Pagina documente » Stiinte Economice » Strategia de piata a unei firme (S.C XYZ S.R.L)

Despre lucrare

lucrare-licenta-strategia-de-piata-a-unei-firme-s.c-xyz-s.r.l-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-strategia-de-piata-a-unei-firme-s.c-xyz-s.r.l-


Cuprins

CUPRINS:
CAPITOLUL 1
IMPORTANTA MARKETING-ULUI IN CONTEXTUL ACTUAL AL ECONOMIEI GLOBALE
1.1 Concept
1.2 Influenta marketing-ului asupra pietei autoturismelor din Romania
CAPITOLUL 2
POLITICA DE MARKETING
2.1 Rolul politicii de marketing
2.2 Strategia de piata
2.2.1 Concept
2.2.2 Elaborarea strategiei de marketing
2.2.3 Forma de manifestare a strategiei de piata
2.3 Mix-ul de marketing
2.3.1 Concept
2.3.2 Importanta stabilirii mix-ului de marketing
CAPITOLUL 3
ANALIZA POLITICILOR DE MARKETING INTALNITE PE PIATA AUTOTURISMELOR DIN ROMANIA
3.1 Politica de produs
3.2 Politica de pret
3.3 Politica de promovare
3.4 Politica de distributie
CAPITOLUL 4
POLITICI DE MARKETING UTILIZATE DE COMPANIA ROMCAR MOTORS - STUDIU DE CAZ
4.1 Prezentare S.C. ROMCAR S.R.L. - Reprezentant General FORD pentru Rominia
4.2 Politica de produs
4.3 Politica de pret
4.4 Politica de distributie
4.5 Politica de promovare
4.6 Perspective in ceea ce priveste politica de marketing la SC Romcar Motors SRL
4.6.1 Politica de produs
4.6.2. Politica de pret
4.6.3. Politica de distributie
4.6.4. Politica de promovare
Bibliografie
Anexe

EXTRAS DIN DOCUMENT

?CAPITOLUL 1

IMPORTANTA MARKETING-ULUI IN CONTEXTUL ACTUAL AL ECONOMIEI GLOBALE

1.1 Concept

Termenul „marketing global” a aparut prima data la inceputul anilor `80, si de atunci a luat o tot mai mare extindere.

Înainte insa, inca de la sfarsitul anilor `60, anumiti autori si-au pus intrebarea daca se poate standardiza marketingul multinational.

Conceptul de marketing global este folosit tot mai mult pe masura accelerarii globalizarii economiei mondiale din anii `90, proces ireversibil aflat in curs de realizare. Se poate afirma ca, asa cum s-a intamplat in cazul marketingului in general, activitatile de marketing global care s-au bazat pe standardizare au aparut inainte de formalizarea conceptului.

În esenta, marketingul global se refera la efectul de parghie asupra dimensiunii firmei si la diversificarea geografica pentru a depasii concurenta. Popularitatea sa se bazeaza pe premisa simpla ca, cu cat mai mult pot fi standardizate produsele si procesele, cu atat mai mari vor fi economiile de scara si, ca urmare, marjele de profit obtinute de firma. În termeni mai cuprinzatori, marketingul global este procesul de concentrare a resurselor firmei sau a organizatiei, selectarii si valorificarii oportunitatilor interne si internationale compatibile cu obiectivele sale strategice. Mai simplu, marketingul global este realizarea faptului ca activitatile de marketing ale firmei, oriunde se desfasoara ele in lume, trebuie sa sprijine obiective mai ambitioase decat exploatarea imediata a unei ocazii de piata. Acest obiectiv ambitios este bunastarea pe termen lung a firmei, asa cum este ea definita de scopurile strategice.

Aparut in S.U.A., inspirat din dezvoltarea rapida a marilor societati multinationale, marketingul global se bazeaza pe ideea ca firmele se orienteaza dupa o filozofie globala, iar piata este lumea intreaga. Ele nu pot supravietui decat prin punerea in aplicare a unei strategii globale.

Analizand toate punctele de vedere exprimate mai sus, care prevaleaza in dezbaterile referitoare la marketingul global, reiese ca principala caracteristica a acestuia este orientarea globala, iar consecinta cheie a ei o reprezinta standardizarea strategiilor, planurilor, mixurilor, programelor si proceselor de marketing.

Globalizarea marketingului este consecinta fenomenului de globalizare a economiei mondiale, care afecteaza direct afacerile internationale. În prezent, asistam la intensificarea la nivel global a ciculatiei persoanelor, marfurilor si banilor, a informatiilor si imaginilor. O cultura globala pare sa ia nastere prin interconectarea unor culturi locale variate si datorita dezvoltarii culturilor fara o ancorare clara intr-un anumit teritoriu. Acest ultim fenomen se materializeaza in aparitia celei de „a treia culturi” care include legislatia internationala, pietele financiare si conglomeratele mediilor de comunicare in masa ce transced granitele nationale. Pe langa tendinta catre o cultura globala, adeptii conceptiei globale in marketing vad lumea contractandu-se, micsorandu-se, pe masura ce tehnologiile evoluate alimenteaza cererea pentru produse similare, ieftine si de calitate ridicata, obtenabile in mod eficient si pe scara globala.

De aceea, firmele care sunt active pe piata internationala trebuie sa se confrunte cu fortele care stau la baza fenomenului de globalizare a marketingului. În esenta, aceste forte (sau factori) sunt globalizarea pietelor, globalizarea sectoarelor economice si globalizarea concurentei, asa cum reiese din figura urmatoare:

Globalizarea pietelor

? Omogenizarea cererii

? Segmente de piata globale

? Clienti globali activi

? Marci transferabile

? Publicitate globala

? Canale de distributie internationale

Standardizarea marketingului

? Standardizarea strategiilor

? Standardizarea programelor

? Standardizarea proceselor

Globalizarea sectoarelor

Globalizarea concurentei

? Cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare

? Reducerea ciclurilor de plata

? Efectele curbei experientei

? Economii de scara

? Interdependentele competitive intre tari

? Competitori globali

? Subventionarea incrucisata

Figura 1.1. Factorii determinanti ai globalizarii marketingului

a) Globalizarea pietelor este rezultatul cresterii necesitatilor omogene ale consumatorilor. În particular, clientii industriali care opereaza pe o baza mondiala au un proces de cumparare puternic coordonat si centralizat. În mod frecvent, producatorii pun la punct un management contabil global pentru a evita subsidiarele nationale individuale sa actioneze una impotriva alteia in negocierile cu comerciantii. Mai mult, cresterea gradului de globalizare a fortelor legate de cumparare, cu care se confrunta firmele, le obliga pe acestea sa puna la punct planuri si programe de marketing mai consistente si sa standardizeze produsele si campaniile publicitare, iar pe un plan mai general ofera vaste oportunitati pentru standardizarea marketingului.

b) Globalizarea sectoarelor reprezinta latura referitoare la oferta a omogenizarii pietelor. Multe firme care opereaza in domeniul produselor industriale nu mai pot depinde numai de pietele interne pentru a acumula suficienta experienta. Multe sectoare, precum cel farmaceutic, al automobilelor, al calculatoarelor, se caracterizeaza prin cheltuieli de cercetare si dezvoltare ridicate care pot fi recuperate prin volume ridicate ale vanzatorilor pe o baza mondiala.

c) Globalizarea concurentei este termenul utilizat pentru a descrie situatia in care firmele isi planifica activitatile lor pe scara mondiala, incercand asfel sa depaseasca competitia globala.

Procesul mondializarii concurentei poate fi descompus pe scurt dupa cum urmeaza: