Pagina documente » Stiinte Economice » Mix-ul de marketing (S.C. XYZ S.A.)

Despre lucrare

lucrare-licenta-mix-ul-de-marketing-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-mix-ul-de-marketing-s.c.-xyz-s.a.-


Cuprins

CUPRINS:
I. Importanta mix-ului de marketing
II. Analiza societatii SC Fox Com Serv SA
II.1. Prezentarea generala a societatii (scurt istoric)
II.2. Diagnosticul potentialului productiv
II.3. Diagnosticul resurselor umane
II.4. Diagnosticul pietei
II.5. Diagnosticul economico-financiar
II.5.1. Analiza patrimoniala
II.6. Puncte slabe, puncte forte
III. Mix-ul de marketing la societatea SC Fox Com Serv SA
III.1. Politica de produs
III.1.1. Prezentare generala
III.1.2. Fox
III.2. Politica de pret
III.3. Politica de distributie
III.4. Politica de promovare
IV. Concluzii si propuneri

EXTRAS DIN DOCUMENT

?{p}

{p}

?

I. IMPORTANTA MIXULUI DE MARKETING

Lumea economico-sociala a cunoscut in ultima parte a mileniului doi transformari radicale, profunde. Omenirea se confrunta cu altfel de probleme mult mai complicate. Acum trebuie gasite solutii deteriorarii mediului inconjurator, neglijarii infrastructurii, stagnarii economice, concurentei acerbe si multor altor asemenea probleme, de natura sociala, politica si economica.

Reducerea distantelor, a barierelor geografice si mai ales a diferentelor culturale a permis extinderea pietelor de desfacere, a surselor de aprovizionare, mare parte a produselor si serviciilor oferite pe piata interna fiind, mai degraba, un fel de “hibrizi”, proiectarea, material prima, producerea sau asamblarea lor realizandu-se in afara granitelor.

La aceste probleme trebuie adaugate cele specifice economiei romanesti, conditii ce au in vedere procesele si fenomenele economice proprii unei economii aflate in plina tranzitie-si nu orice fel de tranzitie, ci una speciala, pe care istoria nu a cunoscut-o-tranzitia de la o economie centralizata, planificata, de comanda, spre o economie de piata.

Toate eceste procese- globale sau specifice-, noile imprejurari si realitati ale vietii economico-sociale conduc la schimbari la fel de profunde, de substanta in viata si activitatea firmelor, a agentilor economici. Mobilitatea deosebita a fenomenelor pietei, cresterea complexitatii si exigentelor acesteia obliga firmele, indiferent de obiectul de activitate si de natura capitalului lor, sa se adapteze rapid, prompt “regulilor de joc” specifice unei economii concurentiale. Acestea trebuie sa aiba in permanenta in vedere ca, pe de o parte, piata inseamna, intr-adevar, un ansamblu de oportunitati, dar, pe de alta parte, si de constrangeri, activitatea tuturor agentilor economici fiind supusa examenului riguros, dar corect al pietei. Aceasta se manifesta dur, recompensand, dar si sanctionand (mai ales) munca fiecaruia in parte. Singurul criteriu cu care opereaza piata este cel al eficientei, al recunoasterii activitatii desfasurate, a ofertei care trebuie sa corespunda nevoilor societatii, cererii acesteia.

Pe de alta parte, ca o consecinta fireasca a modificarilor demografice si inovatiilor tehnologice, au loc profunde schimbari in comportamentul consumatorilor, in stilul de viata al acestora. Activitatea desfasurata de agentii economici trebiue sa tina seama de fenomene ca acelea ale migratiei populatiei, imbatranirii acesteia (segmentul de varsta ce cuprinde pe cei mai multi cumparatori este al celor de 30-40 ani), cresterii duratei de viata.

Aceste noi conditii ale mediului extern al firmei impun agentilor economici modalitati noi, moderne de implicare in mecanismele pietei, ei fiind obligati sa-si restructureze radical obiectivele si strategiile de piata. Sunt necesare o noua viziune fata de piata, o receptivitate prompta la semnalele acesteia, la cerintele mediului extern, o investigare continua a pietei, dar mai ales o capacitate crescanda de adaptare la schimbari, dar si de influentare a pietei, altfel spus, intreaga lor activitate trebuie sa fie inceputa si desfasurata intr-o viziune noua, moderna, intr-o viziune de marketing.

Retinand initial atentia doar ca un principal mod de gandire, dar in acelasi timp eficient, marketingul anilor ‘70-‘75 era sinonim cu metodele utilizate de intreprinderi pentru atragerea clientilor si convingerea acestora sa le cumpere produsele si serviciile proprii. Chiar si numai asa, el oferea posibilitatea firmelor sa reziste la concurenta, prin aplicarea unor politici agresive de reclama si vanzare a produselor. Raspunzand unor asemenea comandamente , marketingul a cunoscut o larga, si mai ales, rapida raspandire, patrunzand in cele mai diverse domenii, dar mai ales in cele economice. Toate firmele puternice sunt orientate spre client si implicate in activitati de marketing. Desigur , in sectorul economic, marketinguls-a raspandit mai rapid printre firmele producatoare de bunuri de consum, dar si printre cele de desfacere. Si in fostele tari socialiste schimbarile politice si sociale au determinat aparitia unor noi ocazii de piata, a unor noi oportunitati de afaceri.

Alfel spus, este evident faptul ca un marketing “sanatos” , eficient, este un factor hotarator pentru succesul oricarei organizatii, fie ea mare sau mica, lucrative sau nelucrativa, locala sau globala, cu capital privat sau public. Firmele cele mai prospere sunt cele care reusesc sa ofere clientilor lor satisfactia scontata, intelegand marketingul nu ca pe o functie separata, ci, mai degraba, ca o filosofie de insusit la nivelul intregii organizatii.

Marketingul este de fapt o “filozofie a afacerilor , care vede in satisfacerea cerintelor clientilor cheia succesului in afaceri si recomanda utilizarea practicilor manageriale, care ajuta la identificarea si rezolvarea cerintelor clientilor” in viziunea autorilor Elizabeth Hill si Terry O’Sullivan.

Literatura de specialitate, ca, de altfel, si practica economica, vehiculeaza mai multe acceptiuni ale termenului de marketing, deosebirile dintre acestea vizand, in primul rand, continutul concret ce acopera un asemenea concept, iar, in al doilea rand, modul de abordare, unghiul din care acesta este privit. Conceptul ca atare este de origine anglo-saxona, dar, odata cu raspandirea practicilor sale, termenul a fost preluat in diverse limbi, direct, fara traducere, fiind destul de dificil de gasit un altul care sa raspunda incarcaturii de semnificatii pe care le implica o asemenea notiune.

Cei ce privesc conceptual de marketing ca filosofie vad in client principala forta a activitatilor sale, considerand ca afacerea ca atare poate rezista numai daca reuseste se satisfaca cererea, respective nevoile consumatorului. Pentru a avea success in atragerea consumatorilor, punctul de plecare este identificarea a ceea ce vor clientii , iar apoi se incearca sa se raspunda unor asemenea cerinte pe cat posibil mai bine decat concurenta. Alfel spus, marketingul inseamna a crea si pastra o clientela profitabila.

Cele mai multe definitii ale marketingului nu se referala filozofia acestuia , ci la procesele manageriale care sunt inerente in crearea si pastrarea clientilor profitabili pentru intreprindere. Astfel, Philip Kotler defineste marketingul ca “un process social si managerial prin care indivizi si grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse avand o anumita valoare . Este de observat ca definitia propusa cuprinde urmatoarele notiuni , ce pot fi private drept concepte fundamentale ale marketingului: nevoi, dorinte si cereri, produse, valoare, cost si satisfactie, schimb, tranzactii si relatii, piete, marketing si marketeri. Cerera reprezinta dorinta pentru un anumit produs, dublata de posibilitatea si decizia de a-l cumpara. Dorintele se vor transforma in cereri numai atunci cand vor fi sprijinite si de puterea de cumparare. Iata de ce fiecare agent economic trebuie sa cunoasca bine nu numai cati indivizi le doresc produsele si serviciile, ci, mai ales, cati dintre acestia sunt dispusi si au posibilitatea se le cumpere. Altfel spus, este foarte bine sa stii numarul de vizitatori ai unui magazin, dar important ramane cati dintre acestia devin si cumparatori.

Marketingul inseamna lucrul cu pietele, asfel schimburile potentiale sa devina reale, in vederea satisfacerii cerintelor si dorintelor umane. Notiunea de marketing presupune si pe cea de marketer, respectiv persoana care sa afla in cautarea unei resurse detinute de o alta persoana si care este dispusa sa ofere ceva de valoare in schimbul acesteia . El cauta un raspuns din partea celuilalt, legat de vanzarea sau cumpararea unui anumit lucru, alfel spus, el poate fi fie un vanzator, fie un cumparator.

Definitia data marketingului de catre Asociatia Americana de Marketing spune ca “Marketingul reprezinta procesele de planificare si executare a conceptiei stabilirii pretului, promovarii si distributiei ideilor, bunurilor si srviciilor pentru a crea schimburile care satisfac scopurile indivizilor si organizatiilor.”Atat nivelul macroeconomic cat si cel microeconomic sunt vizate de definitiile date marketingului. In viziune macroeconomica , F. Kelly, in lucrarea sa “Marketing: strategies et functions” (1968) considera marketingul drept un “ instrument social gratie caruia produsele materiale si cultura unei societati sunt transmise membrilor sai”. In viziune microeconomica , in literature franceza se arata ca merketingul reprezinta “ansamblul mijloacelor de care dispun intreprinderile in vederea crearii, mentinerii si dezvoltarii pietelor lor” (Jacques Lendrevie, 1974) sau ca marketingul cuprinde “analiza permanenta a cererii, pe de o parte si, pe de alta parte, stabilirea si punerea in functiune a mijloacelor de satisfacere a acesteia, in conditiile unui profit optim” (Denner, 1971).

Evident, si literature romaneasca de specialitate propune definitii proprii pentru conceptual de marketing. Autorii Tratatului de MARKETING editat in anul 1992 de catre Academia de Studii Economice, propun ca o definitie cuprinzatoare a marketingului ar trebui sa include “o conceptie moderna in orientarea intreprinderilor, concretizata intr-un ansamblu coerent de activitati practice, programate si organizate, prin utilizarea unor metode si tehnici stiintifice”.

Astfel, conceptia moderna se refera la o noua optica in organizarea si desfasurarea activitatii economice a firmelor, care are ca punct de plecare cercetarea nevoilor de consum, a pietei, in vederea satisfacerii cerintelor-efective si potentiale- ale consumatorilor (utilizatorilor), in mod superior si cu maximum de eficienta. In plus, finalizarea activitatilor intreprinderilor nu se limiteaza la vanzarea produselor si serviciilor, ci include si urmarirea comportarii lor in consum (utilizare), a nivelului de satisfacere a nevoilor pentru care ele au fost concepute si produse.

Optica de marketing vizeaza, asadar, raporturile intreprinderii cu piata , mai mult chiar, cu ansamblul de factori si conditii care alcatuiesc “mediul ambiant” al firmei. O asemenea orientare este, mai intai, o problema de comportament. Pentru a putea sa se racordeze eficient si prompt la mediu, intreprinderea trebuie sa cunoasca cerintele lui, sa urmareasca in permanenta modificarile cantitative si calitative ale acestuia si, nu in ultimul rand, sa-i anticipeze evolutia viitoare, pentru o aliniere dinamica la o asemenea evolutie.

In acelasi timp, insa, marketingul reprezinta un ansamblu de activitati practice in cadrul carora se materializeaza noua orientare a intreprinderii. In sfera activitatilor de marketing se poate cuprinde intreg ansamblul operatiunilor si proceselor obisnuite prin care intreprinderea isi foloseste resursele de care dispune pentru care obtine finalitatea economica dorita, in masura in care aceasta beneficiaza de o noua orientare si se raporteaza la cerintele concrete ale societatii, ale pietei.

Completand operatiunile si procesele traditionale cu altele noi, marketingul aduce schimbari in privinta raporturilor dintre acestea si, in acest context, dintre functiile intreprinderii. Marketingul amplifica importanta distributiei marfurilor, functiunea comerciala trecand pe un loc central, si determina un nou mod de conducere , care asigura coordonarea unor activitati distincte si orientarea lor catre un scop precis. Este de remarcat ca un asemenea process a dat nastere unei noi functii, respectiv functia de marketing.

Noua viziune de marketing presupune utilizarea unui instrumentar specific de marketing, adecvat pentru cercetarea pietei, pentru investigarea nevoilor de consum, intr-un cuvant, pentru fundamentarea stiintifica a deciziilor de marketing si asigurarea conditiilor necesare realizarii lor in practica. Aceste procedee si tehnici avansate vor lua locul empirismului, intuitiei si rutinei.

In conditiile fluxului de informatii ce circula intre intreprindere si mediul sau, permanent si in ambele sensuri, informatii fara de care marketingul este de neconceput, un asfel de instrumentar este absolut necesar, rolul sau fiind acela de a colecta, transmite, prelucra si interpreta.

Colectarea si transmiterea informatiilor, prelucrarea si interpretarea acestora fac mai necesara utilizarea unui adevarat arsenal de procedee si tehnici furnizate de mai multe stiinte: economia, statistica, matematica, sociologia, psihologia, etc.

Ca o sinteza a celor prezentate marketingul urmareste cunoasterea pietei potentiale, actuale si viitoare , pentru adaptarea productiei corespunzator satisfacerii consumatorilor si realizarii de profit de catre agentii economici, prin conceperea, promovarea, schimbul si distributia rationala si eficienta a bunurilor si serviciilor catre consumator.

Pentru realizarea politicii de marketing a unei firme se apeleaza la o combinatie intre principalele variabile de marketing ( denumite “cei 4P” ):

• PRODUS

• PRET

• PLASARE ( Distributie )

• PROMOVARE

Aceasta imbinare poarta numele de mix de marketing. Termenul a fost introdus de profesorul Universitatii Harvard, Neil Borden si provine de la cuvantul “mixture” care, in limba engleza, inseamna amestec, combinare.

Mixul de marketing implica o alegere din ansamblul factorilor endogeni a acelora care pot permite atingerea obiectivelor pentru perioada respectiva, cu minimum de eforturi. Combinarea acestor elemente se face in variante multiple, diferite in timp. Acestea se pot conditiona, anihila sau potenta reciproc, in functie de proportiile in care sunt distribuite in cadrul mixului.

In majoritatea situatiilor, firmele actioneaza intr-un mediu “agitat” si imprevizibil. De aceea, prezenta marketingului – prin intermediul instrumentelor sale – se dovedeste a fi absolut necesara in fundamentarea strategiei globale a firmei.