Pagina documente » Politehnica » Realizarea unui sistem de management al frecventelor. Studiul general al sistemului C4I2

Despre lucrare

lucrare-licenta-realizarea-unui-sistem-de-management-al-frecventelor.-studiul-general-al-sistemului-c4i2
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-realizarea-unui-sistem-de-management-al-frecventelor.-studiul-general-al-sistemului-c4i2


Cuprins

Cuprins
CAPITOLUL 1
Consideratii tehnico-tactice
Studiul sistemelor clasice automatizate de conducere. Limitari de sistem.
Evolutia sistemelor automatizate. Tendinte de dezvoltare. Sisteme de tip C4I
Rolul inteligentei artificiale in exercitarea actului de conducere si luare a deciziei asistat de calculator
CAPITOLUL 2
Introducere
Necesitatea perfectionarii si modernizarii sistemelor de conducere tactice
Studiul general al sistemului C4I2
Retele si sisteme C4
CAPITOLUL 3
Caracterizarea sistemelor de conducere, comunicatii si informatice actuale
Programul de dezvoltare a sistemelor C4I tactice
Sistemele de comunicatii tactice
Subsistemele informatice tactice
Sistemul de transmisiuni
Structuri organizatorice pentru planificarea, realizarea si exploatarea sistemelor C4I tactice
Strategia de interoperabilitate si compatibilitate a sistemelor C4I tactice
CAPITOLUL 4
Necesitatea managementului spectrului radio
Obiectivele managementului spectrului de radiofrecventa
Practica gestionarii spectrului
Principii de management al frecventelor
Managementul frecventelor pe unde scurte si ultrascurte
CAPITOLUL 5
Introducere in managementul retelelor
Tipuri de arhitecturi
Evolutia moderna a managementului retelelor
Managementul OSI
Management distribuit
Sinteza asupra sistemelor de management distribuite
Retele speciale - tipuri de retele si locul managementului
Managementul retelelor de comunicatii speciale
Consideratii teoretice ale managementului retelelor pe unde ultrascurte
CAPITOLUL 6
Refacerea profilului terenului
Metode de predictie locale
Metode de predictie globale
Elemente de calcul al probabilitatii erorii pentru SSI-SF
Succesiuni pseudoaleatoare
CAPITOLUL 7
CONCLUZII GENERALE

EXTRAS DIN DOCUMENT

?{p}

CAPITOLUL 1

{p}

?

CAPITOLUL 1

Consideratii tehnico-tactice.

Studiul sistemelor-clasice automatizate de conducere.

Rolul inteligentei artificiale in exercitarea actului de conducere si luare a deciziei asistat de calculator.

1.1. Consideratii tehnico-tactice

Pe plan mondial, studiile prezentate in literatura de specialitate militara atesta ca inca de la inceputul anului 1980, a avut loc o noua revolutie in domeniul militar. Acest eveniment este cauzat atat de aparitia sistemelor nucleare din generatia a treia, caracterizat prin mari posibilitati de lovire cat si de amploarea pe care a luat-o razboiul electronic si informational. Revolutia tehnico-militara este esenta razboiului viitor. Caracteristic acestui razboi, este faptul ca inamicul poate fi invins fara ocuparea teritorinlui sau, deoarece aceasta operatiune nu va mai fi necesara. În primul rand, se are in vedere distrugerea de la distanta a unor obiective strategice economice si militare care sa duca in final la dezintegrarea sistemului sau politic. Operatiunile militare se vor desfasura in spatiul cosmic, practic fara “front” avand ca suport tehnic utilizarea retelelor de comunicatii ultramoderne care pot interconecta sisteme automatizate de tip C3I in care sunt inglobate componente specifice razboiului electronic si informational.

Potrivit analistilor rusi, operatiunea “Furtuna in Desert” confirma implicarile revolutiei tehnico-militare asupra strategiei, artei operative si tacticii in general. Prin extrapolare, evenimentele conflictuale mondiale: conflictul anglo-argentinian din insulele Malvine Falkland, razboiul din Golf, Vietnam, Coreea, Bosnia, Kosovo, etc. au scos in evidenta cativa factori “militari-cheie”, cum sunt:

- aparitia celei de-a sasea generatie a razboiului modem caracterizata printr-o coordonata definitorie bazata pe prelucrarea superioara a informatiilor in sprijinul armamentelor inteligente

- apartia unei noi categorii de tinte cu efecte ecologice negative;

- rol crescand al armelor conventionale (strategic-ofensive), de precizie, cu raza lunga de actiune, inclusiv cele transportabile pe nave si pe platformele aeriene;

- cresterea rolului sistemelor antomatizate C3, C3I, C4I si sistemelor de sprijin

Conceptual, actiunile de lupta sunt din ce in ce mai mult transferate in plan aerian. S.U.A. a avansat inca din anul 1982, conceptia “Batalia Aeroterestra-2000 (Airland Battle-2000). Caracteristica de “ducere a razboiului pe verticala” este din ce in ce mai evidenta.

În plan national, evenimentele din tara noastra din decembrie 1989 au scos in evidenta lacune foarte mari legate de gradul de inzestrare a tehnicii militare si mai ales de capacitatea foarte redusa de protectie la razboiul electronic a tehnicii utilizate in timpul acestor evenimente. Deserviciile manifestate in special printr-o mare risipa de rachete, munitii, reurse tehnice de aviatie, auto, materiale logistice, etc. s-au facut simtite din plin. Cu toate ca aceste realitati nefaste au ramas in istorie, totusi semnalul de alarma inca mai persista in mod dureros si in zilele noastre, iar argumentul de inzestrare cu tehnica ultramoderna nu este doar o dorinta ci este in acelasi timp si o problema majora de aparare nationala care trebuie sa fie tratata cu cea mai mare responsabilitate.

În plan strategic, militar, abordarea unei teme din domeniul sistemelor automatizate, va fi in strinsa concordanta cu particularitatile specifice tarii noastre referitoare la: aspectele sociale, dispunerea geografica, formele de relief, doctrina militara, capacitatea de aparare, prognoza inzestrarii cu tehnica de lupta. Conturarea structurii noului sistem automatizat va tine seama de forma viitoare de lupta de aparare nationala, cea mai potrivita in contextul potentialelor amenitari interne si intornationale necesitand acoperirea intregului teritoriu national si riposta in timp extrem de scurt. În acest cadru, se vor utiliza sisteme automatizate “multiesalon”, variable ca structura si dimensiune, adaptabile in dinamica actiunilor de lupta, interoperabile, foarte mobile, cu capabilitati operationale tohnico-tactice extrem de ridicate.

Capabilitatile tehnice ale viitorului sistem national de aparare si combatere a amenintarilor aeriene vor fi in concordanta cu procedeele moderne de conducere stiintifica a actunilor militare viitoare si vor fi gandite in sensul diminuarii sau chiar a eliminarii decalajului tehnologic si militar existent raportat la alte armate straine in special la cele integrate in NATO.

Doctrina de aparare a tarii noastre caracterizata prin caracter defensiv ca si particularitatile specifice geografice, de relief conduc la ideea ca procedeul de lupta viitor ar fi de genul luptei de tip “gherila”, organizat in mod centralizat si descentralizat, “in timp real”, in orice „zona a teritoriului national si in orice gama de inaltime”. În acest cadru, vor fi gandite si utilizate sisteme mici interoperabile capabile sa fie dimensionate ca marime, structura si capabilitati functionale in concordanta cu situatiile reale intalnite, extrem de mobile in plan terestru si pe verticala, bazate in mare parte pe utilizarea armelor inteligente.

Organizarea militara generala viitoare presupune realizarea unor efecte puternice de combatere pe fondul de inzestrare cu un potential redus de tehnica militara, dar foarte perfomant ca parametrii tehnici. Desi este foarte veche, metoda “‘hartuirii adversarului” este tratata si in literatura de specialitate ca metoda viabila pentru zone cu intindere mica si forme de relief variate. Înscriindu-ne pe aceasta linie, eficienta maxima si implicit, realizarea unui raport mare de forte in defavoarea adversarului se poate realiza prin fundamentarea si utilzarea conducerii stiintifice a actiunilor militare de lupta realizate pe baza automatizarii trupelor. În acest cadru, in ultimi ani se vorbeste tot mai mult de managementul actiunior de lupta si despre laturile sale de baza: informational-decizionala si cresterea performantelor mijloacelor combative (distanta, grad de precizie, comanda automatizata iterativa).

1.2. Studiul sistemelor-clasice automatizate de conducere. Limitari de sistem

Actualul sistem de conducere a trupelor si actiunilor de lupta este partial automatizat, ponderea cea mai mare, avand-o functiunile executate in regim manual, inclusiv actul de conducere si luare a deciziei. Din acest motiv intarzierile sunt foarte mari si implicit “timpul de raspuns al sistemului” este de ordinul minutelor. Acest parametru foarte important demonstreaza ca, in cazul unor atacuri prin surprindere executate cu mijloace de lovire ultrarapide(rachete de raza mica sau chiar de medie actiune), sistemul este in imposibilitate sa raspunda in timp util. Timpul de la lansarea unei astfel de rachete si pana in momentul impactului este de ordinul a catorva secunde sau zeci secunde. La o viteza de cel putin 3 km/s si presupunand o distanta de actiune de 100Km, se poate calcula cu usurinta timpul de lovire care va fi de valoare mai mica de jumatate de minut. Cu alte cuvinte, ca un sistem de aparare de aviatie si aparare antiaeriana sa fie viabil acesta trebuie sa aiba un timp de raspuns doar de cateva secunde. Din acest motiv, procesele de culegere/ memorare/ clasificare/ prelucrare/ distribuire a datelor si informatiilor despre tintele aeriene cat si cele legate de transmiterea si executarea ordinelor de lupta pentru combaterea efectiva a adversarului trebuie sa se desfasoare in “timp real”. Aceasta este conditia de baza a functionarii unui sistem modern de automatizare.

Timpul de raspuns actual, extrem de slab inclina considerabil raportul de forte in favoarea adversarului. Sistemul actual este neperformant si depasit moral. Înca se mai lucreaza in plansete manuale, adevarate surse de intarzieri si erori foarte mari.

1.3. Evolutia sistemelor automatizate. Tendinte de dezvoltare. Sisteme de tip C4I

Sistemele de tip C4I sunt recent introduse in inzestrarea armatelor straine din NATO. Aceste sisteme, pe langa functiile de baza, realizeaza, in mod standardizat, interconectarea sistemelor similare de aceeasi ierarhie produse de firme diferite precum si interconectarea elementelor componente in sisteme ierarhice superioare. Sistemele de acest tip sunt concepute si construite pe baza celor mai moderne si mai avansate tehnologii din domeniul microelectronicii si tehnicii de calcul.

Stadiul actual al acestor sisteme a fost atins datorita experientei acumulate care a stat la baza sistemelor mai vechi de tip C2 si C3.

Sistemul de nivel strategic este caracterizat printr-o foarte mare capacitate de rezolvare, in timp real, a unor situatii militare de lupta de mare amploare, dintre cele mai complexe, desfasurate pe fondul razboiului electronic si se caracterizeaza printr-o mare precizie de analiza prelucrare si lovire, avand o raza de actiune foarte mare (de ordinul miilor sau chiar a zecilor de mii de kilometri, practic corespunzand unor arii de actiune care poate acoperi intreg globul pamantesc). Aceste caracteristici generale presupun o infrastructura solida, foarte multe puncte de prelucrare dispuse pe satelti geostationari sau fixate la sol. Acest lucru face ca mobilitatea sistemului sa fie mai mica in comparatie cu cea a sistemelor de nivel tactic. Dintre tipurile cele mai cunoscute se pot enumera: EAMCS, CLAN (provazut sa includa si sistemul de lupta electronica, HERMES-ZEUS), ambele de fabricatie engleza, TACTIC (Franta), MKS si OKKIS (SUA), STINA(Suedia), CATRIN(Italia).

Sistemul de nivel tactic se caracterizeaza printr-o complexitate ceva mai redusa, iar caracteristicile tehnico - tactice permit rezolvarea actiunilor de lupta intr-o zona geografica mai restransa, comparabila cu cea a tarii noastre. Din acest motiv, pe fondul unei situatii externe instabile, caracterizate prin focare de razboi semnalate in zonele invecinate tarii noastre si a unor amenintari potentiale, inzestrarea cu un astfel de sistem se justifica cu prisosinta. Dimensionarea lui se va face in concordanta cu particularitatile geografice, de relief, sociale, militare specifice tarii noastre. Sistemul recomandat pentru a intra in inzestrarea armatei noastre este C4I nivel tactic.

Componenta de interoperabilitate in cadrul acestui tip de sistem este pe deplin justificata ca o conditie de baza in cadrul viitoarelor colaborari militare internationale ale armatei romane cu armatele straine ale statelor membre NATO care au rezolvat in mare parte aceasta cerinta. De altfel, chiar situatia de parteniariat strategic a armatei noastre cu tarile NATO, PfP, infiintata in urma cu cativa ani impune acest lucru, cu atat mai mult, cu cat, exista sanse considerabile ca tara noastra sa devina partener cu drepturi depline in cadrul NATO. Specific ducerii actiunilor de lupta aeriene, sistemul englez aeropurtat NIMROO-MK-3 este aeropurtat si asigura interconectarea de la distanta cu cunoscutul sistem de cercetare aeropurtat AWACS. Pe langa cercetarea radioelectronica a spatiului aerian, acest sistem asigura si functia de dirijare a avioanelor proprii, iar prin sistemul AWACS, distribuie in mod automat datele si informatiile culese catre toti utilizatorii de sistem, dispusi la sol sau tot pe platforme aeriene. Asemenea sisteme dispun de echipamente electronice de comunicatii spatiale capabile sa receptioneze si sa transmita datele si informatiile catre punctele de dirijare instalate pe sateltii artificiali ai pamantului. În acest mod, senzorii interconectati in diferite zone ale globului pot furniza date oriunde pe suprafata globului pamantesc, dar mai ales in zonele de criza. Pe aceasta facilitate tehnica se bazeaza conceptele de “avertizare timpurie (indepartata)” si “gestionare a crizelor”. În aceste cazuri, sistemele de nivel tactic, pe baza facilitatilor de interoperabilitate bazate pe standardizarea echipamentelor terminale, sunt interconectate cu sisteme similare sau de ierarhie superioara intr-un sistem global de nivel strategic. Tendintele de dezvoltare ale acestor sisteme sunt indreptate spre un grad ridicat de miniaturizare, in scopul asigurarii unei mai bune mobilitati in plan orizontal dar mai ales pe verticala, in spatiul aerian. Mobilitatea deosebita le face mult mai practice, eficiente si mai ieftine in raport cu cele fixate la sol, iar procedurile patrularii si mai ales a prelucrarii datelor in imediata vecinatate a zonelor de criza, le asigura un inalt grad de operativitate.

Arhitectura acestor sisteme de tip modular le permite dezvoltarea in structuri variabile capabile sa deserveasca diferite esaloane. Componentele soft si hard au structuri flexibile si sunt caracterizate printr-o forte mare viteza si capacitate de prelucrare a datelor. Reconfigurarile de sistem se fac mai ales prin soft. Ca o tendinta recenta principala, in domeniul tehnicii informaticii se pune un accent deosebit pe utilizarea pe scara larga a retelelor neurale si a inteligentei artificiale.

1.4. Alinierea performantelor de sistem in raport cu tehnologia din microelectronica