Pagina documente » Stiinte Economice » Prezentarea si analiza produsului turistic (S.C. XYZ S.A., Baile Felix)

Cuprins

lucrare-licenta-prezentarea-si-analiza-produsului-turistic-s.c.-xyz-s.a.-baile-felix-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-prezentarea-si-analiza-produsului-turistic-s.c.-xyz-s.a.-baile-felix-


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL I
SERVICIILE TURISTICE .....3
1.1. Continutul prestatiei turistice ........3
1.2. Particularitati ale serviciilor turistice ....... .....3
1.3. Structura si clasificarea serviciilor turistice ...6
1.4. Rolul si importanta diversificarii si cresterii calitatii serviciilor turistice ....9
CAPITOLUL 2
TRANSPORTURILE TURISTICE.......... ...9
CAPITOLUL 3
SERVICIILE TURISTICE DE CAZARE.... ............21
3.1. Continutul si complexitatea ospitalitatii turistice.......... ..22
3.2. Hotelurile tip exploatatie inividuala .............23
3.3. Lanturile hoteliere voluntare .......25
3.4. Lanturile hoteliere integrate ........26
CAPITOLUL 4
SERVICIILE DE ALIMENTATIE PUBLICA ............27
CAPITOLUL 5
AGREMENTUL SI SERVICIILE COMPLEMENTARE ..............33
CAPITOLUL 6
MEDIUL EXTERN - Clientela ...38
CAPITOLUL 7
ORGANIZAREA DEPARTAMENTELOR OPERATIONALE .........41
7.1. Structura organizatorica a hotelului .............41
7.2. Serviciile front-office si de etaj ...41
7.2.1 Serviciile front-office ............41
7.2.2 Serviciile de etaj ....43
7.3. Bucataria ..44
7.4. Servirea consumatorilor .............44
7.5. Alte servicii .............46
CAPITOLUL 8
STUDIUL DE CAZ - HOTEL INTERNATIONAL, BAILE FELIX ...........48
8.1. Oferta turistica a zonei ............48
8.2. Oferta hoteliera a statiunii ..........50
8.3. Oferta Hotelului International ......51
8.3.1. Statut .............51
8.3.2. Istoric, arhitectura, constructii ..........52
8.3.3. Amplasament ......53
8.3.4. Produs turistic .......53
8.3.5. Tarife .55
8.3.6. Cererea clientelei la Hotel International ....55
8.4. Indicatorii activitatii turistice ......56
CONCLUZII SI PROPUNERI ..............61
BIBLIOGRAFIE ......62

Alte date

? CAPITOLUL 1

SERVICIILE TURISTICE

1.1. Continutul prestatiei turistice

Turismul se prezinta ca un fenomen socio-economic complex, pozitionat la interferenta mai multor subdiviziuni ale economiei nationale. Este vorba atat despre activitatea unitatilor angajate direct in servirea turistilor (societati comerciale de transporturi, de alimentatie publica, hoteliere, agentii de voiaj etc.), cat si despre unitatile implicate indirect (societati comerciale din domeniul constructiilor, industriei prelucratoare, prestarilor de servicii etc.). Desi, in sens larg, turismul este inteles ca fiind actiunea de a calatorii pentru odihna si recreere, el este un fenomen complex care reuneste un ansamblu de activitati spijinite pe dimensiunile cantitativ-calitative ale celorlalte componente ale unui complex economic national, dar care, la randu-I isi va face simtita prezenta in cresterea si diversificarea acestora, a sistemului social-economic global.

Aceasta conceptie privind turismul asigura o viziune de sistem in identificarea si interconditionarea componentelor sale si ilustreaza existenta unor activitati de natura serviciilor in sfera domeniului turistic. Tocmai acest lucru confera turismului caracteristicile unei activitati prestatoare de servicii care ia forma unei suite de prestatii, cum ar fi: conceperea si organizarea calatoriei, transportul, cazarea, agrementul etc. Toate acestea justifica incadrarea turismului in sfera tertiarului.

Produsul turistic, drept componenta a ofertei turistice, este considerat a fi rezultatul asocierilor, interdependentelor, dintre resurse si servicii. Numai prin intermediul serviciilor, resursele se vor putea concretiza in produse turistice. De aici rezulta importanta deosebita a serviciilor, fara acestea neputand exista produs turistic.

În concluzie, putem spune ca existenta unui patrimoniu turistic valoros, nu presupune si un turism dezvoltat. În absenta serviciilor care sa le puna in valoare si sa le faca accesibile turistilor, resursele de exceptie (si nu numai) raman in afara circuitului economic. De asemenea, datorita investitiilor in domeniul serviciilor si a calitatii prestatiilor oferite, unele tari cu potential turistic relativ modest se pot considera ca teritorii cu ritm inalt si dinamic de dezvoltare turistica. Este cazul unor tari ca: Germania, Anglia, Cehia,Ungaria etc.

1.2.Particularitati ale serviciilor turistice

Turismul face parte din sectorul tertiar, dar are un specific distinct fata de alte prestatii ale acestui sector. Acest specific distinct decurge din modul particular de realizare a activitatii, de natura muncii prestate in cadrul activitatilor ce-l compun. Turismul are si o serie de particularitati comune tuturor componentelor tertiarului, dar incercam sa le sintetizam numai pe cele specifice serviciilor turistice si putem spune ca acestea sunt:

Caracterul nematerial al prestatiei. Aceasta inseamna ca serviciul turistic exista in forma potentiala si se concretizeaza numai in momentul intalnirii cererii turistice cu oferta turistica.

O a doua particularitate a serviciilor turistice rezulta din caracterul nematerial al prestatiei si aceasta este nestocabilitatea prestatiilor. Produsul turistic se consuma pe masura producerii sale. Produsele turistice au o natura aproape intangibila, de aceea ele nu pot fi stocate, ambalate sau transportate. Aceste aspecte ale produselor turistice aduc unele avantaje prin eliminarea cheltuielilor legate de distributia fizica, dar si unele dezavantaje si dificultati in asigurarea echilibrului oferta-cerere, acest lucru avand consecinte negative asupra gradului de utilizare a capacitatilor de cazare, alimentatie, transport, tratament si a resurselor umane.

Coincidenta in timp si spatiu a productiei si consumului serviciilor turistice este o alta trasatura a acestora. Asa cum am spus, produsul turistic nu poate fi ambalat si expediat, de aceea pentru a-l putea consuma se impune prezenta fizica a clientului. Astfel, ofertantul devine gazda. Neindeplinirea conditiei simultaneitatii executiei si consumarii serviciilor are efecte negative asupra volumului activitatii turistice prin pierderi de oferta sau/si cereri neacoperite.

Industria turistica este un sistem complex de prestatii, ea consista intr-un mare numar de tipuri de firme interdependente.

Serviciile turistice sunt inseparabile de persoana prestatorului. Daca actiunea prestatorului este intrerupta, serviciile turistice inceteaza sa mai existe. Comercializarea serviciilor necesita contractul nemijlocit dintre producator-prestator si consumator, dar acest lucru presupune o buna cunoastere a nevoilor pietei si delimitarea sferelor de actiune deoarece un producator nu-si poate oferi serviciile simultan pe mai multe piete. Totodata foarte importanta este calitatea serviciilor turistice, care depinde in cea mai mare masura de persoana prestatorului, nivelul sau de pregatire, seriozitatea si modul in care acesta isi indeplineste sarcinile.

Inseparabilitatea de persoana prestatarului implica o pondere mare a cheltuielilor de munca vie. În domeniul turistic penetrarea progresului tehnic se face mai lent tocmai datorita acestei dependente de persoana prestatorului. În ultimul timp au fost informatizate operatiunile de rezervare a locurilor in mijloacele de transport sau cazare, in operatiunile derulate in incintele hotelului, in evidenta cheltuielilor, incasarilor etc.

Serviciile turistice se individualizeaza la nivelul grupului sau persoanei, adica acestea sunt adaptate nevoilor si dorintelor fiecarui consumator, in functie de comportamentul sau motivatia sa, cu atat mai mult in cazul turistilor pe cont propriu.

Serviciile turistice sunt caracterizate de un grad ridicat de sezonalitate. Acest fenomen deosebit de complex are ramificatii multiple in interiorul si in afara turismului. Ea este componenta esentiala a eficientei activitatii turistice. Conditiile de clima reprezinta factorul determinant al sezonalitatii ofertei si, deci, al intregii activitati a firmei. În functie de aceste conditii se face programarea sezoniera a vacantelor, care impreuna cu dimensiunile timpului liber determina sezonalitatea cererii. Sezonalitatea determina o serie de efecte socio-economice deosebit de importante: randament mai scazut al capitalului, somaj temporar etc.

O alta particularitate a serviciului turistic, strans legata de complexitatea sa, este eterogenitatea, respectiv participarea unui numar mare de prestatori la infaptuirea acestuia. De aceea, analistii domeniului [1 Vezi Cosmescu I, Turismul-Fenomen complex contemporan, Ed. Economica, 1998, p.151] structureaza principalele activitati integrate ansamblului prestatiei turistice astfel:

- activitati organizatorice ale turismului;

- activitati economice implicate in transportul turistilor;

- activitati economice implicate in serviciile de cazare si cele auxiliare acestora;

- activitati economice implicate in serviciile de alimentatie si cele complementare acestora;

- activitati economice privind producerea si comercializarea de diferite bunuri pentru turisti;

- activitati economice si neeconomice privind serviciile de divertisment;

- activitati de cercetare stiintifica si de pregatire profesionala din domeniu.