Pagina documente » Stiinte Economice » Studiu privind activitatea de marketing (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-studiu-privind-activitatea-de-marketing-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-studiu-privind-activitatea-de-marketing-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

Cuprins
Cap. 1 POLITICILE DE MARKETING......5
1.1. Politica de produs5
1.1.1. Conceptul de produs..5
1.1.2. Ciclul de viata al produsului....9
1.1.3. Identificarea principalelor strategii de produs......10
1.2. Politica de pret...15
1.2.1. Obiectivele stabilirii pretului..15
1.2.2. Fazele procesului de stabilire a pretului16
1.2.3. Identificarea principalelor strategii de pret..........20
1.3. Politica de distributie........24
1.3.1. Obiectivele politicii de distributie.........24
1.3.2. Sisteme de distributie.............26
1.3.3. Identificarea principalelor strategii de distributie32
1.4. Politica de promovare......33
1.4.1. Obiectivele politicii de promovare........33
1.4.2. Planificarea politicii de promovare.......35
1.4.3. Identificarea principalelor strategii de promovare..............37
Cap. 2 PREZENTAREA GENERALA A S.C. PHOENIX S.A.
BUZIAS.42
2.1. Scurt istoric.......42
2.2. Aspecte generale privind piata apelor minerale............43
2.3. Organizare, conducere, personal.....45
2.4. Piata firmei........46
2.5. Concurenta........48
2.6. Informatii financiare........49
2.7. Organizarea compartimentului de marketing50
2.8. Gama de produse si preturile aferente...........51
Cap. 3 - ANALIZA SWOT PENTRU S.C. PHOENIX. APLICATIE PRACTICA PRIVIND POLITICILE DE MARKETING ALE FIRMEI..............52
3.1. Analiza SWOT..52
3.2. Aplicatie practica privind politica de produs
la S.C. Phoenix..53
3.3. Aplicatie practica privind politica de pret
la S.C. Phoenix. 54
3.4. Aplicatie practica privind politica de distributie
la S.C. Phoenix. 54
3.5. Aplicatie practica privind politica de promovare
la S.C. Phoenix..55
Cap. 4 - CONCLUZII SI PROPUNERI......57
Anexe...59
Bibliografie.........61

Alte date

?

CAPITOLUL 1

POLITICILE DE MARKETING

1.1. Politica de produs

1.1.1. Conceptul de produs. Obiective si sarcini ale politicii de produs

La modul fundamental, un produs inseamna tot ceea ce un vanzator ofera unui cumparator in procesul de schimb, dezvoltand aceasta idee, produsul poate fi definit ca un set de atribute tangibile si intangibile pe care un vanzator il ofera potentialului client si care satisface nevoile sau dorintele acestuia. Astfel, un produs poate fi un bun fizic, serviciu, insa de cele mai multe ori este o imbinare intre ele doua.

Un bun are o forma fizica si poate fi vazut si pipait. Este tangibil, iar o data platit, cumparatorul devine proprietarul lui. Pe de alta parte, un serviciu este o fapta in folosul cumparatorului. Deci, conceptul de produs acopera toate elementele fizice, estetice, emotionale si psihologice pe cere le cumpara cineva in cadrul procesului de schimb.

a) Produsul de baza

Asa cum sugereaza definitia, fiecare produs indeplineste o functie de baza care rezolva o problema a consumatorului si satisface o nevoie omeneasca. Acesta este produsul de baza, fara de care produsul nu si-ar avea scopul. Produsul de baza este cel care ofera beneficii consumatorului.

b) Produsul propriu-zis

Acesta consta in trasaturile tangibile asociate cu produsul de baza, care sunt destinate sa ofere beneficiile dorite in cel mai eficient mod. Aceste trasaturi sunt foarte importante in diferentierea produselor de cele ale concurentei. Pentru fiecare tip de produs exista alte posibilitati de diferentiere de concurenta si pentru indeplinirea cat mai completa a nevoilor segmentului de piata avut in vedere. Toate acestea il pot influenta pe consumator in alegerea finala.

c) Produsul largit

Acesta consta in trasaturile intangibile ale produsului care influenteaza alegerea cumparatorului. Aceste caracteristici intangibile ofera beneficii psihologice care imbunatatesc valoarea produsului de baza si a celui propriu-zis in mintea consumatorului. De exemplu, existenta perioadei de garantie, politicile de schimbare a produselor defecte, sau service gratuit ofera incredere consumatorului in calitatea produsului; posibilitatea creditului ii da posibilitatea sa cumpere acum, fara a mai amana; serviciul de livrari la domiciliu il scuteste pe cumparator de probleme logistice; o imagine de marca puternica sugereaza o companie demna de incredere si un produs de calitate. În ciuda intangibilitatii lor, aceste caracteristici si multe altele pot fi decisive in alegere unui produs sau a unei marci.

Dupa cum am definit produsul ca acoperind practic orice ofera un vanzator unui cumparator, se pot include o mare varietate de elemente atunci cand incercam sa facem o clasificare a produselor. Clasificarea produselor este foarte utila la intocmirea strategiilor de marketing deoarece ele focalizeaza pe similitudinile intre grupele de produse, iar produsele similare raspund bine activitatilor de marketing similare. Cea mai importanta distinctie care trebuie facuta este intre produsele de larg consum si produse industriale.

a) Produsele de larg consum

Aceste sunt cumparate de consumator pentru uzul personal sau al gospodariei sale. Ele pot fi clasificate mai departe in functie de efortul facut in luarea deciziei de cumparare.

Produsele uzuale (de convenienta)

Acestea sunt produsele cumparate frecvent cu un minim efort din partea cumparatorului.

Cunoscute si ca produse de “implicare redusa”, ele cuprind :

?Produsele de serie (bunuri de larg consum care se consuma / inlocuiesc rapid alimente) cum ar fi paine, cosmetice, cafea si toate celelalte produse alimentare care se cumpara in mod regulat. Pentru acest tip de produse, un nume de marca cu reputatie buna confera cumparatorului increderea necesara pentru a repeta cumparaturile in mod regulat, devenind obicei, fara a mai reconsidera vreodata alegerea initiala.

? Impusurile sunt cumparaturi neplanificate, deseori generate de un stimul vizual, mai ales ambalajul. Aceasta categorie include dulciurile si revistele aflate in apropiere de cassa (super)magazinului, insa si asigurarile de calatorie la aeroporturi sau apa minerala.

Disponibilitatea la locul potrivit la momentul potrivit este critica pentru marketingul acestui tip de produse.

?Urgentele sunt cumparaturi ad-hoc facute nu din cauza unei dorinte de moment, ci ca urmare a unei nevoi de moment.

Produse de cumparat

Aceste sunt produsele pe care consumatorul simte nevoia sa le compare cu altele inainte de a face alegerea finala –termenul fiind derivat de la ”a face cumparaturi”.

• Produse omogene sunt acele produse care sunt aproape similare, astfel incat consumatorul cauta cele mai mici preturi. În ultima vreme, asigurarile auto au inceput sa intre in aceasta categorie.

•Produse eterogene sunt cele care au ca termen de comparatie si alte trasaturi decat pretul. Majoritatea bunurilor de lunga folosinta, care sunt destinate sa functioneze pe perioade mai mari de timp, intra in aceasta categorie.

Produsele speciale

Acestea poseda caracteristici pe care le cauta consumatorii, alternativele fiind considerate nesatisfacatoare. Aceasta unicitate provine de obicei de la o calitate superioara indiscutabila sau un design unic.

Marcile speciale pot fi create chiar in absenta unei trasaturi distinctive.

Produsele nedorite

Aceste produse pe care cumparatorul nu simte nevoia de a le cumpara, dar poate fi convins printr-o campanie promotionala activa.

? Produsele noi intra in aceasta categorie atunci cand introduc un nou concept pe piata.

?Produsele periferice sunt produse pe care cumparatorul nu le cauta deoarece considera ca poate trai foarte bine si fara ele.

b)Produsele industriale

Acestea includ produsele care permit unei companii sa functioneze; in schimb, ele permit intreprinderilor sa produca si sa ofere produse consumatorilor. Cererea pentru produsele industriale este considerata o cerere derivata. Daca cererile pentru bunurile unei organizatii scad, indiferent ca este vorba de o scadere sezoniera ori de una datorata concurentei sau declinului economic, cererea de materii prime, materiale, servicii va scadea in consecinta. Astfel, organizatiile care vand altor organizatii trebuie sa urmareasca nu numai tendintele in randul propriilor consumatori, ci si tendintele consumatorilor finali, ca sa poata anticipa schimbarile viitoare la nivelul cererii. Produsele industriale sunt de trei categorii:

• Produse de proces

Acestea devin parte a produsului final realizat de o intreprindere.

? Materiile prime sunt elemente neprocesate care sunt convertite in procesul de fabricatie.

? Componentele sunt parti sau materiale care devin parte integranta din produsul final.

• Utilajele si echipamentele de productie

Acestea sunt achizitionate de o intreprindere pentru a-si putea produce propriile produse finite. În general este vorba de obiecte cu o viata indelungata, fiind considerate mijloace fixe, depreciindu-se numai dupa o perioada indelungata.

? Mijloacele de productie sunt instalatii cum ar fi cladirile sau mijloacele fixe cu care o intreprindere isi realizeaza produsul finit.