Pagina documente » Stiinte Economice » Tehnici manageriale folosite in conducerea intreprinderilor balneare (S.C.T.B. XYZ S.A.)

Despre lucrare

lucrare-licenta-tehnici-manageriale-folosite-in-conducerea-intreprinderilor-balneare-s.c.t.b.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-tehnici-manageriale-folosite-in-conducerea-intreprinderilor-balneare-s.c.t.b.-xyz-s.a.-


Cuprins

Cuprins
Introducere.............
pag. 1
Cap.1
Turismul rominesc in contextul turismului international.......
pag. 3

1.1 Turismul international..........
pag. 3

1.2 Oferta turistica internationala.............
pag . 4

1.3 Cererea turistica internationala...........
pag. 7

1.4 Obiectivele si perspectivele turismului rominesc.............
pag.10
Cap.2
Importanta managementului in dezvoltarea unei societati comerciale cu activitate turistica..

pag.13

2.1 Definirea conceptului de management
pag.13

2.2 Rolul managementului.........
pag.15

2.3 Calitatea managementului....
pag.18

2.4 Abilitatile necesare managerului organizatiei....
pag.20

2.5 Tipuri de manageri
pag.21

2.6 Strategii manageriale...........
pag.22

2.6.1 Metode si tehnici de management .Clasificarea
metodelor.....

pag.22

2.6.2 Metode si tehnici specifice de management............
pag.24
Cap.3
Societatea Comerciala de Tratament Balnear Buzias
(S.C.T.B.Buzias).........

pag.28

3.1 Cadrul istorico-geografic.....
pag.28

3.2 Dezvoltarea istorica.............
pag.29

3.3 Dezvoltarea statiunii dupa al doilea razboi mondial.........
pag.31

3.4 Statiunea Buzias-Perla Banatului in zilele noastre............
pag.32

3.4.1 Gestiunea turismului ......... ..........
pag.32

3.4.2 Climatul, apa si termalismul la Buzias....
pag.32

3.5 Principalii indicatori ai activitatii turistice desfasurate la
S.C.T.B.Buzias S.A............

pag.39

3.5.1 Indicatorii potentialului economic.....
pag.40

3.5.2 Indicatorii circulatiei turistice..........
pag.41

3.5.3 Indicatoriii eficientei economice a activitatii turistice. ...........
pag.45
Cap.4
Managementul in cadrul S.C.T.B.Buzias S.A.........
pag.46

4.1 Tehnici manageriale folosite in conducerea
S.C.T.B.Buzias S.A.............

pag.46

4.2 Sisteme de control practicate la S.C.T.B. Buzias.............
pag.47

4.3 Relatiile de munca intre manageri si angajati....
pag.50

Concluzii.......
pag.51

Bibliografie....... ..........
pag.52

EXTRAS DIN DOCUMENT

? ?

Introducere

Turismul este un domeniu de activitate cu un profil complex, care reuneste un ansamblu de servicii si bunuri, proprii mai multor sectoare, fiind considerat pe plan international ca unul din cele mai dinamice sectoare economice, cu o evolutie mereu ascendenta.

Turismul se manifesta ca un fenomen cu implicatii ample in existenta umana prin efectele sale directe si pozitive asupra sectoarelor sociale, economice, culturale si educative ale societatii, permitand in acelasi timp si o mai buna cunoastere reciproca si apropiere intre popoare, determinand intarirea relatiilor de cooperare internationala.

Dintre efectele pozitive se pot enumera:

- consecintele directe si indirecte asupra ocuparii fortei de munca;

- stimularea cresterii productiei si consumului de bunuri ( crestere cantitativa si calitativa), de echipamente si constructii etc;

- implicarea in dezvoltarea si perfectionarea infrastructurii si modernizarea cadrului social, uman si de mediu natural.

Turismul international, in mod special, are efecte indirecte legate de deschidere, de libera circulatie si comunicatie, de un cadru propice manifestarii dreptului omului, efecte culturale, artistice si de cunoastere.

Dezvoltarea turismului stimuleaza asadar, dezvoltarea si a altor sectoare economice, sustinand extinderea economiei de piata si a initiativei private, a spiritului intreprinzator in general, procurand in acelasi timp, venituri suplimentare pentru stat, prin intermediul impozitelor si taxelor.Prin urmare, turismul contribuie la producerea de venit national, prin insasi structura cheltuielilor turistilor, care devin venituri ale ramurilor participante la realizarea produsului turistic.

Turismul international, ca o componenta esentiala a comertului invizibil, reprezinta un suport real pentru dezvoltarea economiilor nationale ale tarilor primitoare de turisti.În acest context, rolul pietei turistice este tot mai important, iar la sfera ei de cuprindere in cadrul schimburilor economice externe se largeste tot mai mult.

În contextul implicatiilor economice, se inscrie contributia turismului si la dezvoltarea unor zone mai putin bogate in resurse, capabile sa asigure dezvoltarea unor intreprinderi sau industrii prelucratoare, dar bogate in resurse turistice naturale si antropice- ape minerale, paduri, zone de schi, lacuri etc- care atrag fluxuri turistice si duc la aparitia si dezvoltarea localitatilor existente ca statiuni turistice sau chiar la aparitia unor statiuni noi.

Prin urmare, in ultimele decenii, turismul a devenit una dintre cele mai importante activitati din lume.

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Turismului , ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, precum si raportului Consiliului Mondial al Turismului, la nivelul anului 1993, turismul se prezenta in felul urmator:

›cu o cifra de afaceri de 3500 miliarde de dolari si cu un ritm de crestere cu peste 20% mai mare ca cel al economiei mondiale, turismul devenea una dintre primele industrii mondiale;

›volumul incasarilor din turism arata ca peste 12% din cheltuielile populatiei globului erau destinate turismului;

›populatia ocupata in activitati turistice numara 6,5% din populatia ocupata a globului, prin turism asigurandu-se 127 milioane locuri de munca;

›turismul era principala industrie in ceea ce priveste contributia la Produsul National Brut Mondial (6%), astfel ca aportul turismului la produsul net, atat la nivel mondial, cat si in principalele tari, a depasit cu mult aportul altor industrii;

›turismul, cu un procent de peste 6% era un participant foarte activ la volumul schimburilor economice internationale de marfuri si servicii, situandu-se pe locul trei in ierarhia exporturilor, dupa industria petrolului si a automobilelor;

Inclus printre necesitatile de consum ale omului modern, cuantificat ca un indicator al calitatii vietii, turismul isi merita importanta pe care o acorda astazi oamenii de cultura din toate domeniile cunoasterii.

Turismul apare ca o functie mult mai complexa, aceea de mijlocitor al accesului intregii omeniri la tezaurul de civilizatie si frumuseti al umanitatii.

Avand in vedere importanta turismului in viata societatii, este imperios necesar sa se formuleze si sa se aplice politici nationale, regionale, internationale care sa duca la dezvoltarea armonioasa a activitatilor turistice in beneficiul celor care participa la aceste activitati.