Pagina documente » Stiinte Economice » Metode statistico-matematice pentru fundamentarea strategiei (S.C. XYZ)

Cuprins

lucrare-licenta-metode-statistico-matematice-pentru-fundamentarea-strategiei-s.c.-xyz-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-metode-statistico-matematice-pentru-fundamentarea-strategiei-s.c.-xyz-


Extras din document

CUPRINS
Introducere 2
CAPITOLUL I. Importanta metodelor statistice in fundamentarea strategiei unei societati comerciale . 4
1.1. Conceptul si continutul cercetarilor asupra pietei. 4
1.2. Aria si tipologia cercetarilor de marketing.. 11
1.3. Metode si tehnici de culegere, prelucrare si analiza a informatiilor in studiile de piata. 16
CAPITOLUL II. Comunicarea si imaginea, atribute calitative in cercetarile de piata. 21
2.1. Imaginea si capitalul comunicational al intreprinderii. 21
2.2. Imaginea, concept, continut, tipologie. 27
2.2. Posibilitati de masurare a imagini dorita, difuzata,formata. 29
CAPITOLUL III. Prezentare de ansamblu asupra societatii FLANCO INTERNATIONAL 30
3.1. Scurt istoric al FLANCO INTERNATIONAL. 30
3.2. Oferta pietei de electronice si electrocasnice din Romania. 31
3.3. Studierea comportamentului consumatorului 35
CAPITOLUL IV. Studierea prin focus group-uri a imaginii FLANCO INTERNATIONAL in rindul populatiei din Romania. 46
4.1. Informatii despre cercetare 46
4.2. Rezultatele cercetarii 48
4.3. Concluzii si recomandari 62
CAPITOLUL V. Strategii abordate de Flanco International 67
5.1. Rebranding Flanco 67
5.2. Algoritmi pentru masurarea relatiilor de asociere a variabilelor de marketing 68
5.3. Aplicatii ale metodelor cantitative asupra identificarii produselor care sa corespunda tipologiei clientului Flanco 80
CAPITOLUL VI. CONCLUZII 93
ANEXE 94
Anexa Nr. 1 - Identitati vizuale. 94
Bibliografie 96

Alte date

?Introducere

Televizoare cu ecrane cu plasma, aparatura digitala de ultima ora, aparate de aer conditionat performante, masini de spalat ultramoderne: romanii cumpara de toate!

Secretul succesului pe aceasta piata este sistemul de rate practicat de retailerii de profil, care a devenit tot mai accesibil unei mase mari de populatie. Dezvoltarea puternica a retailului de electrocasnice este demonstrata de cei trei mari jucatori de pe piata de profil autohtona, Flanco, Altex si Domo.

Lucrarea „Metode Statistico-Matematice pentru fundamentarea strategiei unei societati comerciale” pune in valoare interactiunea din ce in ce mai puternica din interiorul lumii afacerilor, deseori imprevizibile, conducand catre o noua definitie a concurentei si catre identificarea rapida a unor noi sanse.

Aplicatia practica are ca scop punerea in evidenta a prelucrarilor statistice si matematice efectuate pe o baza de informatii pentru a se putea identifica modul in care sunt fundamentate anumite strategii si in cadrul lor anumite produse care vor face sau nu parte dintr-o oferta promotionala a unui retailer (in cazul nostru Flanco). Prelucrarile statistice si matematice au in vedere atat metode de prelucrare specifice studiilor de piata cat si metodelor calitative in cercetarea de marketing a opiniilor clientilor.

În lucrarea de fata sunt utilizate prelucrari originale prin facilitatile oferite pentru calcul si programare, de catre pachetul de programe Microsoft Office – respectiv programul Excel, pentru a exemplifica corelatii statistice folosite in cadrul tehnicilor fuzzy.

Cresterea spectaculoasa a pietei de profil a electrocasnicelor a fost determinata in primul rand de expansiunea pe care a cunoscut-o in ultimii ani creditul de consum, destinat cumpararii in rate a bunurilor de folosinta indelungata. În paralel, din dorinta de a atrage cat mai multi clienti pentru acest produs, bancile au cautat sa imbunatateasca tot mai mult conditiile de creditare. (Figura Nr.1)

Astfel, unele banci, in parteneriat cu marii retaileri, au renuntat la plata unui avans de catre solicitantul imprumutului, iar existenta unui girant nu a mai fost obligatorie. În plus, jucatorii au adaugat anumite servicii cu valoare adaugata pentru atragerea de noi clienti si fidelizarea celor existenti.

Toate acestea, la care se adauga si nivelul scazut al dobanzilor practicate de banci mai ales in ultimul an, au avut ca efect cresterea accesibilitatii populatiei la creditele de consum si, implicit, sporirea vanzarilor pentru retailerii de electrocasnice. Astfel, la Altex de exemplu, ratele au condus la vanzari zilnice de 500.000 euro, iar la Domo de aproximativ 400.000 de dolari pe zi. "În general ofertele de rate ale competitorilor principali s-au echilibrat", spune Mihail Laptoiu, directorul executiv al retelei Domo.

Market Share Martie 2004 Figura Nr.1

Nu in ultimul rand, cresterea inregistrata pe piata electrocasnicelor a fost determinata si de campaniile publicitare derulate de jucatori. Însa, cum competitia este stransa, fiecare jucator trebuie sa isi defineasca propriul mesaj pentru a atrage cumparatorul in magazinele sale. Acest lucru inseamna ca, proportional cu retelele de distributie si cifra de afaceri, au crescut si bugetele de publicitate. În acest sens, "Domo nu vrea sa vanda produsele cele mai scumpe, ci pe acelea care ti se potrivesc", Altex incearca sa convinga clientii ca in magazinele sale se vand produse cu "O dobanda atat de mica de nu-ti vezi ratele", grupul investind 8 mililoane euro in publicitate in 2003.

Flanco este fara indoiala specialistul in a-si face numele auzit. Într-un moment in care competitia isi promova sistemul de rate, aceasta companie concentrandu-se pe repozitionarea marcii Flanco sub sloganul "Foarte deschis".

În speranta ca aceasta lucrare isi va atinge scopul va doresc lectura placuta!

Capitolul I. Importanta metodelor statistice in fundamentarea strategiei unei societati comerciale

1.1. Conceptul si continutul cercetarilor asupra pietei.

Cercetarea de marketing reprezinta un element important in caracterizarea gradului insusi de dezvoltare a marketingului. Cercetarea de marketing asigura decidentilor de marketing suportul informational necesar in toate etapele procesului decizional.

Conform Asociatiei Americane de Marketing, studiul de piata consta in reunirea, inregistrarea, analiza si darea de seama a tuturor faptelor relative la transferul si la vanzarea bunurilor si serviciilor, de la producator la consumator; el este in general – dar nu in mod necesar - bazat pe teoria statistica a probabilitatii si utilizeaza intotdeauna metoda stiintifica. [1 Report of definitions committee. The American Journal of Marketing, American Marketing Association, Chicago, vol. XII, No. 2, p. 210.

]

Cercetarea de marketing se prezinta drept complementul metodologic si instrumental care permite utilizarea operationala a conceptului marketing, mesajul fundamental al acestui concept fiind ca performanta economica a intreprinderii depinde in definitiv de capacitatea sa de a raspunde nevoilor pietei si de a redesfasura activitatile sale in functie de evolutia pietelor si a posibilitatilor oferite de tehnologie2. În dezvoltarea sa, cercetarea de marketing s-a sprijinit in principal pe economie, statistica, sociologie si psihologie, dar si pe contributia matematicii, lingvisticii, semiologiei, informaticii, telematicii si nu in ultimul rand a sistemelor expert.

Cercetarea de marketing este cea care analizeaza piata (marketingul strategic: nevoi si functii; decupare in piete ale produselor; atractivitate; activitate; ciclu de viata potential; competitivitate-concurenta) si care constituie un instrument de ajutor in actiune (marketing operational: cucerire de piete; mijloace de marketing – cei patru „P”: buget de marketing; obiectiv de cota de piata). [2 Vandercammen, M.; Gauty Sinechal, M. – Recherche Marketing, Outil fondamental de marketing, Ed. De Boeck&arcier S.A., 1999, Department De Boeck Universite, Paris, Bruxelles, p. 12-13, 18.]

Cercetarea de marketing consta in proiectarea, colectarea, analiza, sintetizarea si interpretarea datelor si concluziilor privind situatiile de marketing, ansamblul de metode stiintifice utilizate permitand descoperirea realitatilor specifice, explicarea si intelegerea modului de manifestare a realitatii analizate. Principalul sau scop este de a rezolva sau de a contura din timp problemele ce pot surveni in activitatile de marketing, ceea ce duce la cresterea eficientei comercializarii si la reducerea cheltuielilor pe care le implica, prin dezvoltarea celor mai avantajoase produse si metode de marketing.

În conceptul de marketing este inevitabila prezenta urmatorului rationament: cu cat va fi mai stransa corelatia intre cerintele pietei si conditiile de productie, precum si intre cerintele pietei si posibilitatile de finantare a productiei si desfacerilor, cu atat va fi mai bine asigurata cooperarea dintre gandirea si abilitatea cadrelor de conducere in vederea cresterii rentabilitatii intreprinderii. Orice functiune din interiorul intreprinderii trebuie sa tina seama de ceea ce se intampla in afara ei, in special, de procesele de pe piata, pentru a-si orienta planurile propriei sale activitati. Activitatile de marketing ofera, in prezent, fondul de idei dominant in contextul elaborarii deciziilor privind productia, activitatile tehnice, finantarea si integrarea acestora in plan, pentru asigurarea premiselor unei dezvoltari eficiente a intreprinderii. Cu alte cuvinte, culegerea unor informatii exacte si concludente asupra proceselor pietei devine esentiala pentru planificarea unei dezvoltari rentabile si durabile.

Cercetarea de marketing nu este altceva decat cercetarea oricarui aspect referitor la activitatea de marketing. [3 V. Balaure, V. Adascalitei, C. Balan, St. Boboc, I. Catoiu, V. Olteanu, N. Al. Pop, N. Teodorescu – „Marketing”, Editura Uranus, Bucuresti,2000.]

Comitetul de Definitii al Asociatiei Americane de Marketing considera ca cercetarea de marketing reprezinta „culegerea, inregistrarea si analiza sistematica a datelor despre probleme legate de marketingul bunurilor si serviciilor”. [4 Report of the Definitions Committe of the American Marketing Association, American Marketing Association, Chicago, 1961.] Mai tarziu, acelasi organism propune o noua definitie: „cercetarea de marketing reprezinta functia care leaga consumatorul, clientul si publicul de vanzator prin informatie – informatie utilizata pentru a identifica si defini oportunitati si probleme de marketing, a genera, perfectiona si evalua actiuni de marketing, a controla performanta si a imbunatati intelegerea marketingului ca proces. Cercetarea de marketing specifica informatia necesara pentru a aborda aceste probleme; proiecteaza metode de culegere a informatiei; conduce si implementeaza procesul de culegere a datelor; analizeaza rezultatele; comunica rezultatele si implicatiile lor.” [5 New marketing research definition approved, in „Marketing News”, January, 2, 1987.]

În concluzie, cercetarea de marketing reprezinta activitatea formala prin intermediul careia, cu ajutorul unor concepte, metode si tehnici stiintifice de investigare se realizeaza specificarea, masurarea, culegerea, analiza si interpretarea informatiilor de marketing, destinate conducerii unitatii economice pentru cunoasterea mediului in care functioneaza, identificarea oportunitatilor, evaluarea alternativelor actiunilor de marketing si a efectelor acestora. [6 V. Balaure, V. Adascalitei, C. Balan, St. Boboc, I. Catoiu, V. Olteanu, N. Al. Pop, N. Teodorescu – „Marketing”, Editura Uranus, Bucuresti,2000.

]

Cercetarea de marketing trebuie sa prezinte maxima obiectivitate fiind, pe cat posibil, impartiala si lipsita de distorsiuni. [7 Philip Kotler – Marketing management, Seventh Edition 1991, prin Prentice – Hall International Editions.

]

Datele culese reprezinta materia prima a cercetarii de marketing si deci nu prezinta nici o utilitate luate ca atare. Abia dupa ce sunt “digerate” printr-o analiza si interpretare corespunzatoare, acestea sunt transformate in informatii folositoare procesului decizional de marketing, contribuind la cresterea calitatii acestuia.

Prin cercetarea de marketing, desfasurata in mod sistematic, unitatea economica poate realiza investigarea completa a tuturor activitatilor de marketing, avand ca obiectiv final evaluarea interdependentelor dintre componentele mediului economico-social, dintre acesta si unitatea economica, a legitatilor care caracterizeaza evolutia proceselor si fenomenelor studiate, a perspectivei acestora.

Nu exista nici o indoiala ca, in comparatie cu trecutul, tot mai multe unitati economice se angajeaza astazi in numeroase si variate cercetari de marketing, pe masura avansarii spre stadiile superioare ale conducerii de marketing. În ultimul deceniu, de exemplu, ca urmare a progreselor inregistrate, s-a ajuns ca peste trei sferturi dintre firmele americane sa posede in structurile lor compartimente de cercetari de marketing.

Totodata, activitatile pe acest plan sunt din ce in ce mai frecventate in agentiile guvernamentale ca si in organizatiile cu scop nelucrativ.

Evidenta este si tendinta unitatilor economice de a elabora programe coordonate si integrate de realizare a cercetarilor de marketing si de a aplica rezultatele obtinute la fundamentarea planificarii strategice care sta la baza orientarii activitatii lor.