Pagina documente » Chimie, Biologie, Agronomie » Viticultura romaneasca. Tehnologia de cultura a vitei de vie si importanta ei

Despre lucrare

lucrare-licenta-viticultura-romaneasca.-tehnologia-de-cultura-a-vitei-de-vie-si-importanta-ei
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-viticultura-romaneasca.-tehnologia-de-cultura-a-vitei-de-vie-si-importanta-ei


Cuprins

CUPRINS
Introducere
Capitolul I
Importanta culturii vitei de vie
1.1. Importanta alimentara
1.2. Importanta economica
1.3. Importanta sociala
1.4. Importanta estetica
Capitolul II
Prezentarea statiunii centrale de cercetari agricole pentru soluri saraturate Braila
2.1. infiintarea statiunii (S.C.C.A.S.S.)
2.2. Obiect de activitate
2.3. Situatia terenului
2.4. Structura organizatorica de conducere
Capitolul III
Cadrul natural si cerintele culturii
3.1. Cadrul natural
3.1.1. Relieful
3.1.2. Hidrografia
3.1.3. Regimul termic
3.1.4. Umiditatea relativa a aerului
3.1.5. Lumina si nebulozitatea
3.2. Cerintele vitei de vie fata de factorii de mediu
3.2.1. Cerintele fata de factorii de sol
3.2.2. Cerintele fata de lumina
3.2.3. Cerintele fata de temperatura
3.2.4. Cerintele fata de apa
Capitolul IV
Tehnologia de cultura a vitei de vie in cadrul S.C.C.A.S.S. Braila
4.1. Sistemul de taiere
4.2. Tipuri de taiere
4.3. Lucrari si operatiuni in verde
4.4. Conducerea coardelor de productie pe mijloace de sustinere
4.5. Lucrarile solului
4.6. Sistemul de intretinere a solului in plantatiile de vii in cadrul S.C.C.A.S.S.
4.7. Fertilizarea plantatiilor
4.8. Combaterea bolilor si daunatorilor
Capitolul V
Materialele si metoda de cercetare
Capitolul VI
Rezultate obtinute
Capitolul VII
Determinarea pragului de rentabilitate la vita de vie
Concluzii si propuneri
Bibliografie

EXTRAS DIN DOCUMENT

?INTRODUCERE

Viticultura romaneasca este una multimilenara, viticultura de mare traditie ale carei radacini se pierd adanc in preistorie in neoliticul mijlocie.

Mai mult, exista temeiuri sa credem ca vita de vie a fost planta care a ridicat pe omul preistoric de pe meleagurile noastre de la stadiul de simplu culegator, la rangul de cultivator.

Îndelungata vechime si traditie creeaza in egala masura avantaje si dezavantaje.

Avantaje in sensul ca se mosteneste din generatie in generatie dragostea pentru aceasta nobila indeletnicire, soiuri si sortimente, practici culturale, practici oenologice.

Dezavantaje pentru ca, fatalmente o astfel de viticultura este mai traditionalista, mai putin dispusa sa „adopte” noul, inovatia, liberalismul.

Multa vreme, viticultura a reprezentat o indeletnicire bazata pe tehnici rudimentare, cu randamente scazute.

Organizarea viticulturii pe principii tehnologice moderne a avut loc la inceputul secolului al XIX-lea.

Pe plan mondial productia de vin se ridica la 250-270 milioane hl., in timp ce consumul reprezinta numai 220-225 milioane hl. (Suplement au Bull. O.I.V. vol. 72/815-816 din 1999). Exista o supraproductie de vi, mai ales in Europa care este cea mai mare producatoare dar si consumatoare de vin.

Tarile viticole din U.E. produc cele mai mari cantitati de vin: Franta 54-57 milioane hl., Italia 51-59 milioane hl., Spania 21-34 milioane hl.etc.

Pentru a se reduce supraproductia de vin si a prevenii eventuala criza economica pe care o poate genera, tarile UE distila anual cantitati importante de vin din care se obtine alcoolul de vin; de asemenea, cantitati tot mai mari de struguri se transforma in suc pentru prepararea bauturilor nealcoolice.

De subliniat faptul ca productia viti-vinicola s-a dezvoltat si in alte tari, de pe alte continente: Argentina produce anual 13-18 milioane hl., Africa de Sud 8-9 milioane hl. Vinurile din aceste tari fac o presiune permanenta pentru a accede pe piata europeana.

Romania ca tara viticola importanta a Europei, asociata la UE produce anual 7-8 milioane hl. de vin. Productia de vin depaseste cerintele interne de consum care se ridica la cca. 6 milioane hl., astfel incat se pot exporta 1-2 milioane hl. de vin anual.

Avem o industriei a vinului dezvoltata, iar vinurile romanesti sunt bine cotate pe piata UE si cunoscute in multe alte zone ale globului (Japonia, Canada, America, Rusia).

Nu ne ramane decat sa promovam o viticultura de calitate, adica sa extindem in cultura soiurile de la care se pot obtine vinuri de inalta calitate, pentru a putea sporii exportul de vinuri.

Intensivizarea culturii vitei de vie, prin mecanizare, chimizare, irigare, introducerea de soiuri noi mult mai productive si a sistemelor moderne de cultura confera viticulturii de astazi un grad avansat de tehnicitate si impune o pregatire profesionala mult mai complexa din partea specialistilor.

Reconstituirea proprietatii private in viticultura si revenirea la economia libera de piata au readus in actualitate problemele specifice sectorului de productie viti-vinicol si anume: dezvoltarea culturii vitei de vie numai in arealele viticole consacrate (podgoriile vechi, traditionale); respectarea sortimentelor de soiuri pe podgorii si amplasamentelor pentru noile plantatii viticole; producerea materialului saditor viticol cu valoare biologica ridicata; represiunea fraudelor in producerea si comercializarea vinurilor; monopolul Statului asupra alcoolului si a bauturilor alcoolice; organizarea cooperatiei viticole.

Primele masuri legislative au fost intreprinse: Legea viei si vinului nr. 67/1997;

Hotararea Guvernului nr. 582/1998, privind marcarea bauturilor alcoolice; Hotararea Guvernului nr. 588/1998 referitoare la instituirea regimului de supraveghere fiscala a producerii si comercializarii alcoolului si bauturilor alcoolice. Aceste masuri legislative si altele care vor mai fi luate, au ca scop intarirea controlului Statului intr-un sector economic atat de important ca cel al producerii si comercializarii bauturilor alcoolice, cu implicatii sociale din cele mai mari.

Pentru revigorarea si asezarea sectorului viti-vinicol pe noul fagas economic, organizarea Cooperativelor viticole este elementul indispensabil.

Cooperativa viticola reprezinta intreprinderea rurala pentru prosperitatea economica a podgorenilor, in care isi gasesc locul atat micii producatori, cat si marii producatori. Ea asigura mijloacele financiare si tehnice pentru realizarea productiei de struguri, valorifica la nivel corespunzator productia de struguri si garanteaza preturile la vinurile obtinute, face posibil exportul vinurilor de calitate, asigurand astfel veniturile podgorenilor pe care ii pune la adapost de criza economica.

Capitolul I

IMPORTANTA CULTURII VITEI DE VIE

1.1. IMPORTANTA ALIMENTAR?

Oferta anului

Reducere 2020