Jan 28 2025
Strategii de comunicare in afacerile internationale. Comunicarea externa
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINSINTRODUCERE
CAPITOLUL 1
COMUNICAREA - INSTRUMENT DE LUCRU iN AFACERI
1.1. Comunicarea - definitii ..8
1.2. Particularitati ale comunicarii 10
1.3. Modalitati si canale de comunicare 10
1.3.1.Comunicarea orala 12
1.3.2.Comunicarea scrisa 12
1.3.3.Comunicarea nonverbala 13 .
CAPITOUL 2
STRATEGII DE COMUNICARE IN AFACERI
2.1.Tipuri de strategii de comunicare 25
2.1.1.Strategia de comunicare narativa 25
2.1.2.Strategia de comunicare implicativa 29
2.1.3.Strategia de comunicare decizionala 33
2.2. Abordarea comparativa a strategiilor de comunicare 35
2.3. Obiectivul universal al comunicarii in afaceri-deschiderea si permisivitatea 37
CAPITOULUL 3
COMUNICAREA EXTERNA
3.1. Dimensiunile comunicarii.42
3.2. Forme de comunicare externa........47
3.3. Anticiparea rezultatelor comunicarii.............49
CAPITOLUL 4
COMUNICAREA INTERCULTURALA
4.1. Caracteristici culturale. Comunicarea internationala 52
4.2. Obiceiuri si comportamente internationale relevante pentru
comunicarea in afaceri ..57
4.2.1. Marea Britanie 60
4.2.2. China 64
4.2.3. Japonia 70
4.2.4. Rusia 78
4.2.5. S.U.A 86
4.2.6. India 93
4.2.7 Egipt 102
4.2.8. Istrael 106
CAPITOLUL 5
STUDIU DE CAZ..111
Bibliografie 121
Alte date
?INTRODUCERE
Comunicarea a fost perceputa ca element fundamental al existentei umane inca din antichitate.
Desi termenul „comunicare” este de origine latina, primele preocupari, cu deosebire practice pentru comunicare, le-au avut grecii. Pentru acestia, arta cuvantului, maiestria de a-si construi discursul si de a-l exprima in agora era o conditie indispensabila statutului de cetatean. Elemente concrete de teorie a comunicarii apar insa prima data in lucrarea lui Corax din Siracuza, Arta retoricii in secolul VI i.Ch. Platon si Aristotel au continuat aceste preocupari, institutionalizand comunicarea ca disciplina de studiu, alaturi de filozofie sau matematica, in Lyceum si Academia greaca.
Romanii, au preluat de la greci aceste preocupari pe care le-au dezvoltat in jurul anului 100 i.Hr. creand astfel primul model al sistemului de comunicare. Evul Mediu, odata cu dezvoltarea bisericii si a cresterii rolului sau in viata oamenilor, odata cu dezvoltarea drumurilor comerciale si cu cristalizarea primelor formatiuni statale, a conferit de asemenea noi dimensiuni comunicarii.
Epoca moderna a reprezentat explozia dezvoltarii comunicarii sub toate aspectele ei. Progresul tehnico-stiintific a favorizat aparitia telefonului, a trenului, a automobilului, intensificand comunicarea nu atat intre indivizi cat mai cu seama intre comunitati; de asemenea, a determinat creerea de noi sisteme si modalitati de comunicare.
Comunicarea este o activitate complexa care implica stapanirea „artei conversatiei”, capacitatea de a negocia si de a convinge, de a-i invata pe altii. Pentru a obtine rezultate bune in oricare din aceste activitati, este esential sa intelegi ce inseamna comunicarea si sa-ti dezvolti acele calitati absolut necesare unei bune si eficiente comunicari.
De multe ori se dovedeste ca este mai important modul cum comunici decat ce comunici, fie ca iti exprimi dorinta de a primi ceva, fie ca iti manifesti dezaprobarea fata de ceva anume. Pentru a comunica eficient trebuie ca mesajul tau sa fie interpretat corect de catre persoana careia ii este destinat.
Comunicarea face lucrurile sa mearga. Activitatile manageriale implica in mod obisnuit fie solicitarea sau furnizarea de informatii, fie influentarea celor din jur pentru ca acestia sa inteleaga ce se asteapta de la ei.
Comunicarea in afaceri, ca specializare universitara, este o inventie a ultimei perioade a secolului XX. Cu toate acestea comunicarea in afaceri este una dintre activitatile de baza, care are cele mai mari influente asupra agentilor economici, grupurilor, comunitatilor sau mediilor.
Aceasta lucrare analizeaza natura si principalele particularitati ale comunicarii si incearca sa prezinte care sunt cele mai importante modalitati de transmitere a mesajelor astfel incat cei care le receptioneaza sa inteleaga sensul exact al acestora.
Capitolele sunt consacrate unor teme de mare interes pentru afacerile internationale.
In primul capitol al lucrarii sunt prezentate cateva notiuni fundamentale ale comunicarii si sunt evidentiate principalele canale de comunicare pe care trebuie sa le avem in vedere in realizarea unui sistem de comunicare eficient.
Al doilea capitol este dedicat strategiilor de comunicare care pot fi abordate in afacerile internationale. Se analizeaza distinct tipurile de strategii de comunicare: narativa, implicativa, decizionala.
În al treilea capitol al lucrarii este prezentat rolul si dimensiunea comunicarii externe in afacerile internationale. Se au in vedere in mod deosebit aspectele care definesc formele de comunicare externa.
Capitolul patru este consacrat complexitatii problemei comunicarii internationale si interculturale; surprinderii comportamentelor si obiceiurilor unor diferite culturi, relevante pentru comunicarea in afacerile internationale.
Un loc aparte a fost acordat studiului de caz realizat pe baza documentara a lucrarii si a cunostintelor dobandite in cadrul firmei de comert exterior, in care imi desfasor activitatea de peste 9 ani, „S.C. VALPROD IMPEX S.R.L”.
Baza documentara a lucrarii este vasta, cuprinzand carti de referinta din literatura de specialitate romana si straina.
Bibliografia are rolul nu numai de a indica sursa folosita la redactarea lucrarii ci si de a invita cititorul sa contribuie la imbunatatirea acestei lucrari.
Documente similare
· Strategii de comunicare in afacerile internationale. Comunicarea externa· Negocierea in afacerile economice internationale
· Strategia comunicarii in afacerile internationale
· Comunicare manageriala ? comunicarea verbala si rolul sau in comunicarea manageriala
· Comunicarea umana. Abordarea strategica a actului de comunicare
· Strategii de Marketing pentru Penetrarea Pietei Internationale.doc
· Strategii de patrundere pe pietele internationale. Analiza pietelor si concurentilor internationali
· Comunicarea manageriala in organizatia militara. Comunicarea in diferite etape ale procesului man...
· Impactul tehnologiilor moderne de comunicare asupra retelelor de comunicare formala si informala
· POLITICA EXTERNA A GERMANIEI