomie.-politici-si-strategii
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-macroeconomie.-politici-si-strategii


Cuprins

CUPRINS
I. CRESTEREA ECONOMICA POLITICI SI STRATEGII
II. CRESTEREA ECONOMICA. ECHILIBRUL SI OPTIMUL ECONOMIC
III. FUNDAMENTELE MACROECONOMIEI
IV. NOTIUNILE DE BAZA ALE MACROECONOMIEI
V. VENITUL, CONSUMUL, INVESTITIILE
VI. PIATA, O REALITATE COMPLEXA SI DINAMICA
VII. CEREREA SI OFERTA
VIII. CONCURENTA
IX. PRETUL
X. PIETE SPECIFICE
XI. BURSELE
XII. PIATA VALUTAR-FINANCIARA
XIII. PIATA MUNCII
XIV. PIATA MONETARA
XV. PIATA CAPITALULUI (FINANCIARA)

EXTRAS DIN DOCUMENT

? ?

FUNDAMENTELE MACROECONOMIEI

NOTIUNILE DE BAZ? ALE MACROECONOMIEI

1. Structura si nivelurile economiei

Structura economiei desemneaza totalitatea elementelor ei componente si relatiile multiple dintre acestea, privite din punct de vedere al integralitatii.

Distingem o structura orizontala si una verticala.

STRUCTURA VERTICAL?

microeconomia

totalitatea proceselor si fenomenelor economice care se structureaza la nivelul gospodariilor, unitatilor economice (firme) si verigilor administrativ-teritoriale locale;

Mezoeconomia

cerceteaza viata economica la nivelul ramurilor, subramurilor, zonelor economice;

macroeconomia

reprezinta ansamblul fenomenelor economice la nivelul unei tari;

mondoeconomia

vizeaza o imagine de ansamblu a fenomenelor economice la nivel mondial

? Economia nationala reprezinta sistemul activitatilor economice, istoriceste constituite, care se desfasoara si se intretin reciproc in cadrul unei tari si sunt raportate la interesele statale.

Structura economica nationala reprezinta totalitatea elementelor ei economice constitutive (sfere, ramuri si subramuri de productie, tipuri de tehnologie, unitati administrativ-teritoriale), natura si insusirile acestora, pozitia lor in cadrul intregului si rolul pe care il joaca fiecare element, precum si relatiile multiple dintre acestea. Structura economiei nationale poate fi abordata din mai multe puncte de vedere, desprinzand urmatoarele tipuri de structuri:

- structura manageriala;

- structura tehnologica;

- structura demo-economica;

- structura de ramura;

- structura teritoriala;

- structura de proprietate.

Complexitatea structurii economice a unei tari este reflectata si de relatiile dintre sectoarele ei de activitate. La nivelul economiei nationale elementele componente se structureaza mai ales in plan orizontal, respectiv ca structura tehnologica, apoi de ramura si teritoriala.

STRUCTURA

ORIZONTAL?

sector primar

sector secundar

sector tertiar

sector quaternar

agricultura, silvicultura, piscicultura, industria extractiva cu toate ramurile ei;

industria prelucratoare si constructiile;

serviciile; transport, comert, telecomunicatii, servicii financiar-bancare, de asigurare, de management si consulting etc.

informatiile: cercetare stiintifica, produse program (softuri) etc.

Economia unei tari poate fi considerata moderna si eficienta din punctul de vedere al structurii orizontale atunci cand se caracterizeaza prin tehnologii in concordanta cu realizarile revolutiei tehnico-stiintifice, prin unitatea organica dintre ramurile ei de baza, prin existenta unui sector prestator de servicii dinamic si eficient, prin stimularea sectorului si vehiculare a informatiei, prin forme institutionale specifice economiei moderne de piata (bursele).

? Mondoeconomia (economia mondiala) cuprinde ansamblul economiilor nationale in interdependenta lor.

Ea exprima un sistem complex, extins la nivel planetar, care include pe langa economiile nationale, relatiile economice dintre ele, piata mondiala, diviziunea internationala a muncii, precum si institutiile internationale corespunzatoare.

În economia contemporana trebuie acordata importanta cuvenita unui aspect cu totul special, semnalat in trecut de K. Marx, dar reevaluat de cunoscutul autor Alvin Toffler: ne referim la fenomenul puterii, care se prezinta intr-o forma actualizata – puterea cunoasterii, iar mai precis puterea informatiei. În lucrarea „Puterea in miscare”, Toffler afirma: „virtualmente la fiecare pas, puterea este o componenta inevitabila a insusi procesului de productie – iar acest lucru este valabil pentru toate sistemele economice, capitaliste, socialiste sau de orice alta natura”. Si tot el afirma: „cunoasterea este cea mai democratica sursa de putere”, prin faptul ca este accesibila si celor slabi si celor saraci, de asemenea si pin faptul ca aceeasi informatie poate fi folosita simultan de mai multi (ea nu se epuizeaza fizic).

?

În partea consacrata macroeconomiei vom studia fenomenele si procesele economice care se manifesta la nivelul economiei nationale, mecanismele si instrumentele cu ajutorul carora se infaptuieste reinnoirea permanenta a activitatii tuturor agentilor prin intermediul pietei, rezultatele activitatii in ansamblu a agentilor economici etc.