Pagina documente » Stiinte Economice » Pietele de capital. Sistemul cibernetic al pietei de capital

Despre lucrare

lucrare-licenta-pietele-de-capital.-sistemul-cibernetic-al-pietei-de-capital
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-pietele-de-capital.-sistemul-cibernetic-al-pietei-de-capital


Cuprins

CUPRINS
INTRODUCERE
CAPITOLUL I : Pietele de capital - caracteristici si rol in
economia de piata.
1.1. Conceptul si structura pietei de capital.
1.2. Institutii specifice pietei de capital.
1.3. Intermedierea valorilor mobiliare.
1.4. Caracteristicile cererii si ofertei pe piata de capital a Romaniei.
1.5. Inceputurile si dezvoltarea pietei de capital din Romania.
CAPITOLUL II : Sistemul cibernetic al pietei de capital.
2.1. Modelarea cibernetica a pietelor de capital.
2.2. Modelele matematice ale pietei de capital.
2.2.1. Modelul de piata al rentabilitatii si riscul valorilor mobiliare.
2.2.2. Metode de determinare a rezultatelor gestiunii portofoliului de valori mobiliare.
2.2.3. Modelul de evaluare a activelor financiare (CAPM).
2.2.4. Modelul de arbitraj APT.
CAPITOLUL III : Valorile mobiliare si bursele de valori.
3.1. Caracteristici si clasificari ale valorilor mobiliare.
3.2. Emisiunea si plasarea activelor financiare.
3.2.1. Emisiunea si plasarea actiunilor.
3.2.2. Emisiunea si plasarea obligatiunilor.
3.3. Bursele de valori - organizare, functionare si rol.
3.4. Caracteristici ale tranzactiilor cu actiuni pe piata bursiera.
3.5. Tranzactii bursiere pe pietele de capital din tarile dezvoltate.
CAPITOLUL IV : Structura optima a portofoliului de actiuni.
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE
ANEXA

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

INTRODUCERE

In orice economie nationala, indiferent cit de dezvoltata, piata de capital cu cele doua componente ale sale, piata primara si piata secundara, are un rol deosebit de important, fiind piata care mobilizeaza economiile banesti ale unor agenti economici in scopul finantarii pe termen lung a altor agenti economici.

Activitatile economice in anii '90 sunt intr-o masura din ce in ce mai larga marcate de dezvoltarea pietei de capital.

Desi competitia este tot mai puternica, fiecare societate acorda o atentie deosebita pietei de capital, tehnica din ce in ce mai perfectionata a ultimilor ani actionind ca un catalizator. Pe masura ce progresul tehnic castiga teren, agentii economici ii exploateaza tot mai mult avantajele cu scopul de a-si imbunatati gama bunurilor si serviciilor si de a-si creste eficienta.

Prezenta lucare se doreste un studiu asupra pietei de capital intr-o abordare cibernetica.

Lucrarea de fata este structurata in patru capitole. Primul capitol prezita aspecte teoretice privind conceptul de piata de capital , institutiile specifice precum si procesele ce se desfasoara in cadrul acestei piete. Partea finala a capitolului este dedicata prezentarii stadiului in care se afla piata de capital in Romania.

Al doilea capitol analizeaza piata de capital din perspectiva cibernetica. Sint prezentate modele cibernetice precum si modele matematice aplicabile pietei de capital:

? schema cibernetica;

? modelul de piata rentabilitate-risc;

? modelul de evaluare a activelor financiare;

? modelul de arbitraj.

Pentru o profunda intelegere a pietei de capital capitolul al treilea este

dedicat activelor financiare (emisiunea si plasarea lor) precum si caracteristicilor tranzactiilor pe pietele bursiere din tarile dezvoltate.

In cazul fiecarui tip de tranzactie este facuta o exemplificare cu date reale, si o analiza grafica.

Capitolul final cuprinde o analiza concreta a unui portofoliu de actiuni in care teoria este aplicata in practica in cadrul pietei extrabursiere RASDAQ.

CAPITOLUL I

PIETELE DE CAPITAL CARACTERISTICI SI ROL

IN ECONOMIA DE PIATA

1.1. Conceptul si structura pietei de capital.

Orice economie nationala se caracterizeaza prin existenta si functionarea unei piete specializate, piata de capital, pe care se intilnesc si se regleaza fluxurile cererii si ofertei de fonduri banesti.

Conform clasificarii anglo-saxone, acceptata de majoritatea specialistilor, piata financiara este structurata in piata monetara si in piata de capital. Ambele componente ale pietei de capital realizeaza transferul capitalurilor disponibile in economie de la economisitori catre antreprenori.

Piata monetara cuprinde relatiile care se formeaza in domeniul atragerii fondurilor disponibile pe termen scurt pina la 1 an. Aparitia si dezvoltarea pietei monetare a fost determinata printre altele de existenta simultana a unor nevoi temporare de fonduri.

Piata monetara are un rol deosebit in finantarea pe termen scurt a intregii activitati economice dintr-un stat, inclusiv a schimburilor cu strainatatea ale firmelor de pe teritoriul sau. In esenta, persoane juridice specializate (banci comerciale) atrag sub forma depunerilor fondurile disponibile pe termen scurt si acorda credite, de regula de termen pina la 1 an.

Piata de capital joaca un rol esential in politica economica. Valorile mobiliare, in principal actiuni si obligatiuni, reprezinta alternative ale plasarii economiilor existente pe piata. Prin intermediul actiunilor si obligatiunilor sunt mobilizate rezervele de lichiditati existente in economie si este favorizata circulatia monetara.

Oferind plasamente atractive piata de capital sustrage sume importante pietei monetare.

Caracteristic pentru aceasta piata este faptul ca pe ea se vind si se cumpara active financiare cu scadente pe termene medii si lungi, fara a fi schimbata natuara lor. Aceasta piata asigura o relatie directa intre detinatorul si utilizatorul de fonduri: utilizatorul primeste fonduri si in contrapartida emite titluri financiare pe care se obliga sa le rascumpere la scadenta.

Trecerea de la operatiunile specifice pietei monetare, care reprezentau finantarea indirecta a celor ce aveau nevoie de fonduri prin intermediul bancilor, la operatiunile pietei financiare care reprezinta finantarea directa poarta numele de dezintermediere.

Piata de capital, ca mecanism de legatura intre detinatorii de fonduri excedentare, adica investitorii, si utilizatorii de fonduri, adica cei care emit titluri financiare, are doua segmente:

? piata primara

? piata secundara.

Piata primara este acel segment al pietei financiare pe care se vind si se cumpara titluri nou emise. Aceasta piata asigura intilnirea dintre cererea si oferta de titluri, permitind finantarea agentilor economici. Deci acest segment al pietei financiare asigura plasarea noilor emisiuni de valori mobiliare in scopul atragerii capitalurilor disponibile pe termene medii si lungi. Cei care cumpara aceste valori mobiliare (actiuni si obligatiuni) efectueaza un plasament pentru a-si modifica fondurile disponibile.

De asemenea, existenta acestui segment asigura deplasarea fondurilor disponibile in economie catre cei care au nevoie de ele, transformind activele financiare pe termen scurt in capitaluri disponibile pe termen lung si mediu.

Piata primara a titlurilor financiare favorizeaza reinvestirea unei parti din profitul obtinut de investitori, acesta echivalind practic cu o majorare de capital realizata cu cel mai redus cost al procurarii lui.

Avind in vedere faptul ca intre momentul emiterii si cel al scadentei unui titlu financiar exista un interval destul de lung de timp, s-a creat posibilitatea ca valorile mobiliare sa fie vindute iar detinatorii sa-si poata recupera capitalul inainte de termenul prevazut initial sau sa obtina cistiguri din diferente de curs.

Aceste operatiuni se desfasoara in cadrul celui de-al doilea segment al pietei financiare, adica pe piata secundara.