Nov 10 2019
Posibilitati de degradare a produselor tip catering in timpul circuitului logistic (S.C. XYZ S.R.L.)
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
C U P R I N SPagina
Capitolul 1. Introducere 1
Capitolul 2. Locul si importanta cateringului in alimentatia omului modern 3
2.1. Generalitati 4
2.2. Sistemul catering 5
2.2.1. Cateringul industrial 5
2.2.2. Cateringul comercial 7
2.3. Noi tehnologii in productia culinara 13
Capitolul 3. Riscuri de insalubrizare a produselor culinare 17
3.1. Sistematica produselor alimentare 17
3.1.1. Clasificarea produselor alimentare in general 17
3.1.2. Clasificarea produselor catering 19
3.2. Clasificarea substantelor toxice 19
3.3. Particularitati microbiologice ale produselor alimentare 23
3.3.1. Generalitati 23
3.3.2. Clasificarea generala a microorganismelor 23
3.4. Ambalajul mijloc de promovare a vinzarii 26
3.4.1. Metode de ambalare 27
3.4.2. Materiale pentru ambalaje 29
3.4.3. Cerinte de calitate 30
Capitolul 4. Posibilitati de degradare a produselor de tip catering in timpul 32
circuitului lor logistic la S.C. McDonalds S.R.L Timisoara
4.1. Scurt istoric al S.C. McDonalds S.R.L Timisoara 32
4.2. Structura organizatorica a S.C. McDonalds S.R.L Timisoara 35
4.3. Circuitul logistic al produselor de tip catering la S.C. McDonalds
S.R.L Timisoara 37
4.4. Distributia la S.C. McDonalds S.R.L Timisoara 40
4.5. Caracterizarea produselor McDonalds S.R.L din punct
de vedere nutritional 41
4.6. Ambalarea McDonalds 43
4.7. Indicatori 45
Capitolul 5. Concluzii si propuneri 54
Bibliografie 58
Alte date
?1. INTRODUCEREGastronomia ramane in mod cert una din placerile principale ale oamenilor de azi, dar timpul si mijloacele care se consacra mesei nu mai cunosc amploarea si abundenta de odinioara. În aceste conditii oferta de produse culinare trebuie sa corespunda noilor exigente, specifice omului modern, tentat tot mai mult de procurarea hranei gata preparate.
Sistemul catering se adreseaza in special consumatorilor colectivi : cantine scolare, cantine restaurant, spitale, unitati militare si de aviatie, restaurant cu autoservire, unitati cu servire rapida.
Acestea au devenit consumatori exigenti, care accepta sa-si satisfaca nevoia de hrana cu alimente gata preparate, dar care sa aiba o valoare nutritiva normala, preturi mai mici si sa fie prezentate corespunzator.
Fabricarea produselor tip catering permite o valorificarea superioara si complexa a materiilor prime, aditivarea cu un sortiment diversificat de constituenti de gust, aroma, aspect, posibilitatea de fortificare cu substante biologic active (aminoacizi esentiali, vitamine, saruri minerale), echilibrarea valorilor nutritive precum si reciclarea partilor needibile (neconsumabile).
Prin aplicarea sistemului catering se asigura concentrarea productiei in unitati mari cu toate avantajele acesteia : grad de mecanizare a operatiilor de prelucrare primara cu conservanti net favorabili in reducerea pierderilor precum si colectarea si valorificarea partilor needibile, aplicarea metodelor moderne cu scurta durata de prelucrare termica care permit mentinerea substantelor nutritive in alimente prelucrate in proportii cat mai apropiate de cele initiale, conservarea si convertirea in conditii adecvate, posibile si eficiente a combinatiilor sortimentale, asigurarea igienei prin implementarea unor metode moderne ce asigura realizarea unor produse finite salubre, cu valori nutritive echilibrate.
Optiunea pentru tema lucrarii are la baza urmatoarele elemente motivationale :
? Cresterea importantei alimentatiei in conditiile actuale, fundamentata pe baza stiintifica a productiei de alimente ;
? Posibilitatea, necesitatea si avantajele aplicarii pe scara larga a sistemului catering ;
? Caracteristici de natura socio – economica :
? accesibilitatea produselor ;
? reducerea timpului de fabricatie, de comercializare si mai ales de consum ;
? valorificarea superioara a resurselor de materii prime si a bazei tehnico – materiale ;
? reducerea costurilor ;
? echilibrarea valorii nutritive ;
? satisfacerea la un nivel din ce in ce mai inalt a cerintelor consumatorilor ;
Cercetarile din domeniul cateringului pot conduce la gasirea de solutii eficiente pentru imbunatatirea cerintelor de satisfacere a necesitatilor fiziologice cu incadrarea in timpul liber si in bugetul de venituri disponibile.
În realizarea pe cale industriala a produselor de tip catering, se asigura supravegherea permanenta a punctelor critice intarita prin investigatiile de laborator,
precum si masuri operative, inainte ca factorul de risc sa afecteze sanatatea consumatorului. Acest lucru se face prin aplicarea sistemului HACCP.
Pentru ca produsele alimentare sa ajunga la consumator cu un grad ridicat de inocuitate, este necesar sa se gaseasca cele mai adecvate procedee tehnologice de inactivitate sau indepartare a substantelor cu caracter antinutritiv ce se gasesc in mod natural in materiile prime alimentare sau care se pot forma in procesele de prelucrare si conservare.
O atentie deosebita o vom acorda metodelor de conservare care inhiba dezvoltarea microorganismelor de alterare sau patogene si chiar a celor care asigura distrugerea acestora.
Pe langa metodele de conservare vom urmari si efectul metodelor de ambalare si pastrare utilizate.
Dezvoltarea turismului si a transportului de pasageri in special pe cale aeriana ti maritima, au creat un cadru favorabil pentru aparitia unei noi ramuri a pregatirii si distributiei alimentelor cu un grad avansat de prelucrare, denumita catering.
CAPITOLUL 2
LOCUL SI IMPORTANTA CATERINGULUI ÎN ALIMENTATIA OMULUI MODERN
2.1. Generalitati
Omul modern este tentat tot mai mult de procurarea hranei gata preparate (convenience food).
Comparativ cu metoda clasica de realizare a preparatelor culinare, sectorul catering are un caracter complex prin specificul sau, prin multitudinea factorilor tehnologici moderni si prin diversificarea cererii exprimate.
Metoda clasica de realizare a preparatelor culinare in bucatarii are numeroase dezavantaje :
- costuri mari datorate investitiilor pentru dotarea spatiilor de productie;
- grad redus de utilizare a capacitatilor de productie, cu variatii mari pentru activitatile sezoniere;
- un mare volum de munca manuala (productivitatea muncii redusa si costuri mari);
- dificultati in aprovizionarea cu materii prime sezoniere care sunt perisabile si ca urmare au o gama sortimentala restransa;
Toate aceste dezavantaje au condus la gasirea unei metode eficiente pentru
alimentatia moderna oferite de sistemul catering, care este practic o industrializare a productiei de preparate culinare. Prin acest sistem preparatele comercializate sunt gata pregatite, realizate in sectii specializate, sunt pastrate in stare de congelare pe tot parcursul circuitului si sunt comercializate prin unitati de alimentatie publica.
Clientela acestor unitati doreste o gama variata de produse portionate si pregatite corespunzator cerintelor, un serviciu usor si rapid. Sistemul de catering a rezistat probei timpului si se impune tot mai mult printr-un dinamism accentuat, extinzandu-se din Statele Unite ale Americii spre tarile dezvoltate din punct de vedere economic din Europa, Asia si alte parti ale globului.
Deci, sistemul de catering a luat o mare amploare datorita conditiilor de viata contemporane, cand un numar tot mai mare de oameni lucreaza la distante tot mai mari de locuinta lor, cand numarul femeilor casnice a scazut si automat, timpul destinat procurarii materiilor prime si prepararii produselor culinare a scazut. Toate acestea au dus la dezvoltarea retelei de fabricare, pastrarea si distribuirea alimentelor gata preparate, pe care consumatorii le pot procura la orice ora cu efort minim si in timp scurt.
O mare amploare a luat-o cateringul adresat consumatorilor colectivi cum sunt : cantinele restaurant, cantinele scolare, spitalele, unitatile militare, restaurantele cu autoservire, unde nevoia de hrana a consumatorilor trebuie satisfacuta prin oferirea de preparate cu valoare nutritiva corespunzatoare cerintelor, la preturi mai mici si prezentare adecvata. Produsele catering beneficiaza de o mare cerere pe plan international, fiind in permanenta ascensiune din punct de vedere al volumului ofertei si structurii sortimentale.
Prin marile firme specializate in productia de alimente prelucrate, care ofera zeci de sortimente de tip catering sunt si : Knorr, Nestle, Maggi, Unilever, etc. Procesul de diversificare a preparatelor culinare si valorificarea superioara a materiilor prime, este un proces continuu care trebuie conjugat cu gustul consumatorului, cu traditiile zonale, cu evolutia puterii de cumparare a consumatorului pentru a satisface o gama variata de preferinte si a asigura alimentatia echilibrata a consumatorului.
Documente similare
· Posibilitati de degradare a produselor tip catering in timpul circuitului logistic (S.C. XYZ S.R.L.)· Metode si tehnici folosite in managementul logistic
· Outsourcingul activitatilor lantului logistic-beneficii si riscuri.
· Tipologia actuala a intreprinderii de produse catering
· Tipologia actuala a intreprinderii de produse catering (S.C. XYZ S.A.)
· Studiul procesului de racire al motoarelor MAN B&W. Proiectarea si realizarea circuitului de racire
· Cresterea cantitativa a ofertei si diversificarea preparatelor culinare in conceptia catering (S....
· Timpul de munca si de odihna din perspectiva reglementarilor
· Eficacitatea politicii monetare in timpul crizeicazul Romaniei
· Impartirea bunurilor comune ale sotilor in timpul casatoriei