Pagina documente » Stiinte Economice » Promovarea vanzarilor si politica de marketing a intreprinderii (S.C. XYZ S.R.L.)

Cuprins

lucrare-licenta-promovarea-vanzarilor-si-politica-de-marketing-a-intreprinderii-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-promovarea-vanzarilor-si-politica-de-marketing-a-intreprinderii-s.c.-xyz-s.r.l.-


Extras din document

Alte date

?

Introducere

Bucurandu-se de o atentie deosebita in randul firmelor din economiile avansate si detinand o pondere din ce in ce mai ridicata in cadrul bugetelor promotionale ale acelorasi firme, tehnicile de promovare a vanzarilor trezesc, incet-incet si interesul mai multor firme din Romania.

Intensificarea concurentei, puterea de cumparare scazuta a populatiei, diversificarea gusturilor cumparatorilor, mutatiile petrecute in comportamentul de cumparare si consum al acestora si altele, ar trebui sa stimuleze comerciantii si sa-i determine sa gaseasca si alte modalitati de atragere a clientilor(nu doar o aprovizionare buna si un mod de servire cel putin acceptabil, cum exista acum).

Desi comerciantii dispun de numeroase posibilitati care sa conduca la o crestere a cifrei de afaceri: reclama, tehnici promotionale, actiunea fortelor de vanzare etc., din nestiinta sau ignoranta evita sa le foloseasca sau, in cel mai bun caz, le utilizeaza gresit.

În randul majoritatii lor, persista ideea ca a-ti face reclama pentru a atrage clientii este neaparat o activitate costisitoare. Exista insa si alte modalitati, care nu presupun antrenarea unor resurse financiare foarte mari, totul depinzand insa de indepartarea unor limite existente in gandirea comerciantilor de la noi(mai ales in cazul unui oras mic cum este Resita). J.C.Levinson spunea ca: "Trebuie sa inveti sa suplinesti forta banului cu forta mintii".

Romania trece printr-o perioada dificila, in care firmele lupta pentru supravietuire, in primul rand, dar aceasta reprezinta prea putin. Oferta de marfuri existenta intr-un magazin este bogata, vanzatorii sunt amabili, "e bine", poti spune. Dar "bine" nu este suficient, caci in stadiul in care ne aflam, suntem inca departe de un comert civilizat.

Lucrarea de fata isi propune o prezentare a modalitatilor de promovare a vanzarilor la care pot apela comerciantii in vederea atragerii si fidelizarii clientilor si implicit a maximizarii cifrei de afaceri.

Realizarile in domeniu ale unor firme autohtone demonstreaza ca aceste tehnici promotionale pot prinde viata si in Romania, caci tranzitia tarii noastre la o economie de piata si criza prin care trece astazi, nu trebuie sa ne indeparteze de la obiectivele dezvoltarii comertului de maine.

1. LOCUL POLITICII PROMOTIONALE

ÎN ACTIVITATEA DE MARKETING

A FIRMEI

În sistemul relatiilor intreprinderii cu mediul economico - social, cu piata, eforturile de marketing ale intreprinderii presupun o continua si complexa comunicare cu mediul extern, cu piata, ceea presupune o informare atenta a consumatorilor potentiali si a intermediarilor, actiuni specifice de influentare a comportamentului de cumparare(conduita de care o adopta cumparatorul in raport cu elementele de oferta), de sprijinire a procesului de vanzare.

Ansamblul acestor activitati formeaza politica promotionala, care reprezinta o componenta importanta a politicii de marketing a intreprinderii.

Includerea politicii promotionale in mixul de marketing se justifica prin rolul(uneori) decisiv pe care actiunile promotionale il joaca in procesul realizarii marfurilor si serviciilor., ca si prin costul acestor actiuni.

Promovarea poate fi apreciata ca fiind una din cele mai costisitoare componente ale strategiei de marketing. În absenta unor asemenea actiuni pot aparea dificultati in desfasurarea normala a relatiei intreprindere-mediul extern, al relatiei intreprindere-piata.

În perioada actuala, activitatea promotionala cunoaste o mare varietate sub raportul continutului, rolului, formei de realizare.

Activitatea promotionala se poate structura in felul urmator:

- publicitatea;

- promovarea vanzarilor;

- relatiile publice;

- utilizarea marcilor;