Pagina documente » Stiinte Economice » Performanta economica in societatile multinationale (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-performanta-economica-in-societatile-multinationale-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-performanta-economica-in-societatile-multinationale-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

C U P R I N S
Introducere
3


CAPITOLUL I:
Modalitati de evaluare a performantei economice
5
1.1 Conceptul de performanta economica
5
1.2 Indicatori de exprimare ai performantei economice
7
1.3 Profitul -scopul activitatii economice
15


CAPITOLUL II:
Factori care influenteaza eficienta economica
17
2.1 Factorii de influenta ai eficientei economice in societatile multinationale
17
2.2 Factorii care conduc la imbunatatirea eficientei economice in industria alimentara
19

CAPITOLUL III
Prezentarea modalitatilor de evaluare a performantei economice la SC ALPHA ROCAS SA
21
3.1 Descrierea societatii
21
3.1.1 Obiectul de activitate
21
3.1.2 Capitalul social
21
3.1.3 Furnizori, clienti, concurenti
22
3.1.4 Specificul meniurilor internationale
24
3.2 Analiza indicatorilor de rezultate si eficienta economica
24
3.3 Cai de crestere a performantei economice adoptate de societate
27
3.3.1 Prognoza dezvoltarii
28
3.3.2 Caile de crestere a performantei economice
28
3.3.3 Efectele metodelor de crestere a performantei economice adoptate de societate
32


Concluzii
37


Bibliografie
38


Anexe
39

1

Alte date

?

INTRODUCERE

Performanta economica reprezinta o modalitate superioara de exprimare a eficientei economice a unei activitati. Prin eficienta economica se poate intelege maximizarea efectelor prin minimizarea eforturilor, reprezentand unul dintre scopurile oricarei activitati. Atingerea performantei economice situeaza societatea respectiva deasupra concurentilor sai, prin rezultatele superioare obtinute sau prin tehnologiile de productie practicate.

Pentru evidentierea eficientei economice si implicit a performantei economice atinse, trebuie calculati indicatorii de eficienta economica pe baza carora pot fi observate rezultatele activitatii respective. Aceste rezultate pot fi obtinute si in urma analizei activitatii de marketing, a activitatii financiare, a incadrarii cu personal si a relatiilor societatii cu clientii, furnizorii si diferitii concurenti pe care aceasta ii are.

Mediul extern in care societatile isi desfasoara activitatea este, pe baza ce trece timpul, tot mai nesigur, generator de riscuri si totodata, din ce in ce mai complex. În economia de piata, clientii, furnizorii, firmele si concurentii lor actioneaza ca un sistem dinamic, in permanenta miscare, la care societatea trebuie sa se adapteze continuu. În acest caz, o societate moderna trebuie sa ofere atat produse, cat si servicii de calitate superioara, care sa-i confere o pozitie superioara in sectorul sau de activitate.

Atingerea performantei economice de catre o societate moderna presupune stabilirea de la bun inceput a unei strategii referitoare la structura, cantitatea si calitatea productiei ce urmeaza a fi obtinuta, procesele tehnologice ce vor fi aplicate, modul si nivelul de utilizare al progresului tehnic, nivelul productivitatii si al costurilor de productie, al gradului de eficienta al folosirii mijloacelor fixe, cu precizarea exacta a nivelurilor acestora in bugetul de venituri si cheltuieli.

Un sector relativ nou introdus in Romania il reprezinta activitatile de catering care pot fi introduse in categoria “alimente-servicii”, la fel ca si restaurantele. O firma de catering este practic, un restaurant mobil.

Activitatile de catering reprezinta un serviciu relativ recent introdus in economia de piata din Romania. Ele presupun realizarea si transportul preparatelor alimentare la sediul beneficiarilor. Cateringul poate fi de doua categorii:

- cateringul industrial

- cateringul pentru evenimente (festiv)

Serviciile de catering includ livrarea la domiciliu a meniului comandat, eventual a bauturilor, asigurarea pranzului la serviciu (cateringul industrial) si organizarea meselor festive sau doar prepararea mancarurilor (cateringul festiv). Multe firme nu practica livrarea la domiciliu, mai ales cand comanda este mica, din doua motive: nu asigura un profit mare imediat si nu exista suficiente cereri pentru a justifica deplasarile. Sistemul de comanda clasic este simplu: un telefon, o intalnire pentru stabilirea conditiilor contractuale (doar pentru cateringul industrial si festiv) si livrarea produselor.

Societatea analizata in capitolele urmatoare, S.C. “ALPHA ROCAS” S.A. desfasoara ambele categorii de catering, accentul punandu-se pe cel industrial, realizand meniurile pentru cursele aeriene, interne si internationale.

În capitolele urmatoare mi-am propus sa analizez performanta economica la S.C. “ALPHA ROCAS” S.A., evidentiata prin intermediul indicatorilor de exprimare a performantei economice, dar si prin evaluarea utilizarii resurselor umane si a activitatii economico-financiare. În finalul lucrarii sunt prezentate metodele de crestere a performantei economice, precum si efectele aplicarii acestora.

Primul capitol prezinta pe larg conceptul de performanta economica si indicatorii de masurare a acesteia, precum si functiile profitului.

Capitolul al doilea va aduce la cunostinta factorii care influenteaza cresterea eficientei economice in societatile multinationale, in general si in cele din industria alimentara, in special.

În capitolul al treilea sunt prezentate datele societatii precum si incadrarea cu forta de munca si cunoasterea partenerilor sai de afaceri precum si produsele pe care societatea le realizeaza. De asemenea se realizeaza si o analiza-diagnostic a societatii pe baza careia se vor prezenta caile de crestere a performantei economice, precum si rezultatele obtinute pe baza acestor cai aplicate la nivelul societatii. Caile de crestere au caracter intuitiv, ele nefiind puse in practica in momentul actual.

Capitolul I Modalitati de evaluare a performantei economice

1.1. Conceptul de performanta economica

Eficienta economica reprezinta caracteristica activitatii economice la nivel micro si macroeconomic aflata pe orice punct de pe frontiera posibilitatilor de productie, cand este imposibil sa se mareasca volumul productiei unui bun fara a se micsora cantitatea produsa dintr-un alt bun.

Eficienta economica reflecta o stare a activitatii economice determinata de un anumit consum de resurse pentru obtinerea unui anumit bun economic, cand o productie suplimentara dintr-un anumit bun, in conditiile unor resurse limitate, nu se poate obtine decat daca se scade productia, pt un alt bun economic. Folosirea resurselor economice pentru producerea bunurilor economice este considerata o activitate eficienta daca productia se obtine cu cel mai redus cost de productie, in conditiile unui cost de oportunitate minim pentru fiecare bun obtinut.

La nivel microeconomic, eficienta economica are ca forma principala de apreciere rentabilitatea firmei, iar la nivel macroeconomic, productivitatea muncii nationale. În conditiile unor resurse limitate si a unor nevoi nelimitate, toate modalitatile prin care o firma isi poate mari productivitatea factorilor de productie, scadea costurile sau isi poate imbunatati calitatea bunurilor sunt cai concrete de crestere a eficientei economice.

Compararea efectelor cu eforturile, pentru determinarea eficientei economice, reprezinta insa numai o formula de principiu. Conceptul de eficienta economica asociaza si alte elemente de judecata, fara de care eficienta ar fi definita incomplet, iar uneori chiar eronat:

- structura resurselor consumate si structura rezultatelor obtinute pot da indicii de o importanta esentiala in adoptarea deciziilor cu caracter economic. O actiune considerata ca fiind excelenta prin prisma raportului dintre efecte si eforturi devine inoportuna daca reclama consumul unor resurse neindicate, cum sunt materialele din import, sau daca conduce la rezultate nedorite de societate, cum sunt produsele de care piata este suprasaturata.

- timpul actioneaza asupra eficientei ca un factor care pune in valoare o varianta cercetata. Este normal ca un procedeu tehnologic sa fie preferat altuia daca procesul de productie se petrece intr-un interval mai scurt, ceea ce inseamna ca societatea va beneficia mai devreme de efectele sale utile.

- cea mai semnificativa fateta a eficientei economice o constituie calitatea efectelor. O activitate eficienta se caracterizeaza prin rezultate dintre cele mai bune, produsele obtinute trebuind sa fie de performante ridicate, de o deosebita utilitate pentru societate la momentul considerat.

Acceptiunea notiunii de eficienta se intalneste in practica, precum si in studiile de specialitate, in doua sensuri:

• performante, rezultate dintre cele mai mari

• efecte cat mai mari in raport cu resursele alocate sau consumate.

Performantele ridicate in productie echivaleaza cu eficienta atunci cand sunt obtinute in conditiile unei utilizari rationale, intr-un regim economic, a utilajelor si echipamentelor. Astfel, sporirea productiei este insotita de costuri reduse si profituri mari, in crestere. Daca, dimpotriva, performantele ridicate sunt obtinute prin suprasolicitarea utilajelor si echipamentelor, avand consecinte negative (uzura accelerata si ivirea unor dereglari in functionare) nu avem de-a face cu eficienta. Castigul obtinut sub forma sporului de produse este anihilat prin pierderile uzurii accentuate premature. Mai exact costurile urca vertiginos si profiturile scad.

Performanta reprezinta modalitatea superioara de exprimare a competitivitatii unei activitati.

Performanta – rezultat deosebit de bun obtinut de cineva intr-o intrecere ; prin extensie: realizare deosebita intr-un domeniu de activitate ? cel mai bun rezultat obtinut de un sistem tehnic, de o masina, etc [1 DEX, Ed. Academiei Republicii Socialiste Romania, 1984

]

Performanta economica a societatii are o sfera larga de cuprindere, in esenta reflectand raportul dintre efecte si eforturi. Performanta economica depinde de gradul de inzestrare cu resurse ale societatii, cat si de performanta managementului in toate sferele activitatii acesteia si in special in plan economico-financiar.

Performanta se afla in stransa legatura cu profesionalismul societatii, cu timpul, cu mijloacele materiale si financiare investite pentru o anumita afacere pe fondul progresului stiintifico-tehnic si ecologic.

1.2. Indicatori de exprimare ai performantei economice

Teoria si practica manageriala demonstreaza ca principalul obiectiv al oricarei organizatii il constituie cresterea eficientei. Concept viu disputat si deosebit de complex in semnificatii, eficienta economica este privita in general ca raportul dintre rezultatele obtinute si consumul de factori de productie. În prezent, acceptiunea larga a eficientei economice se refera la maximizarea efectelor obtinute in conditiile minimizarii eforturilor, ceea ce nu presupune o simpla minimizare aritmetica a cheltuielilor, cat mai ales o crestere a rezultatelor, in asa fel incat sa fie evitate contradictiile intre optimul total si optimurile partiale, intre optimul economic si social.

Motivul acestei atitudini manageriale este unul strict pragmatic - perspectiva falimentului devine un factor care determina analizarea resurselor pentru asigurarea unei dezvoltari rationale, gradul de rezistenta la faliment fiind dependent de mobilizarea potentialului financiar, uman si material in acest scop. În conditiile trecerii la economia concurentiala, factorul financiar are un rol dominant in procesul de inscriere a eficientei societatii pe o traiectorie pulsatorie, iar rentabilitatea devine un adevarat barometru pentru aprecierea starii de sanatate financiara a societatii. În fapt, indica nivelul de fructificare economica si financiara a capitalului utilizat.

În acest context, functiile managementului financiar impun construirea unui sistem de rate ale rentabilitatii care, prin structura si continut, sa reprezinte un instrument util si performant. Pentru a raspunde dezideratelor sale, utilizarea ratelor de rentabilitate (construite dupa modelul indicatorilor de eficienta raportand efectul la efort) presupune respectarea unor conditii de baza: formularea unor rate cat mai caracteristice pentru fenomenul studiat, asigurarea comparabilitatii ratelor si interpretarea prudenta a ratelor.

Activitatea financiara a societatii poate fi evaluata prin intermediul a trei categorii de rate ale rentabilitatii: rata rentabilitatii comerciale, rata rentabilitatii economice si rata rentabilitatii financiare. Dintre toate, rentabilitatea financiara prezinta un interes deosebit, fiind apreciata ca o adevarata productivitate a capitalului. Posesorii de capital sunt direct interesati de acest indicator deoarece cu ajutorul ratei rentabilitatii financiare se masoara eficienta investitiilor efectuate. Astfel, elementele de calcul ale rentabilitatii financiare vor fi rezultatele obtinute (profit net, brut, etc.) si capitalul propriu.

Masurarea rezultatelor economice necesita informatii si, pe baza acestora, calculul unor indicatori partiali si finali, fizici si valorici, cantitativi si calitativi.

Eficienta economica a oricarei societati comerciale poate fi masurata pe baza unor indicatori economico-financiari. Acestia pot fi grupati in mai multe categorii [2 Mironiciuc, Marilena – Analiza performantei economico-financiare a intreprinderii, Junimea, Iasi, 1999, pag.25

], dintre care cele mai importante sunt: