Pagina documente » Stiinte Economice » Managementul agentiei de turism ca proces performant (S.C. XYZ S.A., Brasov)

Cuprins

lucrare-licenta-managementul-agentiei-de-turism-ca-proces-performant-s.c.-xyz-s.a.-brasov-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-managementul-agentiei-de-turism-ca-proces-performant-s.c.-xyz-s.a.-brasov-


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE..............3
CAPITOLUL 1: ORGANIZAREA AGENTIEI DE TURISM.....5
1.1. Turismul, ca activitate economico-sociala..5
1.2. Rolul Uniunii Europene in dezvoltarea turismului...12
1.3. Organizarea agentiei de turism...13
CAPITOLUL 2: PROCESUL MANAGERIAL IN AGENTIA DE TURISM.21
2.1. Procesul managerial: concept, esenta si continut.....21
2.3. Influentarea si procesul managerial...........23
2.4. Functiile managementului turistic.............24
CAPITOLUL 3: PERFORMANTA IN STRUCTURA SI STRATEGIA AGENTIEI DE TURISM...29
3.1. Abordari neoclasice si moderne ale performantei agentiei de turism....29
3.2. Mediul agentiei turistice si influensa acestuia asupra performantei ......31
CAPITOLUL 4: S.C. ARO PALACE S.A. BRASOV SI PERORMANTELE SALE IN PROCESUL MANAGERIAL....32
4.1. Analiza financiara ca instrument al aprecierii performantelor intreprinderii........33
4.2. Analiza dinamicii indicatorilor de volum fizici si valorici......35
4.3. Analiza soldurilor intermediare de gestiune (SIG)...36
4.4. Analiza cifrei de afaceri.............37
4.5. Analiza dinamicii indicatorilor S.C. ARO PALACE S.A. 2001-2003.45
4.6. Analiza cifrei de afaceri S.C. ARO PALACE S.A. 2001-2003............52
4.7. Analiza factoriala a cifrei de afaceri S.C. ARO PALACE S.A. 2001-2003........52
4.8. Analiza sezonalitatii....57
4.9. Indicatori generali de analiza economico-financiara59
CAPITOLUL 5: CONCLUZII SI PROPUNERI.........63
CONSIDERATII FINALE.66
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA........67

Alte date

?INTRODUCERE

Turismul reprezinta prin continutul sau un fenomen caracteristic civilizatiei actuale, una din componentele majore ale vietii economice si sociale ce polarizeaza interesul unui numar tot mai mare de tari. Receptiv la prefacerile lumii contemporane, turismul evolueaza sub incidenta acestora, dinamica sa integrandu-se procesului general de dezvoltare. La randul sau, prin vastul potential uman si material pe care il antreneaza in dezvoltarea sa, ca si prin efectele benefice asupra domeniilor la care se interfereaza, turismul actioneaza ca un factor stimulator al progresului.

Ca sector economic, turismul este greu de delimitat de alte activitati economice deoarece este diversificat, complex si uneori ocult. Face parte din sectorul tertiar, fapt demonstrat de gama larga si eterogena a serviciilor ce dau continut activitatii sale, trasaturile comune cu celelalte componente ale tertiarului ca si tendintele de evolutie si modificarea sub impactul acelorasi grupe de factori. Totodata turismul se individualizeaza de celelalte ramuri ale sectorului tertiar prin specificitatea si complexitatea continutului sau, prin raporturile cu celelalte ramuri ale economiei prin rolul si atributiile sale. El cuprinde aspecte economice depinzand de un anumit nivel al veniturilor si de un anumit nivel al potentialului economic, aspecte geografice puternic influentate de anumite conditii de relief, clima, fauna, flora, aspecte politice, culturale si psihologice.

Turismul este definit ca orice calatorie determinata de orice alt motiv in afara migratiei fortei de munca, deoarece in toate aceste cazuri consumatorii genereaza venituri la locul de consumatie pentru prestatii de servicii ce acopera consumul.

Turistii cheltuiesc venituri create la locul de resedinta. Daca acest consum este realizat de rezidentii altei tari avem de-a face cu turismul international. Turismul se consuma la locul de productie, interesant fiind faptul ca circulatia banilor se suprapune cu circulatia turistilor de aceea uneori folosim termenul de "export intern".

Baza materiala a industriei turismului o reprezinta o multitudine de capacitati de productie (hoteliere, de alimentatie publica) si locuri de consum turistic. Factorii de productie ce determina evolutia acestui domeniu si rezultatele activitatii turistice sunt capacitatile de productie si forta de munca. Ambii factori sunt divers specializati si puternic dispersati teritorial.

Materia prima in turism reprezentata de resursele nationale, umane, sociale ne apare foarte des imateriala conferind produsului turistic caracter invizibil (produsul turistic este un ansamblu de mijloace fixe, servicii si comoditati grupate in diverse variante, intr-un tot unic si oferite spre consum in cadrul unei ambiante specifice). El inmanunchiaza patru mari categorii de servicii: transport, cazare, alimentatie si motivatie.

Acest ansamblu este rezultatul unor ramuri atat in sectorul primar, secundar cat si tertiar. Turismul este un domeniu de consecinta, se situeaza in aval de toate activitaiile de la industria extractiva si agricultura pana la ocrotirea sanatatii si cultura.

Face parte din sectorul tertiar pentru ca predomina prestarea de servicii, dar turismul este o marfa avand si valoare de intrebuintare.

Aprecierea calitativa a produsului turistic se face prin prisma urmatoarelor caracteristici: accesibilitate, comoditate, atractivitate. Produsul turistic se produce si pe masura ce se manifesta consumul si deci nu se poate stoca.

Produsul turistic este foarte eterogen, iar eterogenitatea sa este data de existenta complementara a unor structuri materiale - marfuri - si a unor elemente imateriale, ce sunt creatii ale oamenilor - prestari servicii - sau care nu sunt creatii antropice - ambianta.

Dimensiunea si calitatea produsului turistic depinde de nivelul si calitatea activitatii din toate celelalte ramuri. Productia turistica este putin elastica atat ca volum cat si calitativ la modificarile consumului turistic care e foarte sensibil la actiunea factorilor conjucturali, psihologici si politici.

În lumea turismului forta concurentiala a firmei izvoraste din creearea unui proces managerial adecvat pentru realizarea unei performante ridicate.

Ipotezele si premizele care genereaza redactarea prezentei lucrari sunt in esenta cunoscute:

-sunt distincte concepte teoretice referitoare la notiunile de turism, firma, si performanta;

-sunt prezentate aspecte definitorii ale modelului actual de operare din domeniile abordate;

-sunt prezentate si analizate particularitatile ce apar in domeniul turismului in aplicarea conceptelor teoretice legate de organizarea activitatilor sau de functiile organizatiilor in contextul actualei tranzitii la economia de piata prin care trece tara noastra;

-sunt abordate succint tendintele ce se manifesta in domeniu;

-sunt prezentate, atunci cand este cazul, abordarile pe care diferiti autori le afirma in legatura cu aspectele supuse analizei precum si punctul de vedere al autorului prezentului referat .

În continuare s-a trecut la elaborarea referatului urmarindu-se o logica statistica psiho-socio-economica , o respectare a tematicii indicate de indrumator .

În lucrare a fost prezentat studiul de caz asupra performantelor S.C. ARO PALACE S.A. bazat pe o analiza financiara a rezultatelor economice pe anii 2001, 2002 si 2003.

CAPITOLUL 1

ORGANIZAREA agenTiEI DE TURISM