Pagina documente » Stiinte Economice » Tranzactii bursiere. Studiu privind eficienta informationala a pietei romanesti

Despre lucrare

lucrare-licenta-tranzactii-bursiere.-studiu-privind-eficienta-informationala-a-pietei-romanesti
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-tranzactii-bursiere.-studiu-privind-eficienta-informationala-a-pietei-romanesti


Cuprins

CUPRINS
CAPITOLUL I
VALORILE MOBILIARE SI COTAREA LOR
LA BURSA DE VALORI 4
1.1. Tipuri de valori mobiliare 4
1.1.1. Actiunile 5
1.1.2. Obligatiunile 9
1.1.3. Alte tipuri de obligatiuni 11
1.2. Introducerea valorilor mobiliare la cota Bursei 12
1.3. Determinarea pretului valorilor mobiliare prin concentrarea cererii si a ofertei
13
1.4. Tehnicile de cotare 14
1.5. Formarea cursului bursier 18
CAPITOLUL II
TRANZACTII BURSIERE 22
2.1. Tipuri de tranzactii bursiere 22
2.2. Tranzactii la vedere 24
2.3. Tranzactii in marja 26
2.4. Tranzactii la termen 28
2.4.1. Tranzactii pe piata cu reglementare lunara 29
2.4.2. Tranzactiile la termen ferm 31
CAPITOLUL III
INDICII BURSEI DE VALORI BUCURESTI 34
3.1. Indicele BET 34
3.2. Indicele BET - C 36
3.3. Indicele BET-FI 37
CAPITOLUL IV
ANALIZA TEHNICA 37
4.1. Ce este analiza tehnica? 37
4.2. Pretul 38
4.3. Volumul 41
4.4. Sisteme de tranzactionare 42
4.5. Planul de tranzactionare 45
CAPITOLUL V
UTILIZAREA INDICATORILOR DE PRESIUNE iN SELECTIA TITLURILOR 48
5.1. Indicatori care arata ce fel de investitori cumpara si vind actiuni 48
5.2. Indicatori care masoara activitatea de piata 50
5.2.1.Teoria Dow 50
5.2.2. Volumul tranzactiei si relatia volum / curs 51
5.2.3. Indicele crestere / descrestere 53
5.2.4 Indicele valoare maxima / valoare minima 54
5.2.5. inchiderea ponderata 54
???????????????????????? Moving Average Convergence/Divergence???????????????????????????????????
5.2.7.Oscilatorul stocastic 56
5.3. Indicatori psihologici 58
5.4.Interpretarea indicatorilor de presiune 59
5.5. Riscul asociat unui portofoliu de valori mobiliare 62
CAPITOLUL VI
STUDIU PRIVIND EFICIENTA INFORMATIONALA
A PIETEI ROMiNESTI??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
6.1. Ipoteza de piata eficienta informational in teoria
moderna a portofoliilor????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
6.2. Testarea statistica a formei slabe de eficienta informationala 68
6.3. Rezultate empirice pe piata romineasca 69

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

?

CAPITOLUL I

VALORILE MOBILIARE SI COTAREA LOR

LA BURSA DE VALORI

1.1. Tipuri de valori mobiliare

Nu exista in nici o jurisdictie din lume, o definitie precisa a ceea ce se intelege prin “valori mobiliare”. Orice bun material, dotat cu o valoare estimabila in bani, se incadreaza obligatoriu in una din urmatoarele doua categorii:

-bunuri funciare sau imobiliare, intelegand prin aceasta proprietatea asupra pamantului, respectiv a cladirilor:

-bunuri mobiliare, caracterizate, asa cum le indica si numele, prin mobilitatea lor, data de trecerea fizica de la un proprietar la altul. Din punct de vedere juridic, asemenea bunuri, al caror caracter mobiliar nu poate fi contestat si, in plus, sunt purtatoare de valoare, nu sunt considerate valori mobiliare (de exemplu, tablourile, bijuteriile, piesele de mobilier etc.).

Valorile mobiliare se deosebesc de bunurile mobiliare, prin dematerializarea lor, purtand si alte denumiri: hartii de valoare, titluri de valoare etc.

Valorile mobiliare sunt titluri de proprietate sau de creanta, care confirma titularului dreptul sau patrimonial, de o anumita marime, si asupra unei entitati bine stabilite, precum si posibilitatea de a le transforma oricand in bani, pe piata de capital. În sens restrans, valorile mobiliare sunt hartiile de valoare – actiuni si obligatiuni – emise de o anumita societate comerciala.

Actiunile sunt titluri reprezentative ale unui drept de proprietate asupra unei cote-parte din activul social al emitentului (obligatoriu particular, deoarece un activ public nu este susceptibil de insusire privata). Actiunile acorda proprietarului anumite drepturi de gestiune sau, cel putin, drepturi de control asupra gestiunii patrimoniului social, drepturi (cel putin teoretice) asupra beneficiilor, de a primi in fiecare an o cota parte din profitul net, sub forma de dividende, si, in sfarsit, dreptul la o cota parte din activul net existent, in cazul in care societatea emitenta este lichidata [1 Zapodeanu Daniela, Popa Diana, Piete de capital, Editura Universitatii din Oradea, 2006, p.156

]. Datorita veniturilor diferite de la an la an pe care le aduc actiunile, in functie de activitatea economico-financiara a societatii respective, acestea se numesc si valori mobiliare cu profit variabil.

Obligatiunile (numite si titluri de renta daca sunt emise de catre stat) sunt titluri reprezentate prin dreptul de creanta al proprietarului asupra emitentului. Proprietarul unei obligatiuni este o persoana care a imprumutat o anumita suma de bani emitentului (statul, o colectivitate publica , societate nationala sau privata), obligandu-l astfel, pe cel imprumutat de a-l remunera, prin varsarea periodica a unei sume proportionale cu totalul imprumutului, si care se numeste, de obicei, dobanda.

Împrumutul este, in principiu, rambursabil, fie intr-o singura transa fie in mai multe transe, prin intermediul unui tabel de amortismente periodice, care pot fi constante sau variabile (in general, progresive) esalonate inca de la emisiunea titlului.

Datorita venitului fix pe care il aduc obligatiunile, acestea se numesc valori mobiliare cu profit fix. Prin emisiunea si negocierea lor pe piete primare si secundare de capital, sunt mobilizate activele financiare disponibile la investitori si redistribuite societatilor publice si private.

Valorile mobiliare, din punct de vedere al modului in care acestea sunt create, se impart in trei categorii:

- primare

- derivate

- sintetice

Titlurile primare sunt cele emise de utilizatorii de fonduri pentru mobilizarea capitalului propriu (actiunile) si cele folosite pentru atragerea capitalului de imprumut (obligatiunile). Caracteristica definitorie a acestor titluri este ca asigura mobilizarea capitalului pe termen lung de catre utilizatorii de fonduri si dau detinatorilor lor, drepturi asupra veniturilor banesti nete ale emitentului.

Titlurile derivate sunt produse bursiere rezultate din contracte incheiate intre emitent si beneficiar si care dau dreptul cumparatorului asupra unor active ale emitentului, la o anumita scadenta viitoare, in conditiile stabilite prin contract. Valoarea de piata a acestor titluri depinde de activele la care se refera. Exista doua categorii de titluri derivate:

-contracte viitoare (futures);

-optiunile (options).

Contractul “futures” este o intelegere intre doua parti de a vinde/cumpara un anumit activ la un pret prestabilit, cu executarea contractului la o data viitoare.

Optiunile sunt contracte intre un vanzator si un cumparator, care dau acestuia din urma dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde sau a cumpara un anumit activ la o data viitoare drept obtinut in schimbul platii catre vanzator a unei prime. Optiunile pot fi:

- de vanzare, atunci cand cumparatorul dobandeste dreptul de a vinde activul;

- de cumparare, atunci cand dau dreptul de a cumpara activul.

Titlurile sintetice rezulta din combinarea de catre societatile financiare a unor active diferite si crearea pe aceasta baza a unui instrument de plasament nou. O categorie aparte de active artificiale o reprezinta titlurile financiare de tip cos, care au la baza o selectie de titluri financiare primare , combinate astfel incat sa rezulte un produs bursier standardizat. Cele mai cunoscute titluri de acest fel sunt contractele pe indici de bursa.

Conform Legii 297/2004 , valorile mobiliare pot fi : actiunile , obligatiunile , precum si instrumentele financiare derivate sau orice alte titluri de credit, incadrate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in aceasta categorie.

1.1.1. Actiunile

Actiunile sunt valori mobiliare emise de o societate comerciala si reprezinta o cota parte din capitalul social al unei societati si care incorporeaza drepturi sociale si patrimoniale. Pot fi: