Pagina documente » Stiinte Economice » Perfectionarea managementului resurselor umane (Hotelul XYZ)

Despre lucrare

lucrare-licenta-perfectionarea-managementului-resurselor-umane-hotelul-xyz-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-perfectionarea-managementului-resurselor-umane-hotelul-xyz-


Cuprins

CUPRINS
INTRODUCERE......3
Capitolul I - Managementul resurselor umane-elemente teoretice......5
1.1. Managementul resurselor umane-concept.6
1.2. Evolutia managementului resurselor umane..............8
1.3. Continutul activitatii de conducere a resurselor umane15
1.4. Particularitatile resurselor umane in turism.............17
1.5. Rolul conducerii stiintifice a personalului in eficienta firmelor de turism........20
Capitolul II - Prezentarea generala a hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti...22
2.1. Scurt istoric al lantului Holiday Hospitality............22
2.2. Prezentarea hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti...24
2.2.1. Situatia juridica.....25
2.3. Analiza pietei...27
2.3.1. Oferta hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti.............27
2.3.2. Sistemul de rezervari..............35
2.3.3. Relatiile cu agentiile de turism..37
2.3.4. Concurenta...........38
2.3.5. Clientela hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti...........40
2.4. Circulatia turistica............42
2.5. Analiza indicatorilor economico-financiari............ 45
Capitolul III - Managementul resurselor umane in cadrul hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti...51
3.1. Structura organizatorica a hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti51
3.2. Recrutarea, selectarea si angajarea personalului hotelului...........57
3.3. Analiza posturilor.............61
3.4. Evaluarea performantelor angajatilor hotelului.........67
3.5. Gestiunea carierei personalului.............71
3.5.1. Pregatirea profesionala............71
3.5.2. Dezvoltarea profesionala.........74
3.5.3. Planificarea carierei75
3.5.4. Promovarea personalului.........76
3.6. Politica de personal in cadrul hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti............76
3.6.1. Eficienta angajatilor hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti............77
3.6.2. Motivatia si satisfactia in munca a personalului............81
3.6.3. Drepturile si obligatiile angajatilor............82
Capitolul IV - Perfectionarea managementului resurselor umane in cadrul hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti..86
4.1. Puncte forte si puncte slabe ale managementului resurselor umane in cadrul hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti.86
4.2. Recomandari privind perfectionarea politicii de personal...........88
CONCLUZII..........93
BIBLIOGRAFIE......95
ANEXE : nr.1 - Organigrama......95
nr.2 - Regulile casei......96
nr.3 - Fise de post......104
nr.4 - Contract individual de munca114
nr.5 - Formular de evaluare a performantelor....115

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

Introducere

Turismul reprezinta un fenomen economico – social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat in viata societatii si influentat de evolutia acesteia. Adresandu-se unor segmente largi si raspunzand pe deplin nevoilor acestora, turismul se detaseaza printr-un inalt dinamism, atat la nivel national cat si international.

Complexitatea fenomenului turistic plaseaza intr-o pozitie centrala prestatorul de servicii turistice, obligat sa se implice intr-un fel sau altul in toate celelalte activitati care au atingere cu turismul. De fapt, pentru companiile prestatoare de servicii, activitatea se bazeaza pe competenta personalului, una dintre cele mai valoroase resurse ale unei firme de turism fiind resursele umane.

Industria hoteliera, apreciata in cele mai multe tari ca o activitate autonoma, distincta a domeniului turistic, reuneste intr-un sistem coerent toate procesele desfasurate in unitatile de cazare generate de primirea, sejurul si plecarea calatorului. Continutul acestui domeniu a evoluat pe masura dezvoltarii capacitatilor de cazare si a implicarii lor in activitatea turistica, amplificandu-se cu noi functii si forme de prestatii.

Studierea unei firme de turism se deosebeste esential de cea a unei firme de comert tocmai prin faptul ca produsele acesteia sunt de fapt servicii si pentru care prima impresie, data de ambianta, comportamentul personalului este foarte importanta. Acestea reprezinta elemente de materializare a serviciului, mod de punere in practica si realizarea prestatiilor.

Lucrarea de fata isi propune sa abordeze aspecte referitoare la resursele umane ale Hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti, aceasta alegere fiind motivata de evolutia favorabila a acestui hotel, care si-a castigat in cei cativa ani de activitate o reputatie remarcabila in domeniul serviciilor. Aceasta evolutie se datoreaza in cea mai mare parte introducerii si aplicarii de catre departamentul de resurse umane a unei politici de personal eficiente, moderne, unde omul este in centrul atentiei. Pentru aceasta s-a pus accentul pe stimularea competentei profesionale, prin provocari intelectuale permanente, prin preocuparea departamentului de resurse umane de dezvoltare a carierelor, ceea ce constituie o motivatie puternica a angajatilor.

Lucrarea este structurata in 4 capitole astfel : primul capitol abordeaza elemente teoretice privind managementul resurselor umane, cel de-al doilea contine prezentarea generala a Hotelului Crowne Plaza Flora Bucuresti. Al treilea capitol face o analiza a managementului resurselor umane din cadrul hotelului, iar cel din urma contine recomandari ce apar in urma analizei aspectelor managementului resurselor umane din cadrul hotelului. Ultima parte a lucrarii contine rezultatele analizelor efectuate in capitolele anterioare.

Schimbarile economice induc modificari in piata muncii si in structura fortei de munca. De-a lungul timpului pentru firmele de servicii din turism s-a produs o modificare de statut a resurselor umane si a avut loc o amplificare a rolului detinut de personalul firmei, in special datorita cresterii si diversificarii sectorului tertiar in economiile lumii.

Se poate constata ca cerintele crescande si tot mai diversificate ale clientilor au dus la realizarea serviciilor de catre un personal competent, modificarea atragand dupa sine si un nou nume pentru activitatea in cauza si pentru cel care se ocupa cu aceasta : managementul resurselor umane si managerul de resurse umane.

Capitolul I

Managementul resurselor umane

Consideratii generale

Managementul resurselor umane ca orice alt domeniu stiintific este rezultatul cercetarii specializate. Desprinzandu-se de managementul general, managementul resurselor umane s-a diferentiat si s-a automatizat, restrangandu-si problematica sau obiectul de studiu si in consecinta s-a specializat avand in prezent un loc bine precizat in cadrul managementului general.

Managementul resurselor umane este un termen relativ recent, mai modern, pentru ceea ce s-a numit traditional „administrarea personalului”, „relatiile industriale”, „conducerea activitatilor de personal”, „dezvoltarea angajatilor”, „managementul personalului”, care in perioada anilor 1980-1990 a adus schimbari semnificative in domeniul managementului. Potrivit literaturii de specialitate managementul resurselor umane presupune o abordare sau o tratare totala, globala interdisciplinara si profesionala a problematicii personalului din cadrul unei organizatii.

Raspandirea mare a managementului resurselor umane se explica prin eforturile depuse de specialisti de a rezolva unele necesitati acute si prin specificitatea obiectivelor urmarite. [1 Managementul resurselor umane – A. Manolescu, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1995, pg.25]

Managementul resurselor umane este o abordare strategica si coerenta a managementului celui mai pretios bun al unei intreprinderi – oamenii care lucreaza si care, in mod individual sau colectiv, contribuie la atingerea obiectivelor organizationale pentru a obtine un avantaj comparativ durabil. În plus, fiecare aspect al managementului angajatilor trebuie sa fie integrat cu managementul afacerii.

1.1.Conceptul de management al resurselor umane

În teoria traditionala a intreprinderii, salariatii erau priviti prin prisma modului in care acestia executau in mod „disciplinat” anumite operatii de prestabilitate, puneau in miscare masini si dispozitive tehnologice.

Asa au aparut conceptul de „forta de munca” si „mana de lucru”. Ceea ce interesa era capacitatea acestora de a pune in opera, conform regulilor, deciziile conducatorilor. Conceptul de „forta de munca” desemna totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale pe care omul le utilizeaza in procesul obtinerii bunurilor si serviciilor. În regimurile totalitare se facea impartirea muncii in „munca productiva” si creator de bunuri materiale pe de o parte si „munca neproductiva” si „personal neproductiv” pe de alta parte, cele din urma fiind asociate celor care desfasurau activitati de natura intelectuala. Orice actiune de perfectionare a fortei de munca viza in mod direct capacitatea de a munci mai bine, mai mult. Conceptul de forta de munca folosit intotdeauna la singular desemna ansamblul, masa de oameni. Astfel, individul cu personalitate, nevoi, comportament, viziune specifica nu intra in obiectivele conducatorilor. [2 Managementul resurselor umane – R. Mathis, P.C.Nica, C.Rusu, Ed Economica, Bucuresti 1997,pg. 3]

Managementul resurselor umane presupune imbunatatirea continua a activitatii angajatilor in scopul realizarii misiunii si obiectivelor organizationale.

Exercitarea unui astfel de management necesita drept conditie primordiala ca fiecare manager sa constituie un model de atitudine comportamentala. Astfel, managerul trebuie sa preia responsabilitatea procesului, sa se implice in fiecare actiune, sa discute personal cu angajatii procesele obtinute de acestia si sa recompenseze rezultatele bune. Actiunile manageriale iau in considerare fiecare salariat ca o individualitate distincta, cu caracteristici specifice. Aplicarea cu succes a managementului resurselor umane presupune existenta unui sistem de evaluare a performantelor, de stimulare a angajatilor si de recompensare a rezultatelor. [3 Managementul resurselor umane – R. Mathis, P.C.Nica, C.Rusu, Ed. Economica, Bucuresti 1997, pg.4 ]

În urmatorul tabel sunt reprezentate diferentele dintre teoria traditionala a intreprinderii si managementul resurselor umane in ceea ce priveste conceptia despre personal a fiecareia dintre cele doua.

Elemente de caracterizare

Teoria traditionala a intreprinderii

Managementul resurselor umane

Notiuni folosite

Forta de munca, mana de lucru

Resurse umane

Categorii de caracter discriminatoriu

„munca neproductiva”, „creatori de bunuri materiale”

Modul de abordare al personalului de catre manageri