Pagina documente » Stiinte Economice » Tranzactii de franchising. Expansiunea internationala a franchisingului

Despre lucrare

lucrare-licenta-tranzactii-de-franchising.-expansiunea-internationala-a-franchisingului
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-tranzactii-de-franchising.-expansiunea-internationala-a-franchisingului


Cuprins

CUPRINS
Capitolul I. FRANCHISINGUL-COMPONENTE, TEHNICI....1
1.1.DEFINIRE. ELEMENTE. COMPONENTE. CERINTE ESENTIALE.............1
1.2.SCURT ISTORIC........6
1.3.TEHNICA OPERATIILOR DE FRANCHISING9
1.4.SERVICII, COSTURI SI FINANTARE iN FRANCHISING.....12
1.4.1.Serviciile franchisor-ului catre franchisee12
1.4.2.Costurile si finantarea unei operatiuni de franchising.............14
Capitolul II . CONTRACTUL DE FRANCHISING............16
2.1.DEFINITIE. PREZENTARE. TIPURI DE ACORDURI DE FRANCHISING....16
2.2.CONTINUTUL CONTRACTULUI DE FRANCHISING....19
2.3.DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTIILOR..............23
2.3.1.Obligatiile si drepturile franchisorului....23
2.3.2.Obligatiile si drepturile franchiseeului...24 2.4.DEZVOLTAREA UNEI AFACERI DE FRANCHISING.............27 2.5.CALITATEA DE FRANCHISOR........31
2.5.1.Avantajele franchisingului pentru franchisor..32
2.5.2.Dezavantajele franchisingului pentru franchisor..33
2.6.CALITATEA DE FRANCHISEE.........34
2.6.1.Profilul unei franchisee.34
2.6.2.Avantajele franchisingului pentru franchisee..35
2.6.3.Dezavantajele franchisingului pentru franchisee..37
CAPITOLUL III. EXPANSIUNEA INTERNATIONALA A FRANCHISINGULUI...........36
3.1.Franchisingul in S.U.A............36
3.2Franchisingul in Europa..........45
3.2.1.Franchisingul in Europa Centrala si de Est....48
3.2.2.Franchisingul in Ungaria....50
CAPITOLUL IV. STUDIU DE CAZ- McDonalds............53
4.1.McDonalds-un concept inovator........53
4.2.Dezvoltarea firmei McDonalds..........54
4.3.Specificul sistemului de franchising la McDonalds......55
4.4.McDonalds in Romania......58
CAPITOLUL VI STIDIU DE CAZ -S.N.P.PETROM...61
5.1Organizarea S.N.P.PETROM.............61
5.2.Istoric si scopul S.N.P.PETROM.......63
5.3.Franchisingul o modalitate de iesire din criza a micilor proprietari de benzinarii..64
ANEXA 1-Model Contract de franchising............70
ANEXA 2- Regimul juridic al fransizei..78
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

EXTRAS DIN DOCUMENT

?{p}

Tranzactii de franchising{p}

?CAPITOLUL I

FRANCHINSING-UL, COMPONENTE SI TEHNICI

I.I.DEFINIRE, ELEMENTE, COMPONENTE, CERINTE ESENTIALE

Fransizarea ( franchising) este in esenta un aranjament comercial prin care o persoana, cedentul (engl. franchisor) acorda altei persoane, beneficiarul (engl. franchisee), in schimbul unei indemnizatii financiare directe sau indirecte, dreptul de a-si desfasura activitatea sub numele sau in conformitate cu "o formula de afaceri" dezvoltata de el.

Franchising-ul poate fi privit ca un sistem, iar incadrarea intr-o categorie economica sau in alta este diferita. Sistemul combina eforturile unui om de afaceri independent de motivatia omului care este stapanul propriei sale activitati, dar care beneficiaza de experienta unui partener puternic.

În primul rand, franchising-ul este o tehnica de transfer international de tehnologie, realizandu-se adesea in mediul international prin cedarea unor active intelectuale (o marca sau nume de comert si/sau de produs, drepturi de autor, know-how, etc.); deci franchising-ul este in acelasi timp si o forma de valorificare a drepturilor de proprietate intelectuala.

Aces aranjament comercial are drept rezultat extinderea ariei de comercializare a unor produse si/sau servicii, fiind o forma de marketing si distributie internationala care aduce o serie de avantaje fata de licentierea internationala, distributie prin agenti de comert, crearea unui lant de magazine proprii sau distributia in sistem piramidal, constituind o altemativa a acestora.

Cel mai adesea franchising-ul este descris ca o formula de afaceri de mare succes, datorita profitului pe care il genereaza si riscului relativ scazut pe care il implica. Astfel, conform statisticilor [1 VEZI Peter Hall &Rob Dixon, “Franchising”, 1998], 90% din afacerile independente nou infiintate dau faliment in primii 5 ani de functionare, in timp ce in cazul franchising-ului acest procent este de numai 10%. O explicatie a acestei situatii o constituie faptul ca franchising-ul se bazeaza pe un marketing eficient, care combina avantajele unei conduceri centralizate a afacerilor cu derularea operatiunilor printr-un numar mare de unitati mici, capabile sa se adapteze rapid la specificul pietelor pe care actioneaza.

În cadrul acordurilor de franchising o importanta majora o are procesul de selectare a partenerilor si relatiile care se stabilesc intre acestia, caracterizate printr-o colaborare continua, ceea ce face posibila includerea franchising-ului in cadrul aliantelor competitive.

Studiul indicatorilor socio-economici ne dezvaluie faptul ca, in ultima perioada de timp, din ce in ce mai multi oameni sunt atrasi de ideea de a-si conduce propria lor afacere, ca un factor de control asupra vietii personale si a stilului de viata dorit. Privit prin aceasta prisma putem spune ca franchising-ul capata un nou rol, de modelator al fenomenelor socio-politice.

În literatura de specialitate exista mai multe definitii ale franchising-ului datorita faptului ca acesta acopera o gama foarte larga de afaceri. Astfel unele definitii sunt mai generale, iar altele incearca sa surprinda cat mai detaliat specificul acestuia.Am retinut in primul rand definitia lui Peter Hall si Rob Dixon din lucrarea "Franchising"; "Franchising-ul poate fi descris cel mai bine ca un sistem de distributie in care o parte (franchisor) acorda altei parti (franchisee) dreptul de a distribui produse sau de a presta servicii si de a desfasura o afacere in concordanta cu un sistem de marketing stabilit".

Sistemul de franchising ar putea fi redat prin schema de mai jos: [2 Sursa proprie]

contract de franchising

concesionarea

marcii si a met.

de productie/comercializare

plata taxei de franchising

O definitie mai completa este cea oferita de British Franchise Association (B.F.A.), conform careia franchising-ul este o licenta contractuala acordata de o persoana (franchisor) altei persoane (franchisee), care:

a. ii permite lui franchisee sa desfasoare pe perioada contractului o afacere determinata folosind un nume specific apartinand franchisor-ului;

b. da dreptul franchisor-ului sa-si exercite controlul asupra modului in care franchisee-ul isi desfasoara activitatea obiect al franchise-i;

c. il obliga pe franchisor sa furnizeze franchisee-ului asistenta in desfasurarea activitatii sale;

d. franchisee-ul este obligat sa plateasca periodic franchisor-ului, pe toata durata contractului, anumite sume de bani in contul franchise-i respective sau pentru bunurile si serviciile furnizate;

e. franchisee-ul este un om de afaceri independent, afacerea sa nefiind proprietatea franchisor-ului, iar franchising-ul este o simbioza de relatii prin care partile contractante depind una de alta, ramanand in acelasi timp independente din punct de vedere legal.

Acesta definitie incearca sa surprinda cateva din elementele specifice oricarui acord de franchising la care ar mai trebui adaugat si faptul ca franchisor-ul testeaza operatia de franchising pe piata prin intermediul unor piloti de operare pentru a se asigura ca afacerea se preteaza fransizarii.

În legislatia romana (O.G. 52 din 28 august 1997, aprobata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 79/1998) se da urmatoarea defintie franchising-ului: "Franciza este un sistem de comercializare a produselor, serviciilor sau tehnologiilor, bazat pe o colaborare stransa si continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata o afacere, un produs sau un serviciu. "

De multe ori s-a incercat asimilarea fransizei cu alte tipuri de acorduri comerciale, cum ar fi licentierea, acordurile de distributie exclusive, concesionarea marcii de comert, etc. În realitate, fransiza contine elemente specifice fiecaruia dintre aceste acorduri fara a putea fi asimilata nici unuia dintre ele. Ceea ce este unic in cazul fransizei este pachetul fransizat care se refera la produs, service, angajare si la imaginea de ansamblu care este oferita consumatorului.În acest sens trebuie retinuta opinia unui specialist american care considera ca "...franchising-ul nu este o forma secreta, ci o filozofie, un mediu, o atitudine foarte greu de copiat pentru ca oamenii, prin natura lor, nu sunt organizati. " [3 A.A-Safi, “Frachisingul in Romania: A Double winner”, May 1994, studiu al firmei americane “ABCON” in Romania].

Deci franchising-ul nu este o formula secreta, ci un sistem complex al carui succes depinde in primul rand de indeplinirea a doua conditii esentiale [4 VEZI Peter Hall si Rob Dixon, “Franchising”, 1998]: standardizarea si uniformitatea.

1. Standardizarea - este axul central al sistemului de franchsing. Toate operatiunile de franchising trebuie sa demonstreze consecventa in urmatoarele trei domenii:

? calitatea produselor sau serviciilor oferite in fiecare veriga a lantului de franchising;

? felul in care sunt oferite aceste produse si servicii; ? imaginea prezentata publicului de fiecare veriga;