Pagina documente » Psihologie, Sociologie » Individualizare si identitate prin lectura. Cartea ca lume interioara

Cuprins

lucrare-licenta-individualizare-si-identitate-prin-lectura.-cartea-ca-lume-interioara
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-individualizare-si-identitate-prin-lectura.-cartea-ca-lume-interioara


Extras din document

CUPRINS
Introducere ..1
Partea I: Constructivismul simbolic 3
Capitolul 1: Irealul real 3
Capitolul 2: Cartea ca forma de individualizare si definire a individualitatii .7
Capitolul 3: Lectura: act subiectiv - rational ......10
3.1: Informatiile extratextuale ............14
Capitolul 4: Diada cititor - carte ......16
Capitolul 5: Tipologii ale cartii .......20
Capitolul 6: Cartea ca lume interioara ..............25
Capitolul 7: Proces sau intilnire fatala? .........30
Partea a - II - a: Relatia produs - consumator 32
Capitolul 1: Valoarea simbolica vs valoare economica .........32
Capitolul 2: Colectiile personale ......40
Partea a - III - a: Tipologii ale cititorului ......43
Filosoful ...44
Hedonistul .45
Realistul ...46
Fatalistul ...48
Yoghinul ...48
Concluzii ...50

Alte date

?INTRODUCERE

Obiectivul analizei de fata este de a identifica care sunt efectele interactiunii cititorului cu cartea, cum este perceputa aceasta din urma si care sunt mecanismele care se genereaza in urma intalnirii celor doua lumi.

Studiul a solicitat raspunsul la o serie de intrebari, cum ar fi: are cartea numai functie estetica?, Se citeste numai de dragul de a citi?, Are contextul (raportul economic dintre cerere si oferta) influenta?, Cartea defineste Sinele sau Sinele se defineste prin carte?

Punctul de plecare l-a constituit teoria formalista al lui G. Simmel, mai precis articolul acestuia despre moda. Aceasta din urma este definita ca fiind antagonismul dintre imitatie si reliefare a Sinelui. Imitatia este “ereditate psihologica, ca trecere de la viata in grup la viata individuala. Atractia ei consta inainte de toate in faptul ca ne inlesneste o comportare corespunzatoare si folositoare chiar si atunci cand in plan nu apare nimic personal si creator.” [1 Simmel, G, Cultura filosofica, Bucuresti, Ed. Humanitas, 1998, p. 31.

] Reliefarea Sinelui este caracterizata ca diferentiere, individualizare.

Interviurile pe care se bazeaza studiul au fost realizate cu “colectionari de carte” si au vizat perioada dinaintea anilor ’89. În acest context cartea era singura sursa de informatie credibila: “… televizor nu era, spectacole nu erau si atunci stateai in casa si citeai (…) Ziarele erau toate cum erau, televizorul avea program doua ore, din care o ora jumate era…” (Gheorghe Apetrei) Costurile implicate pentru a achizitiona o carte “buna”, desi relativ mari, sunt asumate, motivatia principala fiind data de posibilitatea de a cunoaste, de a fi informat, in conditiile in care continutul acesteia nu este perceput ca indoielnic. Se va declansa o adevarata competitie, generata de cererea mare, ca raspuns al ofertei (ca numar) mici de carte. Asadar, fiecare va dori sa cunoasca altceva decat stie celalalt, de a dobandi un statut simbolic prin care sa se diferentieze.

Cartea odata achizitionata, va genera un alt tip de probleme: lectura pune fata in fata lectorul si continutul textului, in care el se “pierde”, dar si in relatie cu mai multe texte, generandu-se o dispersie a subiectului. Asadar miza va fi aceea de a-si redobandi identitatea (individualitatea).

Pozitia teoretica pe care am adoptat-o din punct de vedere metodologic este aceea a paradigmei interviului comprehensiv, in care fabricarea teoriei se realizeaza in urma aplicarii intrumentului de lucru, iar punctul de plecare este dat de ipotezele de lucru: “…terenul nu mai este instanta de verificare a unei problematici prestabilite, ci punctul de plecare al acestei problematizari.” [2 Kaufmann, Jean-Claude, Ancheta si metodele ei, partea a III-a, Interviul comprehensiv, p. 212, Iasi, Ed. Polirom, 1998. ]

PARTEA I: CONSTRUCTIVISMUL SIMBOLIC

CAPITOLUL 1

“IREALUL” REAL

Definitia cartii, cu care voi lucra de acum inainte, asa cum sugereaza si titlul capitolului, este unitatea rezultata din compozitia a doua elemente: forma (realul) si continutul (“irealul”). Forma reprezinta partea materiala si, implicit, palpabila, iar continutul nu este numarul de pagini, nici scrierea imprimata pe foi, ci mesajul transmis, Ideea, actiunea si descrierea realitatii sociale in care are loc intriga. Astfel, se vor evidentia doua caracteristici: una finita si cealalta infinita, iar produsul final poate fi descris ca fiind infinitul limitat.