Pagina documente » Stiinte Economice » Sistemul bancar romanesc. Rata dobanzii si rolul ei pe piata

Cuprins

lucrare-licenta-sistemul-bancar-romanesc.-rata-dobanzii-si-rolul-ei-pe-piata
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-sistemul-bancar-romanesc.-rata-dobanzii-si-rolul-ei-pe-piata


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL I.SISTEMUL BANCAR ROMANESC
1.1.Functiile bancilor in perioada de tranzitie...
1.2.Banca Centrala si functiile ei...
1.3.Rolul bancilor comerciale in sistemul bancar...
1.4.Restructurarea sistemului bancar romanesc...
1.5.Evolutia si obiectivele sistemului bancar romanesc dupa1989.
CAPITOLUL II.RATA DOBANZII SI ROLUL EI PE PIATA
CREDITELOR
2.1.Elementele definitorii ale dobanzii...
2.2.Teorii asupra ratei dobanzii...
2.3.Creditelor...
2.4.Piata creditelor si rata dobanzii...
2.5.Managementul dobanzii bancare...
Cuprins

Alte date

?{p}

{p}

?CAPITOLUL I

SISTEMUL BANCAR ROMANESC

1.1.FUNCTIILE BANCILOR IN PERIOADA DE TRANZITIE

Prin sistemul centralizat, rolul si functiile bancilor au fost strict limitate si priveau in principal, atragerea disponibilitatilor de la populatie si din economie si distribuirea acestora,conform pla-nului de credite unor intreprinderi sau unor persoane, fara nici o legatura cu rentabilitatea, riscurile si costul proiectelor finanta- te. Insa bancile trebuiau sa respecte anumite reglementari stricte, de exemplu, aveau voie sa transfere fonduri catre intreprinderi, numai in conformitate cu planul national unic. Ele aveau un rol

pasiv si erau unitati administrativ-contabile ce detineau evidenta

fondurilor imprumutate.

Odata cu trecerea Romaniei la economia de piata a trebuit reformat sistemul bancar prin elaborarea si adoptarea unor noi

legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancilor.

Aceste reglementari au fost concepute pentru a acorda flexi -bitate economiei de piata si pentru a incuraja initiativa privata

prin asigurarea mobilizarii economiilor interne si alocarea lor eficienta catre cele mai rentabile utilizari .

Din punct de vedere strict financiar, bancile influenteaza

derularea procesului de privatizare nu numai prin oferirea de capital necesar pentru ca sectorul privat sa cumpere intreprin- derile de stat ci si prin creditarea intreprinderilor de stat ce se restructureaza. In lipsa altor institutii financiare, bancile vor trebui sa asigure si serviciul de consultanta pentru clienti. Astfel cele mai multe intreprinderi de stat nu-si vor asuma sin-

gure sarcina modernizarii si a restructurarii, fiind fortate sa respecte restrictia bugetara.

Eforturile tarilor care traverseaza o perioada de tranzitie de a dezvolta fonduri de investitie, piete de obligatiuni si acti- uni, nu pot avea succes in lipsa gamei complete de servicii oferite de banci pentru asigurarea gestiunii portofoliilor de va- lori mobiliare,informarea clientilor, precum si pentru sprijinirea

acestora in gasirea celei mai potrivite modalitati de finantare a proiectelor lor.

Sistemul financiar bancar indeplineste si alte functii, inde- osebi in ceea ce priveste mecanismele de transmisie a politicii monetare si sistemul de plati.

Activitatea bancara in Romania, potrivit Legii 33/1991 este organizata si se desfasoara pe doua nivele:

? Banca Nationala a Romaniei,cu rol de banca centrala avand autoritate monetara si bancara.

? Bancile comerciale si celelalte institutii specializate de credit.

Din 1990 si pana in prezent sistemul financiar-bancar ro-

manesc a suferit transformari majore dar perioada de tranzitie catre o structura relativ stabila nu este incheiata , date fiind procesele semnificative care au loc la nivelul bancilor comerci-

ale.Tot in sfera relatiilor financiare actioneaza si alte institutii fi- nanciare cum ar fi societatile de asigurare, fondurile mutuale de plasament, casele de schimb valutar, case de amanet. In tarile cu economie de piata, bancile actioneaza nu numai pentru a sa- tisface cerintele pietei, dar si pentru a participa ele insele pe piata.

1.2.BANCA CENTRALA SI FUNCTIILE EI

Banca Centrala actioneaza ca o institutie a statului care stabileste si coordoneaza politica monetara si de credit a eco- nomiei. Are un rol deosebit in mentinerea stabilitatii monedei nationale si a increderii publicului in banci .Aceasta banca apa- re ca un bancher al statului si al celorlalte banci.

Sarcina principala a unei banci centrale o reprezinta in-

Fluentarea comportamentului sistemului intr-un sens cu scopu- rile politicii economice prin folosirea unor instrumente specifice, atat de piata ( cum ar fi vanzarile / cumpararile de titluri sau de- vize ) cat si administrative ( cum ar fi masurile de control selec- tiv al creditelor ) cu un impact imediat asupra pietelor financi- are, indeosebi asupra celei monetare.

Functia de banca a statului

Atribuirea calitatii de banca a statului pentru Banca Centrala poate avea trei motivatii principale:

? decurgand din forma de proprietate

? exprimand raporturi de credit, in special in calitate de creditoare a statului

? ca instrument de promovare a politicii economice a statului

Banca Centrala reprezinta in tarile dezvoltate , o sursa

permanenta a statului careia ii sunt puse la dispozitie o parte din sumele provenite din emisiune ca sursa perpetua. Dar in majoritatea tarilor , dreptul statului de a apela la banca centrala pentru credite este limitat prin lege.In SUA ,de exemplu , Sistemul Rezervei Federale nu are voie sa acorde Trezoreriei credite in mod direct , titlurile datoriei publice care apar in activul SRF fiind cumparate pe piata secundara.

In Rominia prin Legea Finantelor (art 14) ?se interzice acoperirea cheltuielilor administrative centrale de stat prin recurgerea la emisiune monetara sau prin finantare directa de catre banci?

Conform statutului BNR (34/1991) imprumuturile acordate statului de aceasta ?nu pot depasi dublul capitalului BNR si fondul de rezerva?.

In majoritatea statelor banca centrala deschide Trezoreriei o linie de credit pentru a-I asigura acesteia suficienta flexibilitate in gestiunea bugetara curenta.Finantarea acesteia pe termen scurt este , de regula , deschisa automat , exceptie , facand Germania. In aceasta tara creditele sunt acordate sectorului public la discretia acestuia.Finantarea pe termen scurt a Trezoreriei este plafonata in multe cazuri:in Italia la 14% din bugetul annual , in Franta se acorda doua transe din care prima de 10.5 miliarde franci , in Romania 10% din bugetul anual , in Ungaria 3% din bugetul annual.La aceste linii de credit dobanda perceputa este diferita , dar de regula este egala cu rata oficiala a dobanzii(rata de refinantare sau taxa oficiala a scontului) sau cu rata dobanzii de pe piata interbancara.