Dec 18 2023
Management general. Metode si tehnici specifice de management
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINSCAPITOLUL I
MANAGEMENT - CONCEPT, DEFINITII 7
1.1. Etimologia 7
1.2. Definitii 8
1.3. Management - stiinta sau arta ? 8
1.4. Organizatiile si managementul 10
CAPITOLUL II
ISTORICUL STIINTEI MANAGERIALE 13
2.1. De ce trebuie studiate istoria si teoria? 13
2.2. Managementul stiintific 16
2.3. Managementul administrativ 17
2.4. Managementul birocratic 19
2.5. Managementul comportamental (behaviorist) 20
2.6. Managementul sistemic 23
2.7. Managementul situational (de contingenta) 24
2.8. Caracteristici si orientari ale managementului modern (actual) 26
CAPITOLUL III
MANAGERII SI MANAGEMENTUL 29
3.1. Functiile managementului 29
3.2. Nivelele manageriale 31
3.3. Rolurile manageriale in organizatie 33
3.4. Aptitudinile manageriale 35
3.5. Responsabilitatea sociala si etica profesionala 36
CAPITOLUL IV
ORGANIZATIA SI MEDIUL SAU EXTERN 38
4.1. Fortele mediului extern al organizatiei 42
CAPITOLUL V
DECIZIA SI PROCESUL DECIZIONAL 47
5.1. Conditii ale elaborarii deciziei 47
5.2. Procesul decizional 50
5.3. Instrumente decizionale 51
5.3.1. Instrumente folosite in elaborarea deciziilor rutiniere 51
5.3.2. Instrumente folosite in elaborarea deciziilor adaptive 53
5.3.3. Instrumente de elaborare a deciziilor inovative 58
CAPITOLUL VI
FUNCTIILE MANAGERIALE 64
6.1. FUNCTIA MANAGERIALA DE PREVIZIUNE 65
6.2. Metode si tehnici previzionale 69
6.3. Management strategic 73
CAPITOLUL VII
FUNCTIA MANAGERIALA DE ORGANIZARE 80
7.1. Subdiviziunile organizatorice de baza 81
7.2. Tipuri de configuratii ale structurii organizatorice 85
CAPITOLUL VIII
FUNCTIA DE COORDONARE 97
8.1. Comunicarea 97
CAPITOLUL IX
FUNCTIA DE ANTRENARE 102
9.1. Motivarea 102
9.2. Leadership 111
CAPITOLUL X
MANAGEMENTUL GRUPURILOR 114
CAPITOLUL XI
FUNCTIA DE CONTROL 118
11.1. Continut si necesitate 118
11.2. Strategii de control managerial 121
11.3. Rezistenta sau opozitia la control 122
11.4. Tehnici de control 124
11.5. Trasaturile generale ale functiilor managementului 125
CAPITOLUL XII
METODE SI TEHNICI SPECIFICE DE MANAGEMENT 126
12.1. Analiza diagnostic 126
12.2. Sedinta 137
12.3. Delegarea 140
12.4. Tabloul de bord 144
CAPITOLUL XIII
CULTURA ORGANIZATIONALA 146
13.1. Nivelurile culturii organizationale 147
13.2. Forme de manifestare ale CO 148
CAPITOLUL XIV
SISTEME DE CONDUCERE MODERNE 154
14.1. Managementul prin obiective ( MPO) 154
14.2. Managementul prin proiecte (MPP ) 157
14.3. Managementul pe produs (MPPr) 159
14.4. Managementul prin bugete (MPB) 161
14.5. Managementul prin exceptie (MPE) 164
14.6. Managementul prin sisteme (MPS ) 165
14.7. Managementul prin inovare (MPI) 166
14.8. Managementul prin consens (MPC) 167
BIBLIOGRAFIE 169
Alte date
?CAPITOLUL IManagement – concept, definitii
Managementul este un termen provenit din limba engleza si adoptat ca atare, cu o semantica foarte complexa, care desemneaza stiinta conducerii organizatiilor si conducerea stiintifica a acestora.
1.1. Etimologia
Termenul management provine din latinescul maneo care inseamna a ramane de unde a ajuns la termenul francez maison (casa) si la menaj. Apoi de la substantivul latin manus (mana) s-a format in italiana maneggio (prelucrare manuala). Din franceza sau italiana, aceste cuvinte au capatat, in engleza, forma verbului to manage, cu diverse intelesuri printre care si acelea de a administra, a conduce. Englezii au format apoi corespunzator substantivele manager si management.
Conturarea managementului ca stiinta, care a inceput in primii ani ai actualului secol, a constat in sedimentarea succesiva a contributiilor unor curente diferite de gandire, ale unor personalitati stiintifice sau ale vietii practice, in jurul carora s-au constituit scoli si miscari care au jalonat procesul respectiv.
Desi conducerea a existat, intr-o forma rudimentara, practic de la inceputul vietii organizate a comunitatii omenesti, aparitia tarzie a interesului deosebit pentru domeniul managementului si a primelor studii sistematice ale acestuia se explica prin aceea ca doar la un anumit grad al dezvoltarii industriale si tehnologice a societatii este posibila si necesara sistematizarea cunostintelor si inchegarea unor teorii specifice.
Începuturile inchegarii managementului ca stiinta se identifica cu miscarea pentru conducerea stiintifica, aparuta in SUA in primul deceniu al secolului XX, care lupta pentru ideea existentiala a maximizarii rezultatelor activitatii individuale sau colective cu eforturi minime.
1.2. Definitii
Dintre acceptiunile multiple si definitiile date de catre diversi teoreticieni si practicieni termenului de management, prezentam in continuare cateva:
Frederick W. Taylor definea managementul , in cartea sa Shop Management, publicata in 1903, astfel: „a sti exact ce doresc sa faca oamenii si a-i supraveghea ca ei sa realizeze aceasta pe calea cea mai buna si mai ieftina”;
Henri Fayol, in cartea sa Administration industrielle et generale, publicata in 1916, mentiona ca „a administra inseamna a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona si a controla”;
Mai recent, managementul este definit astfel:
Potrivit opiniei lui A.Mackensie, exprimata in noiembrie 1969 in Harward Business Review, managementul este „procesul in care managerul opereza cu trei elemente fundamantale – idei, lucruri si oameni – realizand prin altii obiectivele propuse”;
Peter Drucker considera ca managementul este echivalent cu „persoanele de conducere”, termenul de „management” fiind doar un eufemism pentru „sef” . „Principala si poate singura sarcina a managementului este de a mobiliza energiile unitatii economice pentru indeplinirea sarcinilor cunoscute si definite”, iar testul reusitei, sustine Drucker, consta in „obtinerea unei eficiente ridicate si adaptarea la modificarile din exterior”.
1.3. Management – stiinta sau arta ?
În general, stiinta reprezinta o cunoastere sistematica a lumii. Aceasta sistematizare cumulativa de cunostinte si experienta a condus in toate domeniile la aparitia, formularea si consolidarea stiintei. Sistematizarea stiintifica induce coerenta, rigoarea si structura, asigurand astfel o comunicare mai buna.
Exista astazi o serie de criterii care permit recunoasterea unui ansamblu de cunostinte ca fiind (definind) o stiinta. Un prim criteriu consta in posibilitatea masurarii. Astfel, este suficient sa ne gandim ca obiectivele stabilite prin exercitarea functiei de prevedere a managementului, pot si trebuie sa fie masurate, dimensionate, pentru a accepta introducerea coerentei, rigorii si structurii in domeniul managementului. O colectie de cifre nu este insa suficienta pentru a se afirma ca un anumit conducator desfasoara o activitate stiintifica. Stiinta incepe in practica, prin observarea si colectarea de date cu scopul fundamental de a descoperi legi, principii, noi structuri ale faptelor si proceselor.
Explicarea faptelor prin ipoteze, care in urma repetatelor testari, au rezistat in timp capatand statutul de legi, constituie un alt criteriu de recunoastere a ansamblului de cunostinte din domeniul managementului ca apartinand unei stiinte.
Prin management ca stiinta se intelege “studierea procesului de management in vederea sistematizarii si generalizarii unor concepte, legi, principii, reguli, a conceperii de noi sisteme, metode si tehnici care sa contribuie la cresterea eficientei activitatilor desfasurate pentru realizarea unor obiective”
Managementul este considerat in acelasi timp si o arta, intrucat pe langa cunostintele de specialitate, managerul are nevoie si de talent pentru a pune in practica cunostintele acumulate, pentru a adapta sistemele, metodele, tehnicile de management la conditiile concrete ale obiectivului condus.
O alta notiune vehiculata este cea de management stiintific, diferita de stiinta managementului.
Managementul stiintific consta in “aplicarea legitatilor, conceptelor, metodelor si tehnicilor puse la dispozitie de stiinta managementului in practica sociala”.
Desigur, nu tot ce fac managerii reprezinta management stiintific, ci numai acea parte a muncii lor care se fundamenteaza pe cunoasterea si aplicarea elementelor teoretico-metodologice puse la dispozitie de stiinta managementului. Cealalta parte a muncii lor apartine conducerii empirice, desfasurate pe baza talentului, flerului lor. Situatiile diverse si complexe cu care ei se confrunta impun din partea managerilor si un aport creativ, ceea ce face ca de multe ori ei sa aduca inovatii importante, dezvoltand si imbogatind stiinta manageriala, fara a constientiza acest lucru.
1.4. Organizatiile si managementul
Organizatiile sunt o componente ale societatii contemporane care creeaza sau mijlocesc crearea bunurilor si serviciilor necesare existentei noastre si ni le pun la dispozitie. Organizatiile sunt spatiul in care populatia ocupata isi petrece cea mai mare parte a vietii active, primind o rasplata materiala si morala proportionala, in general, cu calitatile pe care le poseda si cu munca depusa.
Realizarea obiectivelor organizatiei impune efectuarea unui ansamblu de procese de munca. Aceste procese de munca se clasifica in:
- procese de executie;
- procese de management.
Procesele de executie sunt ansamblul actiunilor prin care forta de munca actioneaza asupra capitalului in vederea obtinerii de produse, servicii sau desfasurarea de actiuni cu caracter functional (aprovizionare, vanzare, contabilitate, personal, etc.)
Procesul de management reprezinta ansamblul integrat al actiunilor de prevedere, organizare, coordonare, antrenare a personalului si control–reglare, exercitate de sistemul conducator in vederea stabilirii si realizarii obiectivelor organizatiei.
Managementul firmei reprezinta o componenta a stiintei managementului, de fapt cea mai dezvoltata, cunoscuta si importanta (peste 50% din literatura mondiala de management este consacrata firmei).
Explicatiile acestui lucru:
- firma este agentul economic de baza al fiecarei economii, principalul generator de valoare si valoarea de intrebuintare in cadrul careia isi desfasoara activitatea majoritatea populatiei ocupate in fiecare tara, indiferent de nivelul sau de dezvoltare;
- in al doilea rand, primele cristalizari ale managementului au avut ca obiect firma, intreprinderea, care in continuare a fost un teren fertil pentru inovarile pe planul teoriei si practicii manageriale, cu contributia directa si nemijlocita a unui mare numar de persoane.
Momentul esential al procesului de management il reprezinta decizia manageriala, moment ce se regaseste in toate functiile managementului.
Documente similare
· Management general. Metode si tehnici specifice de management· Tehnici specifice de management financiar si managementul resurselor umane (S.C. XYZ S.A., Ploiesti)
· Metode si tehnici moderne de management utilizate in cadrul sc x srl,.
· Rolul managementului in economia de piata. Metode si tehnici de management in comert
· Conceptul de management si scolile de management. Procesul de management strategic
· Management general. Necesitatea conducerii
· Realizarea unui sistem de management al frecventelor. Studiul general al sistemului C4I2
· Sistemul de management. Solutii si propuneri privind perfectionarea sistemului de management
· Operation management. Total quality management
· Metode si strategii de management si marketing, destinate asigurarii profitului si a performantel...