Pagina documente » Stiinte Economice » Managementul carierei individuale. Evaluarea performantelor si potentialului profesional

Cuprins

lucrare-licenta-managementul-carierei-individuale.-evaluarea-performantelor-si-potentialului-profesional
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-managementul-carierei-individuale.-evaluarea-performantelor-si-potentialului-profesional


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE
CAPITOLUL 1. CONCEPTUL DE CARIERA
1.1. Definirea carierei
1.2. Mituri legate de cariera
CAPITOLUL 2. MANAGEMENTUL ORGANIZATIONAL AL CARIERELOR
INDIVIDUALE
2.1. Obiective ale managementului carierei. Probleme potentiale
2.2. Modele de management al carierei
2.3. Planificarea carierei
2.3.1. Planificarea carierei organizationale
2.3.1.1. Identificarea angajatilor
2.3.1.2. Consilierea carierei
2.3.1.3. Stabilirea cailor carierei
2.3.1.4. Stabilirea responsabilitatilor
2.3.2. Planificarea carierei individuale
2.3.2.1. Personalitatea individului si orientarea in cariera
2.3.2.2. Carierele si problemele munca sau familie
2.3.2.3. Stadiile vietii adulte si planificarea carierei individuale
CAPITOLUL 3. EVALUAREA PERFORMANTELOR SI POTENTIALULUI
SI FORMAREA PROFESIONALA, ELEMENTE CENTRALE ALE
MANAGEMENTULUI CARIEREI
3.1. Evaluarea performantelor si potentialului in contextul managementului carierei
3.2. Formarea profesionala, element al managementului carierei
3.2.1. Definire. Procesul dezvoltarii carierei
3.2.2. Dezvoltarea carierei prin formare profesionala
3.2.2.1. Modalitati de formare si perfectionare
3.2.2.2. Metode de pregatire profesionala a angajatilor
3.2.2.3. Metode de pregatire profesionala a managerilor
3.3. Rolul organizatiei si a indivizilor in dezvoltarea carierei
3.3.1. Rolul organizatiilor
3.3.2. Rolul individului
3.3.3. Rolul mentorilor
CAPITOLUL 4. STUDIU APLICATIV LA S.S. GLOBAL ENTREPRISE S.R.L.
PETROSANI
4.1. Prezentarea S.C. GLOBAL ENTREPRISE S.R.L.
4.2. Metodologia de cercetare
4.3. Analiza si interpretarea datelor obtinute in urma aplicarii chestionarului
4.4. Propuneri si concluzii privind managementul carierei la S. C. GLOBAL
ENTREPRISE S.R.L.
CONCLUZII GENERALE
BIBLIOGRAFIE

Alte date

?

INTRODUCERE

Managementul carierei, isi propune sa modeleze progresul indivizilor in cadrul unei organizatii in stransa legatura cu nevoile organizatiei, precum si cu performantele, potentialul si preferintele individuale ale angajatilor acesteia. El implica multiple interdependente ale planificarii carierei individuale, planificarii carierei organizationale si dezvoltarii carierei.

Tinand cont de aceste lucruri, lucrarea de fata isi propune sa aduca la cunostinta cititorilor, informatii despre managemnetul carierelor in organizatie, ea fiind structurata pe 3 capitole.

Primul capitol isi propune sa defineasca conceptul de cariera, care in zilele noastre a dobandit o acceptiune mai larga si o aplicabilitate globala, ea avand in vedere intregul personal al firmei, cat si dezvoltarea in cadrul postului detinut de fiecare. De asemena, este posibila, miscarea unui individ pe diferite posturi din organizatie sau din domenii diferite.

Cel de-al doilea capitol, scoate in evidenta tocmai interdependentele amintite mai sus si legaturile managementului carierei cu celelalte activitati ale managementului resurselor umane: planificarea carierei organizationale si individuale si tot ceea ce este legat de acestea.

Planificarea carierei trebuie sa aiba in vedere faptul ca membrii organizatiei trebuie tratati si recunoscuti ca indivizi cu nevoi, dorinte si abilitati unice; ca indivizii sunt mult mai motivati intr-o organizatie care raspunde aspiratiilor lor; de asemenea, prin intermediul acesteia, indivizii pot descoperi noi directii de actiune, si le pot schimba sau dezvolta pe cele pe care le au.

Aceasta trebuie sa realizeze o concordanta intre scopurile carierei individuale si nevoile de personal ale organizatiei; intre eforturile individuale de dezvoltare si programele de pregatire si dezvoltare. Planificarea reprezinta un proces cheie in managemnetul carierei.

Evaluarea potentialului si performantelor si dezvoltarea crierei, sunt, de asemena elemente centrale ale managementului carierei si au un rol important in actualizarea cailor carierei, acestea fiind prezentate in cel de-al treilea capitol.

Orice organizatie este interesata de potentialul de evolutie al salariatilor sai, deoarece acest aspect constituie un important criteriu de promovabilitate si de ocupare a posturilor importante. De asemenea, organizatia se ocupa si de dezvoltarea carierei angajatilor prin formare profesionala, care urmareste dezvoltarea unor capacitati noi si prin perfectionare, prin care se vizeaza imbunatatirea capacitatii existente.

În concluzie, putem spune ca, managementul carierei inseamna a lua o serie de decizii: ce sa aleg: cariera in domeniul computerelor sau marketing-ului sau contabilitatii? Sa accept oferta firmei X sau Y? Sa doresc sa acced la o pozitie in managementul general sau sa raman un specialist? Nu sunt multumit de actuala slujba? Nu stiu cum sa imi pastrez actualul post? Cum sa fac trecerea catre un alt domeniu de activitate? , in urma acestor decizii, fiecare dintre noi fiind responsabil de cariera pe care ne-o alegem.

CAPITOLUL 1

CONCEPTUL DE CARIER?

1.1 . DEFINIREA CARIEREI

În intelesul de astazi conceptul de cariera are o varsta relativ redusa. Conceptul de cariera ar numeroase intelesuri, neexistand o definitie unanim acceptata, care sa intruneasca consensul specialistilor, in literatura de specialitate fiind cunoscute numeroase formulari sau opinii.

,,O cariera este o succesiune evolutiva de activitati si pozitii profesionale pe care le atinge o persoana ca si atitudine, cunostitele si competentele asociate care se dezvolta de-a lungul timpului.” (Gary Johns, 1996).

În general, intelesul popular al termenului de cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multa responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere.

Treptat insa, conceptul de cariera a dobandit o acceptiune mult mai larga si o aplicabilitate tot mai globala. Astfel, devenind deosebit de complex, conceptul de cariera are in vedere intregul personal al firmei, cat si dezvoltarea in cadrul postului detinut sau chiar in cadrul altor ocupatii, deoarece capacitatea unei persoane de a face fata unor noi servicii sau unor responsabilitati mai mari creste pe masura ce timpul trece si se acumuleaza experienta. De exemplu, un angajat poate ramane in cadrul aceluiasi post, acumuland si dezvoltand deprinderile necesare, fara a avea o miscare ascendenta in ierarhia profesionala sau organizationala. De asemenea, este posibila miscarea unui individ pe diferite posturi din organizatii sau din domenii diferite.

O definitie asemanatoare este data de David J. Cherrington care intelege cariera ca pe o succesiune de experiente individuale, legate de munca si castigate de-a lungul vietii.”(Aurel Manolescu, 1998). Aceasta inseamna ca o cariera este un concept individual deoarece fiecare persoana are o unica succesiune de experiente legate de munca.

Din cele patru definitii de mai sus deducem ca pentru a intelege o cariera sunt necesare a fi cunoscute trei elemente:

-Întai, cariera anseamna miscare de-a lungul unui drum in timp. Drumul are doua laturi.O latura este succesiunea obiectiva de pozitii in ierarhie, sau cariera externa. Cealalta parte a drumului este interpretarea individuala subiectiva a acestor experiente profesionale, sau cariera interna.

-Un al doilea element de cariera este interactiunea intre factorii organizationali si cei individuali. Reactiile oamenilor la un post depind de potrivirea intre conceptul ocupational despre sine si tipurile de constrangeri, ocazii si solicitari pe care le ofera rolurile in organizatii. Întelegerea acestor diferente este esntiala pentru a-ti conduce eficient cariera ca si pentru a-i ajuta pe altii, subordonati de pilda, sa o faca.

-Cel de-al treilea element important al carierei este ca ea ofera o identitate ocupationala. Ce anume fac oamenii intr-o societate moderna este in mare masura elementul cheie al identitatii lor. Oamenii difera in privinta importantei pe care o acorda identitatii ocupationale, dar pentru multi este primul factor in autodefinirea lor..

O cariera se refera la situatii diferite pentru oameni diferiti. Este posibil ca un individ sa gandeasca, cariera ca fiind o serie de posturi diferite in firme diferite, in timp ce un alt individ vede cariera sa similara cu o ocupatie.

Traditional, termenul de cariera este asociat doar cu aceia care detin roluri manageriale sau ocupa posturi bine platite.

Desi conceptul de cariera este legat de munca, acesta trebuie sa fie suficient de larg pentru a include nu numai experienta muncii, ci si modul de viata sau conditiile de trai deoarece viata extraprofesionala a unei persoane joaca un rol deosebit in cadrul carierei.

Cu alte cuvinte, ,,cariera reprezinta parte importanta din viata unui individ care, la randul ei, reprezinta o permanenta lupta pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor personale.”(Aurel Manolescu, 1998)

Într-o societate, indivizii sunt de obicei, dornici sa-si dezvolte cariere care tin cont atat de nevoile personale si familiale, inclusiv educatia copiilor, cit si de carierele partenerilor sau de calitatea vietii.

În acest context se subliniaza importanta optiunilor indivizilor in legatura cu valorile familiale si ale vietii, deoarece, in conceptia multora, familia reprezinta acea unitate ,,naturala” sau acel model institutional consfintit de istoria organizarii sociale, a carui functie de solidaritate familiala realizeaza mijloacele de protectie si de sprijin cele mai accesibile sau cele mai adecvate.

Potrivit literaturii de specialitate, conceptul de cariera are mai multe intelesuri.

Cariera reprezinta o avansare aceasta presupunand o mobilitate, de obicei, o ascensiune intr-o organizatie sau in ierarhia profesionala.

Cariera este o profesie. Potrivit acestui punct de vedere, anumite ocupatii constituie o cariera ( manageri, profesionisti, militari), in timp ce alte ocupatii sunt gandite ca ,,posturi”(ospatari, muncitori necalificati sau vanzatori).

Cariera este de asemenea o succesiune de posturi de-a lungul vietii. În aceasta viziune cariera reprezinta istoria unor posturi individuale. Unii considera cariera ca fiind succesiunea de functii, in ordinea crescatoare a prestigiului, prin care trece angajatul in mod ordonat, dupa o regula previzibila. Gestiunea unei cariere inseamna urmarirea parcursului din trecut, din prezent si previziunea drumului viitor al unui salariat in cadrul structurii organizatorice a intreprinderii.

Din cauza restructurarilor, o mare parte din firme isi modifica cerintele referitoare la tipul si numarul de angajati. Acest fapt este in discordanta cu dorintele angajatilor in ceea ce priveste stabilitatea pe post si posibilitatile de avansare.Planul de cariera este important pentru intelegerea mobilitatii personalului si trebuie privit la nivel individual, organizational si social.

Termenul de cariera este adesea asociat doar cu pozitiile de director, manager, in general cu functiile de conducere, fara a include muncitorii, tehnicienii si o mare parte din personalul de deservire. Managementul resurselor umane ii cuprinde pe toti angajatii si, deci, si conceptual de cariera trebuie aplicat global.