Pagina documente » Stiinte Economice » Salarizarea si contabilitatea salariilor (S.C. XYZ S.A., Timisoara)

Despre lucrare

lucrare-licenta-salarizarea-si-contabilitatea-salariilor-s.c.-xyz-s.a.-timisoara-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-salarizarea-si-contabilitatea-salariilor-s.c.-xyz-s.a.-timisoara-


Cuprins

CUPRINS
INTRODUCERE ...
3
CAPITOLUL I

1. PREZENTAREA GENERALA A UNITATII ..........
5
1.1.
Denumire, forma juridica, obiectul, sediul, durata ......
5
1.2.
Capitalul societatii, actiunile .........
6
1.3.
Conducerea societatii .....
7
1.4.
Organigrama generala a societatii .
8
CAPITOLUL II

2. OBIECTUL SALARIZARII ........
9
2.1.
Concept, notiune, elemente componente ......
9

2.1.1.
Ce este salariul de baza
9

2.1.2.
Care sunt sporurile la salariul de baza .............
10

2.1.3.
Care sunt premiile si adaosurile ce pot fi acordate ..............
12

2.1.4.
Cum se calculeaza salariul de baza si care sunt formele de salarizare ..

14
2.2.
Contractul individual de munca ...
17

2.2.1.
Notiune ...
17

2.2.2.
Caracteristici. ............
18
2.3.
Timpul de munca si timpul de odihna ............
19

2.3.1.
Timpul de munca .......
19

2.3.2.
Concediul de odihna ...
20

2.3.3.
Concediul platit .........
23

2.3.4.
Concediul fara plata ...
23
CAPITOLUL III

3. RETINERI DIN SALARII ..........
25
3.1.
Impozitul pe venitul din salarii .....
25
3.2.
Contributia individuala de asigurari sociale datorata de salariati .........
34
3.3.
Contributia angajatilor la fondul de somaj ......
36
3.4.
Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate
36
3.5.
Statul de salarii si lista de avans chenzinal ......
38
CAPITOLUL IV

4. ASIGURARILE SOCIALE SI ALTE OBLIGATII ALE UNITATII PRIVIND SALARIZAREA .

40
4.1.
Contributia angajatorului la bugetul asigurarilor sociale de stat
40
4.2.
Contributia angajatorului la bugetul asigurarilor pentru somaj .
43
4.3.
Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate
45
4.4.
Contributia angajatorului la fondul special de solidaritate sociala pentru persoanele cu handicap ...
46
CAPITOLUL V

5. CONTABILITATEA DECONTARILOR CU PERSONALUL, ASIGURARILE SI PROTECTIA SOCIALA .............

48
5.1.
Contabilitatea decontarilor cu personalul .....
48
5.2.
Contabilitatea decontarilor privind asigurarile si protectia sociala .........
53
CAPITOLUL VI

6. CONCLUZII SI PROPUNERI ...
59
BIBLIOGRAFIE ..............
61

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

Introducere

Politica salariala poate fi intalnita in practica la nivelul firmei si la nivel national. În ambele cazuri, politica salariala se refera la o singura categorie de populatie activa – salariatii. Politica salariala, in partea sa referitoare la salarii, poate fi conceputa restrans, doar ca venit de tip salarial (adica sub denumirea de costul salarial direct), dupa cum ar putea fi conceputa si mai larg, incluzand si acele venituri indirecte, denumite frecvent accesorii sau complemente salariale: concedii de odihna, de boala, asigurari sociale, servicii si prestatii sociale etc. Deoarece acestea din urma sau diversificat si extins continuu ca pondere in cadrul costului total al fortei de munca salariale, consideram ca ambele componente ale veniturilor pe care le primesc salariatii se includ in politica salariala, definind-o, alaturi si de alte aspecte care reglementeaza ocuparea, regimul de angajare si eliberare, licentiere etc.

În cazul Romaniei, in etapa de tranzitie, se urmareste permanent – chiar daca nu se reuseste in totalitate – o corelare a cresterii salariilor cu aceea a preturilor, chiar o stabilire a acestora in raport cu unele produse.

Politica de salarii (salariala) se elaboreaza si fundamenteaza, in principal, in functie de trei factori esentiali, si anume:

a) principiul de formare a salariului (legea economica);

b) obiectivele si sarcinile cresterii economice (productiei);

c) conditiile concrete (economice, sociale si politice) ale sistemului economic.

Prin Legea nr. 14/1991, s-au reglementat delimitarea competentelor in stabilirea salariilor si regulile dupa care urmeaza sa se faca aceasta, in raport de specificul economiei de piata. În lege s-a prevazut ca sistemul de salarizare pe baza caruia se fixeaza salariile individuale se stabileste in raport cu forma de organizare a unitatii, modul de finantare si caracterul activitatii acesteia.

În baza prevederilor Legii salarizarii nr. 14/1991, salarizarea la societatile comerciale a fost concretizata prin Hotararea Guvernului nr. 127/1991 si respectiv nr. 133/1991, astfel:

- stabilirea sistemului de salarizare propriu se face prin negocieri colective sau, dupa caz, individuale in functie de posibilitatile financiare ale fiecarui agent economic;

- salariile de baza determinate prin negociere nu pot fi mai mici decat salariul de baza minim pe tara;

- moderarea cresterii salariilor pentru franarea procesului inflationist se realizeaza prin: stabilirea unor limite pentru salariile de baza, individuale, diferentiate pe categorii de personal pentru a caror depasire societatea comerciala sa suporte un impozit suplimentar progresiv; stabilirea unui cuantum maxim al adaosurilor la salariile de baza (premii, adaos pentru depasirea normelor de munca, spor pentru ore suplimentare etc.) pentru a carui depasire societatea comerciala suporta un impozit suplimentar prin cumularea sumelor respective cu profitul impozabil; modificarea salariilor stabilite prin negociere nu poate fi ceruta de partile contractante mai inainte de implinirea unui an de la stabilirea lor; corecterea salariilor negociate in raport cu cresterea preturilor se realizeaza printr-un sistem de indexare-compensare.

Sistemul de stabilire a fondului de salarii a avut in vedere sa nu fie franate societatile comerciale care-si dezvolta activitatea si creeaza noi locuri de munca, prevazandu-se in acest sens majorarea fondului de saalrii neimpozabil suplimentar, in raport cu cresterea numarului de personal.

Un element nou introdus l-a constituit posibilitatea majorarii fondului de salarii neimpozabil suplimentar, in raport cu cresterea productivitatii muncii, astfel incat sa fie incurajate acele societati comerciale care realizeaza un plus de eficienta, putand prin aceasta sa acorde cresteri ale salariilor, fara o impozitare suplimentara.

CAPITOLUL I

1. Prezentarea generala a unitatii

1.1. Denumire, forma juridica, obiectul, sediul, durata.

Denumirea societatii.

Denumirea societatii este “HCS-COMTIM WESTCARNE” S.A. si functioneaza din anul 1994.

În toate documentele comerciale, facturile, anunturile, publicatiile si alte acte ale societatii, denumirea acesteia este urmata de initialele “S.A.” (societate pe actiuni), capitalul social ( 24.187.000.000 lei) si numarul de inmatriculare la Registrul Comertului ( J 35 / 2249 / 1994 ).

Forma juridica a societatii.

Societatea “HCS-COMTIM WESTCARNE” S.A. este persoana juridica romana, avand forma juridica de societate pe actiuni. Este o societate mixta, cu capital de stat si privat, autohton si strain.

Aceasta isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile statutului sau precum si a tuturor actelor normative aplicabile societatilor comerciale in Romania.

Obiectul de activitate.

- achizitionarea de animale vii, produse si subproduse animaliere – carne, lana, piei, par, membrane naturale – oua, lapte, produse lactate, cereale si alte produse agroalimentare de la agenti economici si persoane fizice;

- producerea, cresterea, selectionarea si ingrasarea animalelor;

- abatorizarea de animale vii si industrializarea carnii, a produselor de carne, industializarea laptelui si a altor produse de origine animala;

- servicii de tipografie, reclama publicitate;

- comercializarea cu amanuntul si en gross a productiei realizate potrivit activitatilor nominalizate mai sus si achizitionate de la agenti economici cat si de la persoane fizice, in magazinele proprii, in targuri, expozitii si alte locuri autorizate;

- operatiuni de import-export si comercializare marfuri generale, industriale, marfuri alimentare, agricole, carne si produse din carne, cereale, furaje, legume, fructe si preparate, fructe de padure, cafea boabe, cafea solubila, bauturi alcoolice si nealcoolice, otet, cacao, preparate din cacao, zahar, orez, electronice, electrotehnice, tehnica de calcul si copiere, piele si confectii din piele, cosmetice, parfumerie, mobila, mic mobilier, mobila taptata, jucarii din lemn, sticlarie, portelan, ceramica, obiecte sanitare, piese de schimb auto, cosmetica auto, cauciucuri auto, tacamuri, tesaturi, covoare din lana, plastic sau alte materiale, ambalaje, cherestea, placaj, panel, PFL, PAL, lazi din lemn, ciment, metale si produse din metal, tabla, laminate, minerale, petrol, motorina, benzinaa uleiuri auto, chimice, ingrasaminte chimice, materii prime, utilaje pentru industria alimentara si a frigului, utilaje si piese de schimb pentru toate aceste domenii de activitate, switch, know-how, lohn, intermediere, reprezentare, consignatie, inchiriere, concesionare, comisionare, depozit, service;

- transporturi interne si internationale de marfuri si persoane, servicii de transport, taxi, inchirieri autovehicule cu si fara sofer;

- transporturi speciale de valori si persoane;

- productie si comercializare materiale de constructii;

- garaje, service auto, garantie auto, spalatorie auto;

Vanzarile en gross si cu amanuntul ale marfurilor indigene si straine, inclusiv a productiei proprii, se realizeaza in unitatile proprii, terte, din tara si strainatate.

Sediul

Sediul social al societatii este in Romania, oras Timisoara, str. Polona nr. 5, judet Timis.

Deasemenea, functioneaza o filiala de productie la adresa menttionata mai sus, care a fost inmatriculata separat la Registrul Comertului si urmatoarele puncte de lucru :