Pagina documente » Stiinte Economice » Sistemul bancar romanesc. Functiile bancilor in perioada de tranzitie

Despre lucrare

lucrare-licenta-sistemul-bancar-romanesc.-functiile-bancilor-in-perioada-de-tranzitie
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-sistemul-bancar-romanesc.-functiile-bancilor-in-perioada-de-tranzitie


Cuprins

CUPRINS
INTRODUCERE... 4
CAPITOLUL I. SISTEMUL BANCAR ROMANESC...
1.1.Bancile romanesti in perioada de tranzitie... 6
1.2.Banca Centrala si functiile ei... 7
1.3.Rolul bancilor comerciale in sistemul bancar... 11
1.4.Operatiunile bancilor comerciale... 13
1.5.Restructurarea sistemului bancar romanesc... 17
1.6.Evolutia si obiectivele sistemului bancar romanesc
dupa 1989.... 22
CAPITOLUL II.RATA DOBANZII SI ROLUL EI PE PIATA
CREDITELOR ...
2.1.Factorii care determina formarea dobanzii... 25
2.2.Structura ratei dobanzii... 27
2.3.Dobanda nominala si dobanda reala... 28
2.4.Creditul... 29
2.5.Piata creditelor si rata dobanzii... 30
2.5.1.Pretul obligatiunilor si rata dobanzii... 31
2.5.2.Determinarea ratei dobanzii pe piata creditelor... 32
2.6.Managementul dobanzii bancare... 38
2.6.1. Rata dobanzii la depozitele la termen, la imprumuturile bancare si activitatea economica... 38
2.6.2. Rata dobanzii, inflatia si activitatea economica... 45
CAPITOLUL III.GESTIONAREA RISCURILOR BANCARE SI
METODE DE ANALIZA...
3.1.Riscurile bancare... 50
3.2.Clasificarea riscurilor bancare- prezentare generala... 52
3.3.Gestionarea riscurilor bancare... 54
3.4.Riscul de creditare... 63
3.4.1.Analiza creditului -evaluarea riscului de creditare... 64
3.4.2.Riscul la selectarea creditelor acordate
agentilor economici... 65
3.5.Riscul ratei dobanzii... 68
3.6.Metode de analiza a riscului bancar... 74
3.6.1.Managementul activelor si pasivelor (MAP)... 74
3.6.2.Testul R... 76
3.6.3.Credit -Scoringul... 79
CAPITOLUL IV. GESTIONAREA PORTOFOLIILOR BANCARE
4.1. Rentabilitatea si riscul portofoliilor... 82
4.1.1. Rentabilitatea si riscul unui portofoliu de 2
titluri financiare... 82
4.1.2. Rentabilitatea si riscul unui portofoliu format
din N titluri financiare... 85
4.2. Modelul diagonal de selectie... 86
4.2.1. Ipotezele modelului diagonal... 86
4.2.2. Exprimarea riscului portofoliului in modelul
diagonal... 89
4.2.3. Aplicatie modelului diagonal... 92
4.3. Evaluarea activelor financiare cu ajutorul modelului
A.P.T... 96
4.3.1. Componentele rentabilitatii activelor financiare ... 96
4.3.2. Fundamentarea modelului A.P.T... 99
4.3.3. Aplicatie la modelul A.P.T... 101
CONCLUZII... 104
2

EXTRAS DIN DOCUMENT

?{p}

{p}

?

INTRODUCERE

Datorita rolului pe care bancile il au in asigurarea bunei functionari a unitatilor, a economiei in ansamblu sau, trecerea la economia de piata presupune pe langa alte cerinte si crearea unui sistem bancar modern, capabil sa ofere o gama larga de servicii tuturor categoriilor de agenti economici. Alaturi de instrumentele, pietele si reglementarile juridice, bancile reprezinta o componenta a sistemului bancar care concentreaza capitalurile disponibile in economie si le pun la dispozitia agentilor economici,a statului sub forma de credite.

Daca in conditiile economiei planificate in care statul era singurul proprietar, alocarea resurselor se facea cu ajutorul bugetului de stat si a sistemului de preturi, in cadrul economiei de piata pretul este un instrument de marketing, iar bugetul reprezinta o componenta a sistemului economic general si nu a celui financiar in care principalul mijloc de concurenta il constituie rata dobanzii.

Aparitia bancilor a fost determinata de necesitatea desfasurarii normale a vietii economice, fiind un proces obiectiv, propriu unui anumit stadiu al dezvoltarii productiei si comertului. Astfel , prima banca din lume, Monte dei Paschi di Siena a fost creata la Milano in secolul al XII-lea. Perioada scursa de la acel moment s-a caracterizat prin cresterea rolului pe plan intern si in cadrul schimburilor internationale, pe masura dezvoltarii societatii, activitatea bancara cunoscand o puternica expansiune.

Reglementarile adoptate in ultima parte a anului 1990 si anul 1991 vizau trecerea de la distribuirea administrativa a fondurilor locative pe baza criteriilor pietei, a cererii si ofertei, precum si crearea unui sistem bancar in care creditul si dobanda (prin mecanismul cererii si ofertei) sa actioneze ca parghii in redistribuirea resurselor disponibile. Prin aceste reglementari s-a redat sistemului bancar rolul de coloana vertebrala financiara a economiei de piata. Se poate vorbi astfel de reinfiintarea Bancii Nationale, aceasta institutie dobandind atributele pe care le are in orice tara cu traditie in economia de piata, avand urmatoarele functii: de emisie, de asigurare a stabilitatii monetare, de administrare a rezervelor valutare ale tarii, de urmarire a executarii balantei de plati externe, de supraveghere a activitatii celorlalte banci.

Pe plan institutional, restructurarea sistemului bancar vizeaza nu numai Banca Nationala ci si alte verigi, reglementarile cuprinzand prevederi referitoare la crearea unei piete monetare prin infiintarea bancilor comerciale (care preluau majoritatea atributelor Bancii Nationale, aceasta ramanand banca de emisiune) si crearea bursei de valori .

Prin crearea de banci comerciale, organizate ca societati pe actiuni, se asigura acoperirea nevoilor de capital si dezvoltarea procesului concurential cu efecte benefice pentru agentii economici, pentru economia nationala in ansamblu.

Pe plan national, realizarea programelor de dezvoltare, in conditiile procesului de internationalizare, depinde atat de factori interni cat si de factori externi. De aceea, pentru tara noastra platile internationale corespunzatoare schimburilor cu diverse state, posibile numai prin intermediul bancilor, ca si relatiile cu organismele financiare internationale ( Banca Mondiala si Fondul Monetar International), din partea carora Romania beneficiaza de credite, au o importanta deosebita. Consecintele pozitive ale conlucrarii cu FMI sunt nu numai directe, ci si indirecte, deoarece incheierea unor acorduri de credite cu acest organism reprezinta si o garantie de bonitate in baza careia tara noastra poate solicita credite de la banci particulare.

Toate acestea determina necesitatea crearii unui sistem bancar cu o structura institutionala adecvata mecanismelor pietei si continuarea actiunii privind schimbarea continutului de ansamblu al relatiilor din acest domeniu prin:

1)stabilirea unor conditii de creditare prin care sa se asigure:

? garantarea imprumuturilor cu patrimoniul agentilor economici solicitanti ;

? intarirea controlului in cursul derularii actiunilor de creditare, in vederea mentinerii echilibrului dintre masa monetara in circulatie sI cantitatea de bunuri sI servicii nou create;

2) imbunatatirea sistemului de decontari;

3) actiuni asupra factorului monetar pentru ca acesta sa actioneze in sensul impulsionarii procesului global de reechilibrare a economiei nationale.

CAPITOLUL I

SISTEMUL BANCAR ROM~NESC

1.1.B?NCILE ROM~NESTI ÎN PERIOADA DE TRANZITIE

Prin sistemul centralizat, rolul si functiile bancilor au fost strict limitate si priveau in principal, atragerea disponibilitatilor de la populatie si din economie si distribuirea acestora, conform planului de credite unor intreprinderi sau unor persoane, fara nici o legatura cu rentabilitatea, riscurile si costul proiectelor finantate.

Însa bancile trebuiau sa respecte anumite reglementari stricte, de exemplu, aveau voie sa transfere fonduri catre intreprinderi, numai in conformitate cu planul national unic. Ele aveau un rol pasiv si erau unitati administrativ-contabile ce detineau evidenta fondurilor imprumutate.

Odata cu trecerea Romaniei la economia de piata a trebuit reformat sistemul bancar prin elaborarea si adoptarea unor noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancilor. Aceste reglementari au fost concepute pentru a acorda flexibilitate economiei de piata si pentru a incuraja initiativa privata prin asigurarea mobilizarii economiilor interne si alocarea lor eficienta catre cele mai rentabile utilizari .

Din punct de vedere strict financiar, bancile influenteaza

derularea procesului de privatizare nu numai prin oferirea de capital necesar pentru ca sectorul privat sa cumpere intreprin- derile de stat ci si prin creditarea intreprinderilor de stat ce se restructureaza. În lipsa altor institutii financiare, bancile vor trebui sa asigure si serviciul de consultanta pentru clienti. Astfel cele mai multe intreprinderi de stat nu-si vor asuma sin-

gure sarcina modernizarii si a restructurarii, fiind fortate sa respecte restrictia bugetara.

Eforturile tarilor care traverseaza o perioada de tranzitie de a dezvolta fonduri de investitie, piete de obligatiuni si acti- uni, nu pot avea succes in lipsa gamei complete de servicii oferite de banci pentru asigurarea gestiunii portofoliilor de va- lori mobiliare,informarea clientilor, precum si pentru sprijinirea

acestora in gasirea celei mai potrivite modalitati de finantare a proiectelor lor.

Sistemul financiar bancar indeplineste si alte functii, inde- osebi in ceea ce priveste mecanismele de transmisie a politicii monetare si sistemul de plati.

Activitatea bancara in Romania, potrivit Legii 33/1991 este organizata si se desfasoara pe doua nivele:

? Banca Nationala a Romaniei,cu rol de banca centrala avand autoritate monetara si bancara.

? Bancile Comerciale si celelalte institutii specializate de credit.

Din 1990 si pana in prezent sistemul financiar-bancar ro-

manesc a suferit transformari majore dar perioada de tranzitie catre o structura relativ stabila nu este incheiata , date fiind procesele semnificative care au loc la nivelul bancilor comerci-

ale.Tot in sfera relatiilor financiare actioneaza si alte institutii financiare cum ar fi societatile de asigurare, fondurile mutuale de plasament, casele de schimb valutar, case de amanet. În tarile cu economie de piata, bancile actioneaza nu numai pentru a satisface cerintele pietei, dar si pentru a participa ele insele pe piata.

1.2.BANCA CENTRAL? SI FUNCTIILE EI

Oferta anului

Reducere 2020