Pagina documente » Stiinte Economice » Promovarea vanzarilor (S.C. XYZ S.R.L.)

Cuprins

lucrare-licenta-promovarea-vanzarilor-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-promovarea-vanzarilor-s.c.-xyz-s.r.l.-


Extras din document

Cuprins
Introducere pg. 4
Cap.1 MIXUL PROMOTIONAL pg. 6
1.1 Continutul conceptului de marketing-mix pg. 6
1.2 Tehnici de comunicatie folosite in activitatea pg. 8 promotionala
1.2.1 Publicitatea comerciala pg. 8 1.2.2 Promovarea vanzarilor pg. 15
1.2.3 Vanzarea prin eforturi personale pg. 19
1.2.4 Relatiile publice pg. 23
Cap.2 PREZENTAREA GENERALA S.C. FLANS - PLAT S.R.L. pg. 27
2.1 Istoric, localizare, activitate pg. 27
2.2 Capital social pg. 28
2.3 Mediul intern pg. 30
2.3.2 Resurse umane pg. 31
2.3.3 Resurse financiare pg. 36
2.4 Mediul extern pg. 37
2.4.1 Micromediul S.C FLANS - PLAT S.R.L. pg. 37
2.4.2 Macromediul S.C. FLANS - PLAT S.R.L. pg. 42
Cap.3 ORGANIZAREA ACTIVITATII PROMOTIONALE
LA S.C. FLANS - PLAT S.R.L. pg. 43
3.1 Obiectivele activitatii promotionale pg. 43
3.2 Stabilirea si elaborarea mixului promotional pg. 46
3.2.1 Stabilirea mixului promotional pg. 46
3.2.2 Elaborarea mixului promotional pg. 50
3.3 Stabilirea bugetului promotional pg. 52
Cap.4 ACTIVITATEA PUBLICITARA LA
S.C. FLANS - PLAT S.R.L.
4.1 Caracteristicile si principiile publicitatii pg. 54
4.2 Forme si mijloace publicitare pg. 56
4.2.1 Reducerile de pret pg. 56
4.2.2 Vanzarile grupate pg. 58
4.2.3 Organizarea de concursuri pg. 58
4.2.4 Merchandising-ul pg. 59
4.2.5 Utilizarea marcilor pg. 64
4.2.6 Prime si cadouri promotionale pg. 65
4.2.7 Sponsorizarea pg. 68
4.2.8 Incercari gratuite pg. 69
4.3 Politica de promovare la SC FLANS - PLAT SRL pg. 71
Cap.5 PROGRAM DE MARKETING PENTRU REALIZAREA
CAMPANIEI PROMOTIONALE IN VEDEREA LANSARII
UNUI NOU PRODUS PE PIATA
5.1 Continutul si rolul programului pg. 82
5.2 Obiectivele si etapele programului pg. 83
5.3 Elaborarea programului pg. 87
5.3.1 Cercetarea pietei - punct de plecare in elaborarea
programului de marketing pg. 87
5.4 Lansarea programului pg. 90
5.5 Sustinerea promotionala a programului pg. 91
5.6 Modalitati de urmarire a comportamentului noilor produse
la utilizatori pg. 92
5.7 Eficienta programului propus pg. 94
Concluzii si propuneri pg. 96
Anexe pg. 98
Bibliografie pg. 100

Alte date

?

INTRODUCERE

Actualul peisaj economico-social al tarii noastre – marcat de instalarea treptata a mecanismului pietei libere – determina schimbarea radicala a mentalitatii agentilor economici, precum si a intregii lor activitati care urmeaza sa se desfasoare intr-o noua viziune – intr-o viziune de marketing.

In acest context, lucrarea de fata isi propune analiza unui aspect al complexului de marketing, si anume cel legat de promovare. Ideea conceperii lucrarii a pornit de la realitatea ca un produs de o calitate corespunzatoare, cu o retea de distributie bine aleasa, fara un program de promovare, care sa influenteze decizia de cumparare in favoarea respectivului produs/serviciu, nu poate ajunge la consumatorul final.

In acest context, putem retine ca, activitatea de promovare a produselor sau serviciilor consta din ansamblul de mijloace si tehnici utilizate in vederea orientarii, informarii cumparatorilor potentiali asupra produselor noi sau imbunatatite, pornind de la ideea de produs, determinand mutatii favorabile in ceea ce priveste atitudinea si comportamentul lor, pentru atragerea intr-o masura cat mai mare catre locurile de vanzare in vederea satisfacerii, in conditii superioare, a nevoilor si dorintelor consumatorilor, precum si in vederea asigurarii unei rentabilitati ridicate.

Prezenta lucrare trateaza modul in care S.C. FLANS – PLAT S.R.L. incearca apropierea sa de consumatorii finali, precum si deschiderea de noi oportunitati care sa o incadreze mai bine in actualul peisaj economic in care isi desfasoara activitatea de productie si comert.

Pentru realizarea obiectivului, am structurat lucrarea in cinci capitole.

In primul capitol sunt prezentate cateva elemente ale conceptului de marketing-mix, capitolul axandu-se in principal pe unul dintre pilonii conceptului, si anume pe cel de promovare. Tot aici este prezentata ideea de la care a luat nastere

conceptul de marketing-mix – antrenarea resurselor intreprinderii in combinatii diferite, pentru a permite acesteia un contact cat mai eficient cu piata. De asemenea, in acest prim capitol sunt prezentate, in forma teoretica, principalele tehnici de comunicare folosite in activitatea promotionala.

Capitolul al doilea cuprinde prezentarea generala a S.C. FLANS – PLAT S.R.L. Analizand resursele umane si financiare ale S.C. FLANS – PLAT S.R.L., precum si mediul extern, ne putem da seama de potentialul firmei, de posibilitatile de care dispune de a supravietui intr-o economie caracterizata de o concurenta acerba.

Tinand cont de resursele S.C. FLANS – PLAT S.R.L., capitolul al treilea se continua cu stabilirea si elaborarea unui mix de marketing. Aici sunt prezentate posibilitatile financiare de care beneficiaza firma pentru a-si elabora un buget promotional.

Capitolul al patrulea este o prezentare teoretica a formelor si mijloacelor publicitare, cat si a modului in care S.C. FLANS – PLAT S.R.L. foloseste aceste tehnici cu scopul de a realiza contactul necesar cu utilizatorii sai finali.

In acest capitol se constata absenta, din cadrul activitatii de promovare a vanzarilor desfasurata de S.C. FLANS – PLAT S.R.L., a unor mijloace publicitare, efectul fiind diminuat de folosirea celorlalte tehnici de promovare a propriilor vanzari.

Mobilizarea si utilizarea resurselor S.C. FLANS – PLAT S.R.L., in vederea realizarii unei activitati de piata eficiente, fac necesara coordonarea tuturor eforturilor de marketing, astfel incat sa fie integrate corespunzator in activitatea globala a societatii. Cea mai indicata modalitate de coordonare a acestor eforturi o constituie derularea lor pe baza unui program de marketing riguros elaborat.

Programul de marketing se gaseste in capitolul al cincilea si se refera la lansarea pe piata a unui nou produs din gama de produse S.C. FLANS – PLAT S.R.L. Capitolul este alcatuit din mai multe parti care constituie chiar etapele programului de marketing.

Am ales aceasta tema deoarece lucrez in acest domeniu de cel putin cinci ani,timp in care am capatat o experienta foarte mare.

Prezentul proiect de diploma a fost elaborat sub conducerea atenta si competenta a doamnei profesoare lector univ. drd. Ana Butnaru, fata de care imi exprim profunda recunostinta pentru observatiile facute, pentru modul in care m-a indrumat in elaborarea acestei lucrari.

Autorul Vasile Ionela Geanina

Cap. 1. MIXUL PROMOTIONAL

1.1.CONTINUTUL CONCEPTULUI DE MARKETING-MIX

Adoptarea conceptului de marketing de catre o intreprindere presupune, printre altele, utilizarea unui sistem adecvat de conducere prin intermediul caruia se urmareste sincronizarea permanenta cu mediul in care isi desfasoara activitatea. Acest sistem trebuie sa permita intreprinderii incadrarea actiunilor sale intr-o anumita perspectiva, prin formularea unor strategii de piata care sa asigure mobilizarea fortelor ei materiale, umane si financiare in vederea atingerii obiectivelor si scopurilor fixate.

O strategie de piata adecvata este considerata aceea conform careia intreprinderea face o selectie corecta a segmentelor spre care isi concentreaza eforturile de marketing, carora li se adreseaza cu produsul potrivit, pe care-l ofera in locul cel mai potrivit, la pretul potrivit si insotit de o promovare corespunzatoare, urmand sa-si realizeze astfel obiectivele stabilite pentru o anumita perioada.

Prin strategia de marketing se desemneaza ansamblul obiectivelor majore ale organizatiei pe termen lung, principalele modalitati de realizare, impreuna cu resursele alocate, in vederea obtinerii avantajului competitiv potrivit misiunii firmei. Din aceasta definitie a strategiei rezulta trasaturile sale definitorii, obligatorii de indeplinit:

? strategia are in vedere realizarea unor scopuri bine precizate sub forma de misiune si obiective;

? strategia vizeaza perioade viitoare din viata firmei, cel mai adesea 3-5 ani;

? sfera de cuprindere a strategiei este organizatia in ansamblul sau, ori parti importante ale acesteia;

? continutul strategiei se rezuma la elementele esentiale, concentrandu-se asupra evolutiilor majore ale firmei;

? strategia se bazeaza pe abordarea corelativa o organizatiei si mediului in care isi desfasoara activitatea;

? obtinerea avantajului competitiv, referitor esntialmente la costul sau calitatea produsului, constituie scopul principal al elaborarii strategiei. Prin avantaj competitiv se intelege realizarea de catre firma a unor produse sau servicii superioare din punct de vedere calitativ pentru consumatori, comparativ cu ofertele de articole similare ale concurentilor.

Actiunea de marketing se transpune in practica nu in mod izolat, ci printr-un ansamblu de politici distincte, comparate deseori cu un „amestec”. Termenul se refera la modul de antrenare a resurselor intreprinderii, la proportiile in care componentele marketingului se integreaza in efortul global al intreprinderii. Profesorul american Niel Borden a introdus in anii ’50, in literatura de specialitate, termenul de „marketing-mix”.

Conceptul de marketing-mix reprezinta orientarea activitatii de marketing a firmei – in functie de resursele de care dispune aceasta si de conditiile ce se manifesta pe piata – prin combinarea, intr-un tot unitar, coerent, sub forma unor programe a elementelor politicii de produs, de pret, de distributie si de promovare.

Nu orice combinatie a celor patru elemente dobandeste statutul de marketing-mix, ci doar aceea care este alcatuita in mod constient de specialisti si urmareste maximizarea eficientei economice a intreprinderii.

In elaborarea mixului de marketing se cer parcurse urmatoarele etape:

1. alegerea mijloacelor, prin intermediul carora firma intentioneaza sa-si atinga obiectivele strategice propuse;

2. evaluarea consecintelor folosind mijloacele respective din punct de vedere al atingerii obiectivelor si al costurilor pe care le antreneaza;

3. analiza masurii in care raspunsul pietei si costurile preconizate se inscriu in limita stabilita de catre firma;