Pagina documente » Stiinte Economice » Prezentare generala a societaii (S.C. XYZ S.R.L.)

Cuprins

lucrare-licenta-prezentare-generala-a-societaii-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-prezentare-generala-a-societaii-s.c.-xyz-s.r.l.-


Extras din document

CUPRINS
1. Informatii generale 3
2 OMEGA IS COMMUNICATIONS Prezentare generala 4
2.1 Cimp de activitate: 4
2.2 Alte informatii; 5
2.3 Deschidere colaborari: 5
2.4 Ultima achizitie - Compania Tehnoton 6
2.4.1. SOFTWARE/HARDWARE 12
2.4.2. INTERNET 13
2.4.3. RADIO - COMUNICATII 13
2.4.4. TELEFONIE 14
2.4.5 AUDIO-VIDEO 15
3. Scopul, domeniul de activitate si obiectivele societatii comerciale 17
Aparatura de radio-emisie-receptie 20
4. Sistemul informational 22
5. Personalul si managerii 25
5.1 Contacte - ORGANIGRAMA FIRMEI OMEGA 25
6 Mixul de Marketing -Electrocasnice Panasonic 28
6.1 Descrierea produsului si analiza competitiva 28
6.2 Actiuni de promovare 33
6.3 Partenerii si concurentii S.C. OMEGA IS COMMUNICATIONS 34
7 Sinteza si concluzii 38

Alte date

?{p}

{p}

?REZUMAT

Miscarea internationala a semnelor banesti, in special pentru plata bunurilor angajate in operatiunile de import-export, presupune un cadru organizat sub forma metodelor de plata internationale.

Pentru activitatea finanaciar-monetara internationala cunoasterea modalitatilor de plata presupune urmarirea, cu precadere, a implicatiilor monetare, a riscurilor economice si valutare pe care le presupun operatiile derulate si a responsabilitatilor bancii in derularea documentelor si a semnelor banesti.

Lucrarea de fata isi propune abordarea principalelor instrumente de plata utilizate in cadrul tranzactiilor internationale si surprinderea elementelor caracteristice ale acestora. Totodata, se are in vedere modul de folosire al acestora de catre agentii economici in cadrul operatiunilor de import-export. Întrucat mobilul initierii unei operatiuni de export il reprezinta pentru exportator - obtinerea unui venit – iar pentru importator - obtinerea dreptului de proprietate asupra bunului tranzactionat – consideram utila cercetarea sistemului de plati in tranzactiile internationale.

Fara a avea pretentia de a fi epuizat subiectul, lucrarea de fata surprinde in amanunt, modul de derulare al unei operatiuni de import-export cu accent asupra obligatiei de plata, a modalitatii alese pentru realizarea platii si a documentelor vehiculate in vederea stingerii acestei obligatii.

Bazele teoretice ale temei sunt constituite in primele trei capitole. Astfel, in primul capitol am luat in discutie sectorul bancar romanesc comparativ cu cel international, cu surprinderea in primul subcapitol a principalelor caracteristici ale sectorului bancar autohton, iar in cel de-al doilea subcapitol a primcipalelor caracteristici ale setorului bancar international.

Capitolul al doilea – BCR – veriga de baza a sectorului bancar romanesc.

Capitolul trateaza sintetic o ampla prezentare a Bancii Comerciale Romane incepand cu o scurta trecere in revista a principalelor momente din viata BCR, continuand cu principalele produse si servicii oferite de aceasta, structura ei organizatorica, si incheind cu analizarea activitatii BCR in anul 2001. Analiza comparata pe ultimii trei ani a indicatorilor finanaciari si de prudenta bancara ai BCR arata un ritm ascendent al activitatii bancii de la un an la altul

Capitolul al teilea trateaza sintetic principalele modalitati de plata utilizate in Romania. În primele trei subcapitole am analizat modalitatile internationale de plata in cele doua forme: in numerar si prin virament inclusive cu tratarea disciplinei de casa. Numerarul este mijlocul de plata primar si el a dominat in timp, in cadul modalitatilor de efectuare a platilor. El are gradul de lichiditate cel mai ridicat, iar in Romania are o mare pondere foarte mare, iar ca frecventa (nu si volum) detine primul loc. Cea mai importanta modalitate de efectuare a platilor ca volum este viramentul.

Capitolul se continua cu prezentarea ampla a principalelor instrumente de plata :ordinul de plata, cecul, cardul, cambia(trata), biletul la ordin, acreditivul documentar si incasso-ul documentar .

Una din modalitatile de plata cele mai utilizate (peste 70%) este acreditivul documentar care se defineste ca fiind orice angajament de plata contra documente asumat de o banca. Folosirea preferentiala a acreditivului documentar in schimburile de marfuri internationale se explica, in primul rand, prin perioada destul de indelungata din momentul in care vanzatorul a expediat marfa si pana cand cumparatorul poate dispune de ea. În al doilea rand, partile contractante, nefiind in relatii directe, raman deseori in imposibilitatea de a culege informatii precise asupra posibilitatii si solvabilitatii lor, ceea ce ar putea sa-l afecteze pe cumparator. Lucrarea contine o ampla analiza a principalelor tipuri de acreditive documentare.

Mecanismul de derulare al acreditivului documentar este urmatorul: la cererea cumparatorului, banca sa se angajeaza direct fata de vanzator sa-i plateasca o suma de bani determinata, pe baza prezentarii acestuia a unor documente specificate in mod expres in scrisoarea de deschidere a acreditivului. Acest angajament bancar este independent de solvabilitatea cumparatorului, de acordul acestuia cu marfa sau alte imprejurari care s-ar putea ivi dupa expedierea marfii si care ar putea determina pe cumparator sa refuze plata.

Incasso-ul documentar reprezinta o modalitate de plata folosita atunci cand increderea intre parteneri, legata de indeplinirea obligatiilor contractuale este mai mare decat in cazul acreditivului. În acest caz, bancile nu se angajeaza la plata, ele avand doar rolul de gestionare a documentelor.

În principiu, modul de functionare al incasso-ului documentar presupune ca banca vanzatorului (exportatorului) sa remita spre incasare bancii cumparatorului (importatorului) documentele depuse de vanzator (exportator), care fac dovada livrarii marfurilor si pe care banca cumparatorului (importatorului) le elibereaza acestuia numai contra plata.

Ordinul de plata este dispozitia data de o persoana (denumita ordonator) unei banci, de a plati o suma determinata in favoarea altei persoane (denumita beneficiar) in vederea stingerii unei obligatii banesti provenind dintr-o relatie directa existenta intre ordonator si beneficiar.

Spre deosebire de celelalte modalitati de decontare, ordinul de plata are un caracter revocabil pana la executare, adica pana in momentul in care beneficiarul a incasat banii. Restituirea platii poate fi dispusa numai de beneficiarul sumei primite, motiv pentru care, se recomanda folosirea ordinului de plata ca modalitate de decontare numai in situatia in care exista o incredere absoluta intre parteneri.

Cambia este un inscris prin care o persoana numita tragator transmite un ordin neconditionat unei alte persoane numita tras de a plati la vedere sau la termen (scadenta) o suma determinata unei alte persoane numita beneficiar.

Fata de cambie, biletul la ordin implica numai doua persoane in loc de trei si este un “titlu de credit prin care persoana emitenta (debitorul) se obliga sa plateasca la scadenta si la locul indicat in titlu o suma de bani unui beneficiar devenit creditor pentru suma respectiva, la ordinul acestuia”.

Cecul reprezinta un inscris prin care o persoana numita tragator poate sa dea ordin unei banci (tras), banca la care el are fonduri de care poate dispune, sa plateasca o suma de bani unei terte persoane (beneficiar).

Ultimul subcapitol se constituie dintr-un strudiu de caz privind utilizarea cardului.

În sfarsit capitolul patru reprezinta un studiu de caz asupra SNP PETROM, mai precis asupra instrumentelor de plata utilizate de aceasta in tranzactiile internationale. Este de la sine inteles ca, studiul de caz incepe printr-o prezentare generala a firmei urmata de o analiza a principalilor indicatori economico-financiari. Nu avem in vedere detalierea analizei acestor indicatori intrucat ea este mult prea vasta, insa, pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra SNP PETROM SA amintim pe scurt, evolutia principalilor indicatori din contul de profit si pierdere

Organizarea S.N.P.PETROM S.A. se prezinta astfel :

10 sucursale on shore (de uscat) de explorare a zacamintelor de hidrocarburi si extractie a acestor produse (titei, gaze naturale, etan, bioxid de carbon, gazolina, propan), care la randul lor au in subordine un numar de 24 de schele petroliere

1 sucursala off shore (in platoul continental al Marii Negre) de explorare a zacamintelor de hidrocarburi si extractie a acestor produse : PETROMAR Constanta

3 sucursale de cercetare in domeniul petrolier :

Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice Campia

Centrul de Cercetari si Proiectari in domeniul Explorarii Petroliere Bucuresti

INCERP Ploiesti

1 sucursala de aprovizionare : Baza de Aprovizionare Floresti

1 sucursala de operatiuni speciale la sonde : Baza de Operatiuni Speciale la Sonde Campina

1 sucursala de IT&C : PETROSOFT Bucuresti

1 sucursala de servicii mecano-energetice si de transport : PETROREP Moinesti

3 sucursale de procesare a titeiului si gazelor naturale :

1 sucursala de transport produse petroliere (produse albe) : TRANSPECO Bucuresti

41 de sucursale de comercializare a produselor petroliere

PETROM S.A. extrage anual circa. 6 milioane de tone de titei, aproximativ 6,1 miliarde m3 de gaze naturale si produce in jur de 96.000 tone de gazolina si 47.000 tone de etan. De asemenea, dispune de o capacitate de prelucrare de cca. 14 milioane de tone de titei anual, dar prelucreaza 5,5 milioane tone titei, precum si 700 milioane m3 de gaze realizand un numar de 70 - 80 de produse de rafinare si petrochimie. Totodata, PETROM, comecializeaza prin cele circa 600 benzinarii dispuse intr-o retea nationala proprie, 1.680.000 tone de carburanti si aproximativ 2.000 de tipuri de produse complementare (alimente si bauturi alcoolice si nealcoolice, piese, accesorii si cosmetice auto, papetarie, jucarii, presa etc.), iar direct din rafinariile sau depozitele sale, catre distribuitorii privati inca aproximativ 800.000 tone.

S.N.P. PETROM S.A intentioneaza ca pe langa sistemele de plata denumerarizate existente (carduri bancare, bonuri valorice) sa introduca si un sistem propriu bazat pe SmartCard-uri cu valoare preplatita. Acest sistem ofera clientilor sai controlul total si operativ privind momentul alimentarii (data/ora), cantitatea si tipul de carburant, locul si suma platita pe fiecare dintre autovehicule.