Pagina documente » Stiinte Economice » Tehnica operatiunilor in turism. Analiza diagnostic

Despre lucrare

lucrare-licenta-tehnica-operatiunilor-in-turism.-analiza-diagnostic
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-tehnica-operatiunilor-in-turism.-analiza-diagnostic


Cuprins

CUPRINS
Introducere ......7
Capitolul 1. Caracterizarea continutului si metodologiei analizei diagnostic
1.1. Scopul si importanta analizei diagnostic ..........9
1.2. Continutul, esenta si abordarea conceptuala....10
1.3. Obiectivele si succesul analizei diagnostic......12
1.4. Sistemul de indicatori folositi in analiza diagnostic.......12
1.5. Tipologia analizelor diagnostic.........14
1.6. Metodologia de diagnosticare a activitatii.......16
1.7. Tehnici si metode utilizate in analiza diagnostic............18
1.8. Avantajele analizei diagnostic ........20
Capitolul 2. Prezentarea S.C. Steaua de Mare S.A. 21
Capitolul 3. Analiza comerciala 25
3.1. Servicii oferite ... 25
3.2. Preturi si tarife ....26
3.3. Promovarea vinzarilor ...... 27
3.4. Analiza circulatiei turistice 28
3.5. Concurenta ........ 31
Capitolul 4. Diagnostic tehnic ...33
4.1. Constructiile si organizarea interna a spatiului . 33
4.2. Corpul de cazare ... 34
4.3. Unitatile de alimentatie ........36
Capitolul 5. Analiza juridica si sociala ... 37
5.1. Obiectul de activitate ...........37
5.2. Actionarii societatii si capitalul social 38
5.3. Conducerea si administrarea societatii ..............38
5.4. Resursele umane ...40
Capitolul 6. Analiza rezultatelor economico-financiar ale S.C.Steaua de Mare S.A.
6.1. Analiza diagnostic a cifrei de afaceri .............43
6.2. Analiza diagnostic a valorii adaugate ... ........48
6.3. Analiza diagnostic a rentabilitatii intreprinderii ...........53
6.4. Analiza financiar patrimoniala ........... ....... .60
6.5. Analiza diagnostic a cheltuielilor.......... ........63
6.6. Analiza diagnostic a eficientei utilizarii resurselor umane..........72
Capitolul 7. Perspectivele de dezvoltare a activitatii S.C. Steaua de Mare S.A
7.1. Analiza previzionala ............75
7.2. Sinteza punctelor forte si a punctelor slabe .......81
7.3. Concluzii si propuneri de imbunatatire a activitatii ........85
Anexe.............

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

Fig.1. Statiunea Eforie Nord

Fig. 2. Statiunea Eforie Nord cu principalele hoteluri

Fig.3. Hotel Steaua De Mare

Fig.4. Imagini din incinta hotelului Steaua de Mare

INTRODUCERE

În conditiile in care Romania se afla int-un indelungat proces de trecere spre economia de piata, turismul face parte din acele ramuri ale economiei care au un potential real de dezvoltare economica.

Trecerea la economia de piata a adus schimbari substantiale in conditiile de desfasurare a activitatii agentilor economici, care sunt nevoiti sa se adapteze ”regulilor de joc” specifice economiei de piata.

În noul context creat, un rol fundamental in viata economico-sociala il are agentul economic, acesta confruntandu-se permanent cu noi elemente, neverificate practic intr-o societate anterioara. În acest sens o economie de piata si cu atat mai mult o economie care a rupt chingile centralismului si se afla in tranzitie spre o economie de piata libera, este intr-un permanent proces de autoreglare, de autostabilitate; nemaiexistand acele parghii pur administrative prin care unitatile economice erau conduse, dirijate, acestea se afla intr-o continua miscare si pentru a-si da seama de evolutia lor recurg la unele procese de orientare prin care isi asigura comparabilitatea proprie cu restul economiei, cu piata.

În noul cadru economico-social creat, un element esential in activitatea fiecarei firme il constitue capacitatea sa de cunoastere si perceperea propriei activitati, dar mai ales gradul sau de adaptabilitate la dinamica mediului in care isi desfasoara activitatea..

Analuza diagnostic reprezinta o metoda de cunoastere a potentialului firmei. Conceputa prin analogie cu medicina, analiza diagnostic isi propune sa evidentieze punctele forte, punctele slabe, oportunitatile si pericolele, pornind de la simptomele semnificative, sa identifice cauzele care le-au generat si sa formuleze recomandari pentru valorificarea punctelor forte si a oportunitatilor si pentru eliminarea sau atenuarea punctelor slabe si a pericolelor. Diagnosticul unei companii se impune si atunci cand rezultatele activitatii sunt bune, dar se doreste imbunatatirea lor.

Evaluarea activitatii unei firme are ca punct de plecare bilantul contabil- ”motorul” tuturor operatiilor de evaluare. Pornindu-se de la bilantul contabil, la un moment dat, evaluatorul se desprinde de acestea si elaboreaza bilantul economic – bilant teoretic. Pe baza diagnosticului, evaluatorul construieste anasambluri financiare abstracte, scenarii de dezvoltare, de rentabilitate.

Evaluatorul trebuie sa aiba mereu in vedere si sa considere ca toate informatiile nu constitue decat imagini ale unei realitati, iar el trebuie sa se apropie cat mai mult de realitatea insasi.

Rezultatul evaluarii unei firme reprezinta valoarea economica a acesteia, respectiv acea calitate conventionala, atribuita in urma unor succesiuni de calcule aferente unor metode diferite de evaluare. Rezulta deci, ca valoarea economica este o obtiune a evaluatorului, pe care o recomanda ca baza pentru realizarea unei tranzactii. De aceea doua evaluari nu seamana una cu alta, nici daca se refera la doua societati evaluat de aceiasi specialisti si nici daca se refera la doua evaluari ale aceleiasi societati facute de specialisti diferiti.

În orice evaluare se urmareste potentialul si nu obiectul in sine: un activ, o societate nu e privita ca o ingramadire de bunuri, ci ca un organism viu intr-un mediu productiv, in continua schimbare.

Lucrarea de fata si-a propus drept subiect al analizei S.C. STEAUA DE MARE S.A. din Eforie Nord, societate comerciala de prestari servicii turistice. Societatea are in componenta 3 hoteluri: Britannia 1 de 4*, Britannia 2 de 3*( fostul hotel Meduza) si hotelul Steaua de Mare de 2*, restaurante aferente hotelurilor, o patiserie, o rotiserie si cofetarie.