Pagina documente » Stiinte Economice » Sistemul bancar din Romania. Operatiunile cu titluri derulate de bancile comerciale

Despre lucrare

lucrare-licenta-sistemul-bancar-din-romania.-operatiunile-cu-titluri-derulate-de-bancile-comerciale
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-sistemul-bancar-din-romania.-operatiunile-cu-titluri-derulate-de-bancile-comerciale


Cuprins

CUPRINS
CAPITOLUL 1: Banca Nationala a Romaniei
1.1. Istoric al Bancii Nationale a Romaniei
1.2. Organizarea si functiile Bancii Nationale a Romaniei
1.2.1. Organizarea Bancii Nationale a Romaniei
1.2.2. Functia de emisiune monetara a Bancii Nationale a Romaniei
1.2.3. Functia Bancii Nationale a Romaniei de banca a bancilor
1.2.4. Functia de banca a statului a Bancii Nationale a Romaniei
1.2.5. Functia de centru valutar al Bancii Nationale a Romaniei
1 . 3 . Rolul Bancii Nationale a Romaniri in politica monetara si relatiile tehnice ale acesteia cu bancile comerciale
1 . 4 . Relatiile internationale ale Bancii Nationale a Romaniei cu organisme financiare internationale si banci centrale
CAPITOLUL 2: Banca Nationala a Rominiei - autoritate monetara in statele moderne
2.1. Locul si rolul societatilor bancare in ansamblul sistemului bancar din Romania
2.2. Structura organizatorica a societatilor bancare din Romania
2.3.. Creditul
CAPITOLUL 3: Bancile Comerciale din Rominia
3.1 Bancile comerciale si rolul lor in sistemul bancar
3.2 Relatiile intre BNR si bancile comerciale
3.3. Operatiunile bancilor comerciale
3.3.1.Conceptul privind produsele bancare
3.3.2.Operatiuni active (de depozite)
3.3.2.1.Depozitele bancare curente si gestiunea lor
3.3.2.2. Garantarea depozitelor bancare
3.3.2.3. Sistemul de asigurare a depozitelor in Rominia
3.3.3. Operatiuni pasive (de credite)
3.3.3.1. Tipuri principale de credite acordate de banci
3.3.3.2. Regimul creditelor neperformante
3.3.4. Operatiunile cu titluri derulate de bancile comerciale
3.3.4.1. Tipuri de titluri in detinerea bancilor comerciale
3.3.4.2. Titlurile de tranzactie
3.3.4.3. Titlurile de plasament
3.3.4.4. Titlurile de investitii
3.3.4.5. Cesiunile de titluri
3.3.4.6. imprumuturile de titluri
3.3.5. Operatiunile valutare ale bancilor comerciale

EXTRAS DIN DOCUMENT

?CAPITOLUL 1

Banca Nationala a Romaniei

1.1. Istoric al Bancii Nationale a Romaniei

Banca Nationala a Romaniei a aparut in anul 1860,avand capital mixt , de stat si privat.

Banca a fost infiintata ca o societate anonima pe actiuni la care statul detinea o treime din capital , iar doua treimi apartineau unor persoane particulare .

In anul 1880 , la 17 aprilie , a fost aprobat de catre Parlamentul Principatelor Unite statutul prin care s-a creat Banca Nationala . La baza crearii Bancii Nationale a stat modelul Bancii Nationale a Belgiei , banca care a fost la randul ei conceputa folosind ca model Banca Angliei .

Crearea Bancii Nationale reprezinta inceputul dezvoltarii unui sistem bancar nou si modern si totodata creeaza premizele pentru dezvoltarea sistemului bancar romanesc in acceptiunea pe care o are astazi .

In anul 1901 , persoanele particulare ce detineau doua treimi din actiuni au reusit sa scoata din participatie statul , Banca Nationala ramanand astfel banca particulara dar care pastreaza privilegiul de banca de emisiune .

Prin statutul adoptat la infiintare , banca putea efectua operatiuni de scontare de efecte comerciale , operatiuni de scontare de bonuri de tezaur , comert cu aur si argint , depozitare de metale pretioase si sume de bani in cont curent si acordare de avansuri in cont curent la termen pe baza de efecte publice .

In perioada interbelica , Banca Nationala joaca rolul de veritabil factor stabilizator al economiei romanesti , rol ce se impunea in conditiile in care era necesara o reforma dupa incetarea razboiului si infiintarea statului unitar roman . Astfel , in perioada 1920-1921 Banca Nationala realizeaza unificarea monetara , pas decisiv in impunerea unei monede nationale unice , fiind scoase din circulatie monedele straine prin schimbarea lor .

Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial , pe data de 28 decembrie 1946 , Banca Nationala a Romaniei se transforma in banca de stat , fiind astfel incadrata in noua conceptie a economiei planificate si I se da titulatura de Banca Republicii Populare Romane .

Incepand cu 15 noiembrie 1948 , Banca de Stat , fosta Banca Nationala a Romaniei , concentreaza toate operatiunile bancare , inclusiv pe cele ale fostelor banci comerciale . Acest lucru permite guvernului sa instituie , folosindu-se de parghiile oferite de o Banca de Stat unica , propriul sistem de conducere centralizata , supraveghere si control al economiei nationale .

Titulatura bancii centrale se schimba in anul 1970 , printr-un decret de stat , in Banca Nationala a Republicii Socialiste Romania , titulatura sub care functioneaza pana in 1990 .

In anul 1991 , prin Legea 34 , este adoptat statutul actual al Bancii Nationale a Romaniei . Prin aceasta lege se consfinteste si caracterul autonom al BNR .

1.2. Organizarea si functiile Bancii Nationale a Romaniei

1.2.1. Organizarea Bancii Nationale a Romaniei

Banca Nationala a Romaniei reprezinta banca centrala a statului si dispune de personalitate juridica proprie .

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei este asigurata de un Consiliu de Aministratie avand ca presedinte pe guvernatorul BNR si vicepresedinte pe primul viceguvernator . Guvernatorul asigura totodata si gestiunea zilnica a BNR . Consiliul de Administratie al BNR este compus din : guvernatorul BNR in calitate de presedinte al Consiliului , primul viceguverntor in calitate de vicepresedinte , doi viceguvernatori si alti cinci membri . Numirea membrilor Consiliului de Administratie se face de catre Parlamentul Romaniei , avand la baza propunerea primului ministru . Mandatul membrilor Consiliului are durata de opt ani si poate fi reinoit .

In Consiliul de Administratie nu pot activa persoane ce au calitatea de membru al Parlamentului sau persoane care fac parte din justitie sau administratia de stat .Deasemenea membrii Consiliului de Administratie nu pot face parte din administratia unei firme fara a primi delegatie din partea Consiliului .

Printre atributiile guvernatorului BNR se afla si aceea de numire in functie a personalului din aparatul central al bancii si directorii sucursalelor , filialelor si agentiilor .Deasemenea guvernatorul reprezinta BNR in relatiile cu tertii , semnand direct sau prin persoane imputernicite de el , toate tratatele sau conventiile incheiate de aceasta .

Consiliul de Administratie al BNR numeste o comisie de cenzori , formata din cinci membri , dintre care unul este presedinte , comisie ce verifica respectarea normelor legale privind evaluarea patrimoniului bancii, existenta valorilor in casa precum si a titlurilor de propietate sau primite in gaj , cautiune sau custodie .

Organigrama Bancii Nationale a Romaniei

Directia politica monetare

Prim-vice si studii

guvernator Directia relatii

internationale

Centrul de proiectare si

implementare a pietelor

de capital in Romania

Directia reglementare si

supraveghere bancara Consiliul de Guvernator Vice Directia contabilitatii

Administratie guvernator generale

Directia de tezaure si

operatiuni de casa

Directia organizare

personal si invatamant

Directia administrativa

Sucursale judetene