Pagina documente » Medicina » Informatica medicala. Problematica evidentei si gestiunii in cabinetul stomatologic

Cuprins

lucrare-licenta-informatica-medicala.-problematica-evidentei-si-gestiunii-in-cabinetul-stomatologic
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-informatica-medicala.-problematica-evidentei-si-gestiunii-in-cabinetul-stomatologic


Extras din document

CUPRINS
Abstract .1
PARTEA I
DOMENIU SI PROBLEME
1 Introducere in problematica evidentei si gestiunii
in cabinetul stomatologic ............4
Organizarea activitatii - sarcini.....5
Evidente .7
2.Importanta inregistrarii actului medical........11
3.Avantajele fisei electronice - comparativ cu varianta clasica .............15
PARTEA A II -A
SOLUTIA CONCRETA PROPUSA
1.Structura generala aplicatiei ......19
2.Prezentarea nivelului extern al aplicatiei - interfata cu utilizatorul ......20
3.Implementarea aplicatiei ...........26
a..Proiectarea bazei de date ........26
Componentele bazei de date ....26
Arhitectura sistemului baza de date ...........28
Interfata aplicatie-baza de date .31
b.Aparatul Dento-Maxilar vazut ca sistem .....37
Sistemul stomatognat .............37
Notatii si codificari .41
Interfata cu utilizatorul ............50
Reprezentarea grafica .............57
Grafica ........ .59
Prelucrarea imaginilor ... .....60
CONCLUZII.........62

Alte date

?{p}

{p}

?

ABSTRACT

In urma schimbarilor dramatice prin care trece sistemul national de sanatate din Romania , in sectorul stomatologiei a avut loc privatizarea generalizata , astfel incat fiecare medic stomatolog isi desfasoara astazi activitatea intr-un cabinet particular , individual , sau in asociere . Medicul se vede astfel nevoit sa isi organizeze singur activitatea la locul de munca , ceea ce il obliga sa desfasoare pe langa activitatea medicala propriu – zisa , si activitati manageriale .

Activitatea complexa din cabinetul stomatologic , pentru o buna desfasurare , presupune organizare , ceea ce aduce dupa sine nevoia de a mentine evidente foarte riguroase, de a completa zilnic o serie de documente , registre , acte , fise medicale , comenzi , ordine de plata . Unele obligatorii , solicitate de diverse organisme oficiale : Ministerul de Finante , Casa de asigurari , Ministerul Muncii . Altele raman la latitudinea medicului , dar lipsa lor il aduce in imposibilitatea de a mentine controlul si ordinea in activitatea pe care o conduce .

Toata aceasta activitatate de inregistrare zilnica , este foarte mare consumatoare de timp . Timpul , fiind astazi extrem de pretios , medicul simte nevoia unui ajutor pentru a putea face fata acestui hatis de responsabilitati . O mare parte din toate aceste documente care trebuiesc intretinute intr-un cabinet medical , inclusiv stomatologic , nu pot fi delegate pentru rezolvare unei alte persoane , contabil , manager sau cadru medical , fiind responsabilitatea exclusiva a medicului . Spre exemplu : raportarile lunare pentru Casa de Asigurari , consemnarile din fisele medicale ale pacientilor .

Traim in era informatizarii , pretutindeni in lume calculatorul a patruns in vietile oamenilor , producand imbunatatiri enorme in stilul nostru de viata si munca . Un domeniu atat de vast si de important precum medicina nu se putea sustrage trend-ului actual . Informatica medicala este o disciplina foarte tanara , cu o evolutie extrem de rapida , generata de dezvoltarea similara a tehnicii de calcul .

Romania nu putea nici ea ramane izolata , in acest “ocean” al informatizarii . Incet , dar sigur , informatica patrunde si in sistemul nostru de sanatate , la toate nivelurile : la nivel de institutii nationale : minister , directii sanitare , Case de Asigurari , mari unitati spitalicesti , si nu in ultimul rand , in cabinetele de practica individuala .

Solutia la multe din problemele legate de gestiunea activitatii dintr-un cabinet medical individual , in cazul de fata fiind vorba de cabinetul stomatologic , ar fi implementarea unui sistem informatizat .

Au aparut deja pe piata produse software in acest sens . Poate ca in momentul de fata interesul pentru un asemenea sistem este mai redus , datorita inertiei , retinerii in fata a ceva complet nou si necunoscut . Sa nu uitam ca personalul medical nu intotdeauna dispune de cunostinte de informatica .

Aplicatia pe care o propun am realizat-o pornind de la situatia concreta existenta in cabinetul stomatologic particular pe care il conduc , pe baza unei experiente personale de 10 ani . Am gandit aceasta aplicatie ca pe un instrument care sa imi fie de un real folos , mie , in primul rand , dar sper ca si altor colegi , pentru rezolvarea unor probleme specifice , concrete , de care ne lovim permanent .

In plus fata de avantajele pe care le ofera orice alt model de fisa medicala electronica, aplicatia propusa , beneficiaza de o interfata cu utilizatorul atractiva , usor de manuit , usor de intles . Se bazeaza de o interfata grafica cu un aspect foarte apropiat de realitate , suporta un volum bogat de informatii si date variate , obtinute in urma examinarii pacientului.

In plus , usureaza mult activitatea de gestiune , prin utilizarea unei baze de date relationale , implementate in Acces , in care se pot depozita spre pastrare si regasire ulterioara facila , o multitudine de date . Datorita relatiilor dintre tabelele bazei de date , si prin codul aplicatiei , se reduce enorm timpul necesar pentru introducerea datelor , prin introducerea lor o singura data , si apoi distribuirea lor automata in toate locurile unde trebuie sa apara . Se elimina astfel si posibilitatea de a apare date inconsistente in urma actualizarii datelor ( actualizarea se face o data pentru toate date datele ).

De asemenea este mult usurata completarea raportarilor lunare pentru Casa de Asigurari , prin codul aplicatiei , datele despre tratamentele care vor fi raportate fiind introduse in tabelele lor corespunzatoare in momentul in care se realizeaza consultatia , si este semnalata in permanent suma din plafonul lunar care a fost deja consumata , si suma care a ramas disponibila in continuare , astfel ca se elimina posibilitatea depasirii involuntare a plafonului .

Interfetele cu utilizatorul au fost implementate in Java , sunt organizate pe module , usor de regasit si de folosit .

Modelul de fisa electronica a fost elaborat pe baza unui model conceptual . Pornind de la acesta , au fost implementate clasele Java , sistemul de codificare a elementelor de patologie si tratament , reprezentarea grafica a acestora , tabelele relationale din baza de date.

I. DOMENIU SI PROBLEME .

1. INTRODUCERE IN PROBLEMATICA EVIDENTEI SI GESTIUNII IN CABINETUL STOMATOLOGIC.

In Romania, dupa 1990, odata cu definirea perioadei de tranzitie si cu necesitatea introducerii unui nou sistem social de sanatate , inclusiv stomatologic , a aparut o multitudine de probleme noi , carora medicul stomatolog a fost nevoit sa li se adapteze “din mers”. Intreaga structura a sistemului national de sanatate a cunoscut o transformare dramatica , realizata in etape succesive , adesea cu poticneli si esecuri inerente oricarei confruntari cu noul , cu avantarea pe taram nesigur, nebatatorit . Medicul stomatolog ,ca si colegii sai de medicina generala , sunt supusi reglementarilor sistemului din care fac parte . Problemele esentiale sunt legate de finantarea serviciilor de sanatate , costurile ingrijirilor de sanatate fiind in continua crestere . In Romania , formarea traditionala a medicului stomatolog este pentru insusirea abilitatilor de diagnostic clinic si terapeutic . Dupa 1990, aceste obiective educationale s-au dovedit insuficiente , pentru reusita integrarii specialistului in contextul actual , social si economic. Daca in trecut , traiectoria profesionala a oricarui absolvent de stomatologie consta in incadrarea sa in reteaua sanitara nationala , ocupand un loc in policlinici sau intr-un cabinet de intreprindere , sau in dispensare comunale , unde isi lua in primire atributiile , foarte clar stabilite , astazi medicul stomatolog a devenit o persoana independenta , care isi “construieste” si isi organizeaza singur locul de munca . Privatizarea generalizata la care s-a ajuns astazi obliga practicienii , atat cei tineri , la inceput de drum , cat si cei crescuti si formati in alt regim, sa isi dezvolte o serie de aptitudini colaterale celor cu caracter strict profesional . Obiectivele manageriale au devenit o necesitate vitala pentru medici , in contextul aparitiei unor concepte ca economie de piata , managementul calitatii , practica in sistem concurential .