Dec 01 2020
Model de management strategic. Analiza diagnostic (XYZ S.A., Ploiesti)
Postat de licenteoriginale In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINSCAPITOLUL I.
Aspecte teoretice privind strategia organizatiei.....4
1.1. Rolul si definitia planificarii strategice........4
1.2. Dezvoltarea planificarii strategice.....6
1.3. Procesul de planificare strategica7
CAPITOLUL II.
Prezentarea generala a Bancii Transilvania SA- Sucursala Ploiesti............22
2.1. Scurt Istoric si Dezvoltare..............22
2.2. Management si salariati23
2.3. Perspective.26
2.4. Informatii Financiare Selective.......26
2.5. Capitalizare si preturi recente de tranzactionare a actiunilor.29
2.6. Datoriile Bancii Transilvania.........30
2.7. Anumite Relatii si Tranzactii Asociate..32
CAPITOLUL III.
Elaborarea modelului de management strategic la Banca Transilvania SA- Sucursala Ploiesti........33
CAPITOLUL IV.
Aspecte privind implementarea strategiei.............69
4.1. Pregatirea implementarii..........68
4.1.1. Pregatirea climatului de munca.......68
4.1.2. Asigurarea premiselor materiale, umane, financiare, informationale etc. necesare operationalizarii strategiei...73
4.1.3. Formularea programului de activitate pentru pregatirea implementarii...74
4.2. Controlul strategic si criteriile de evaluare a strategiei.78
Alte date
?CAPITOLUL I.
ASPECTE TEORETICE PRIVIND STRATEGIA ORGANIZATIEI
Strategia reprezinta cadrul care orienteaza alegerile ce determina natura si directia organizatiei si reprezinta viziunea asupra imaginii viitoare a organizatiei. Planificarea operationala furnizeaza o structura a deciziilor zilnice luate la nivelele inferioare ale organizatiei.
Declararea misiunii este o parte esentiala in procesul de planificare strategica; eficacitatea strategiei depinde de atasamentul fata de punctele forte ce izvorasc din identitatea organizatiei. O declaratie de misiune eficace este realizabila, instructiva, specifica si reflecta valorile organizatiei.
Dupa declararea misiunii, organizatia isi indreapta atentia spre formularea obiectivelor si analizarea industriei, a concurentilor si a resurselor sale interne. Punctele forte sunt adecvate cu oportunitatile existente si sunt luate decizii strategice. Urmeaza apoi implementarea strategiei. Performantele sunt evaluate prin procesul de control si sunt operate ajustarile necesare.
Vom discuta trei aspecte. Īn primul rand, definirea planificarii strategice si explicarea importantei pe care o are; in al doilea rand, va fi analizata evolutia planificarii strategice in organizatii, diferentele fata de planificarea operationala, si procesul planificarii strategice; in al treilea rand, vor fi examinate cateva cadre contemporane ale planificarii strategice.
1.1. ROLUL SI DEFINITIA PLANIFIC?RII STRATEGICE
Multe organizatii infrunta schimbarile pe care le poate aduce viitorul nepregatite. Īntr-un mediu economic si competitional aflat in permanenta schimbare, cheia succesului o reprezinta nu atat calitatea planificarii operationale, cat claritatea gandirii strategice a unei organizatii. Este esential pentru o firma sa inteleaga tipul afacerilor pe care le desfasoara si locul pe care vrea sa il ocupe la un anumit moment viitor (planificarea strategica), dar si modul in care poate atinge aceste scopuri, si care reprezinta responsabilitatea planificarii operationale si a luarii de decizii.
Strategia este menita sa descrie imaginea pe care o organizatie doreste sa o aiba in viitor si este orientata catre ceea ce vrea sa faca organizatia, iar nu catre cum vrea sa actioneze.
Managerii folosesc frecvent termeni ca strategie de piata sau strategie financiara atunci cand de fapt se refera la un plan de pozitionare a produselor lor pe o anumita piata sau la un plan de alocare de resurse financiare, pentru a desemna deci planuri operationale destinate realizarii strategiei organizatiei.
Strategia este definita drept cadrul ce orienteaza alegerile care determina natura si directia unei organizatii. Strategia ajuta la stabilirea unei directii unitare pentru organizatie in termenii obiectivelor sale operationale si furnizeaza baza alocarii resurselor necesare pentru orientarea organizatiei catre atingerea acestor obiective.
Planificarea strategica stabileste directia si obiectivele, in timp ce planificarea operationala se refera la luarea de decizii zilnice la nivele mai joase ale organizatiei. Planificarea strategica se orienteaza spre a face lucruri bune (lucrurile care trebuie sau eficacitate), iar planificarea operationala, spre a face lucrurile bine (lucrurile cum trebuie sau eficienta).
Figura urmatoare ilustreaza relatia dintre planul strategic si planurile operationale (planul strategic este implementat prin dezvoltarea de planuri operationale in acord cu obiectivele, misiunea si strategiile organizationale):
Figura nr. 5 - Relatia dintre planificarea strategica si planificarea operationala
Principalele caracteristici ale planificarii strategice sunt urmatoarele:
? Īsi propune armonizarea resurselor si abilitatilor existente in organizatie cu oportunitatile si riscurile din mediul extern.
? Furnizeaza baza planificarii de detaliu si a luarii de decizii zilnice.
? Are loc pe termen lung.
? Este realizata de managerii de pe nivelele de varf, datorita faptului ca acestia detin informatiile necesare si pentru ca angajamentul lor ii motiveaza pe subalternii raspunzatori cu implementarea.
? De obicei este definita in termeni generali.
1.2. DEZVOLTAREA PLANIFIC?RII STRATEGICE
Īn trecut, in perioade mai putin dinamice decat cea in care traim, sistemele de planificare folosite de majoritatea organizatiilor constau in principal din stabilirea bugetelor anuale si extrapolarea vanzarilor curente si a tendintelor mediului pe perioade de cinci pana la zece ani. Pe baza acestor previziuni (in general corecte, datorita stabilitatii mediului economic), managerii alocau resurse.
Īn prezent, insa, nu se mai poate vorbi despre stabilitatea factorilor de mediu, singura constanta fiind permanenta schimbarii.
Cresterea ratei schimbarilor tehnologice. Īn conditiile actuale ale dezvoltarii tehnologice, organizatiile trebuie sa fie proactive in incercarea de a descoperi noi ocazii de dezvoltare si nu sa adopte o pozitie de reactii in replica la adresa competitorilor.
Cresterea complexitatii muncii managerilor. Managerii zilelor noastre trebuie sa faca fata unor factori mult mai numerosi si aflati in continua schimbare fata de predecesorii lor. Complexitatea creste cu cat trebuie luati in considerare factori cum ar fi inflatia, schimbarile demografice sau responsabilitatile sociale, dar si actiuni menite sa determine dezvoltarea interna si achizitiile. Planificarea strategica le permite managerilor sa anticipeze problemele si oportunitatile.
Cresterea complexitatii mediului extern. Datorita dezvoltarii interdependentelor din mediul extern al organizatiilor, managementul actual nu mai poate lua decizii bazate exclusiv pe considerente interne, ci trebuie sa tina seama in permanenta de reglementarile legislative, de asteptarile actionarilor, de opinia publica, de relatiile de munca si de alte elemente externe.
Cresterea intervalului de timp dintre luarea deciziei si aparitia rezultatelor. Previziunile legate de variabilele luate in calcul in planificare trebuie facute cat mai devreme si pe termen cat mai lung, deoarece consecintele abordarii unei perspective pe termen scurt pot fi dezastroase.
Aceste evenimente au determinat o evolutie a modului in care organizatiile se orienteaza catre viitor, ajungandu-se de la procesul simplu al stabilirii bugetului la utilizarea de instrumente sofisticate de planificare, la o mai mare preocupare fata de mediul extern si la un nou mod de a gandi strategic.
1.3. PROCESUL DE PLANIFICARE STRATEGIC?
Planificarea strategica reprezinta un proces rational care poate (si ar trebui) sa fie utilizat si modificat de managerii din toate tipurile de organizatii. Pe fondul existentei unor discrepante intre modelele create de diferiti practicieni sau teoreticieni, figura urmatoare ofera o imagine a componentelor procesului planificarii strategice, care poate fi impartit in trei etape generale si opt pasi.
Documente similare
· Model de management strategic. Analiza diagnostic (XYZ S.A., Ploiesti)· Conceptul de management si scolile de management. Procesul de management strategic
· Analiza diagnostic ca metoda de management
· Analiza diagnostic si importanta sa pentru management (S.C. XYZ S.A.)
· Management strategic inovativ
· Elemente teoretico-metodologice privind procesul de management strategic (S.C. XYZ S.A.)
· Tehnici specifice de management financiar si managementul resurselor umane (S.C. XYZ S.A., Ploiesti)
· Analiza micromediului. Diagnosticul strategic la SC XYZ SA
· Analiza bugetului de venituri si cheltuieli (S.C. XYZ S.A., Ploiesti)
· Elaborarea si analiza bilantului contabil (S.C. XYZ S.A., Ploiesti)