Pagina documente » Recente » Riscul valorilor mobiliare.doc

Cuprins

lucrare-licenta-riscul-valorilor-mobiliare.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-riscul-valorilor-mobiliare.doc


Extras din document

?Cuprins

Capitolul I: Aspecte toretice cu privire la rentabilitatea si riscul valorilor mobiliare {p}

1.1. Eficienta pietei financiare {p}

1.2. Riscul pe piata valorilor mobiliare {p}

1.3. Prevederile IAS 32 {p}

1.3.1 Clasificarea riscurilor {p}

1.4. Riscul investitiilor {p}

1.5. Riscul de piata {p}

1.5.1 Riscul de piata in cadrul teoriei moderne a portofoliilor {p}

1.5.2 Caracterul instabil si sezonier al riscului de piata {p}

1.5.3 Managementul riscului de piata {p}

Capitolul 2: Aspecte practice cu privire la rentabilitatea si riscul valorilor mobiliare {p}

2.1. Prezentarea portofoliului {p}

2.2. Analiza financiara a ratelor de piata {p}

2.3. Stabilirea rentabilitatii si riscului actiunilor incluse in portofoliu {p}

Concluzii {p}

Bibliografie {p}

Capitolul I: Aspecte toretice cu privire la rentabilitatea si riscul valorilor mobiliare

1.1. Eficienta pietei financiare

Ipoteza pietelor eficiente (“efficient market hypothesis” – EMH in engleza) este una din ideile centrale in finantele moderne. Conceptul de eficienta a pietei poate suporta interpretari diferite in ceea ce priveste piata de capital. În acest sens, se poate vorbi de eficienta operationala, organizationala si informationala a pietei.

Eficienta operationala se precizeaza in raport de ipotezele de comportament rational si de anticipari omogene ale investitorilor. Atitudinea investitorilor si luarea deciziilor lor se justifica nu numai in functie de analizarea de catre ei a factorilor determinanti ai valorii intrinseci (rentabilitate, risc, durata etc.), aceasta se apreciaza si in functie de anticiparea de catre investitori a comportamentului celorlaltor operatori pe piata, fata de acesti factori determinanti.

Eficienta organizationala sau functionala se refera la corespondenta ipotezelor privind atomicitatea, contingenta pietelor, existenta dobanzii fara risc si absenta costurilor fiscale si de tranzactionare.

O piata poate fi eficienta atat din punct de vedere operational cat si organizational fara a fi insa eficienta informational. În acest caz preturile se ajusteaza mai greu la noile informatii. Piata va fi eficienta informational daca preturile reflecta in intregime toate informatiile disponibile, in orice moment. Ipoteza pietei eficiente se refera numai la acest tip de eficienta [1 Pop, C – „Piete financiare”, Editura Todesco, Cluj-Napoca, 2000, pag.179].

În cadrul definitiei de mai sus sintagma “in intregime” este foarte importanta. Daca preturile pietei reflecta in intregime un set de informatii aceasta inseamna ca ele deja s-au ajustat complet la un nivel corespunzator informatiilor in cauza. Aceasta implica si faptul ca informatiile respective nu pot fi utilizate pentru a crea o strategie care sa “bata” piata pentru ca daca preturile s-au ajustat deja in functie de informatia respectiva aceasta nu va putea oferi vreun avantaj in realizarea tranzactiilor. Toate informatiile disponibile au fost deja studiate si luate in considerare de investitori si in consecinta reflectate in preturile pietei.

Alte date