Pagina documente » Recente » Rolul si locul taxelor de mediu in sistemele fiscale actuale.doc

Cuprins

lucrare-licenta-rolul-si-locul-taxelor-de-mediu-in-sistemele-fiscale-actuale.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-rolul-si-locul-taxelor-de-mediu-in-sistemele-fiscale-actuale.doc


Extras din document

?Cuprins

Capitolul 1: Rolul si locul taxelor de mediu in sistemele fiscale actuale {p}

1.1. Geneza si evolutia taxelor de mediu {p}

1.2. Rolul taxelor de mediu in dezvoltarea durabila {p}

1.3. Principii si tehnici utilizate in asezarea si perceperea taxelor de mediu {p}

Capitolul 2: Asezarea si perceperea taxelor de mediu in Romania {p}

2.1. Dimensiuni ale prelevarilor sub forma taxelor de mediu in Romania {p}

2.2. Fondul pentru mediu: surse de constituire si modalitati de utilizare {p}

Capitolul 1: Rolul si locul taxelor de mediu in sistemele fiscale actuale

1.1. Geneza si evolutia taxelor de mediu

Aparuta pe agenda de lucru europeana la inceputul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobandeste un caracter distuict odata cu semnalarea, de catre Clubul de Ia Roma, a diminuarii resurselor naturale si a deteriorarii rapide a calitatii apei, aerului si solului. Au trecut doi pana la crearea politicii comunitare de mediu, in 1972 si de aici la dezvoltarea acesteia ca mia dintre cele mai importante politici comunitare. Importanta sa nu este datorata anvergurii fondurilor alocate (care nu depasesc fondurile de care dispun politica regionala sau politica agricola) ci faptului ca politica de mediu a devenit politica orizontala a Uniunii Europene, aspectele de protectie a mediului fiind considerente bligatoni ale celorlalte politici comunitare.

Prin adoptarea strategiei dezvoltarii durabile ca element principal al campului sau de actiune - adica prui preocuparea pentru natura ca mostenire si resursa a generatiilor viitoare politica de mediu este permanent conectata la tendintele globale de protectie a mediului, asa cum apar ele in urma evenimentelor internationale precum summit-vnLe de la Rio (1992) si Johanesburg (2002), a protocolului de la Kyoto, etc. In plus, aceasta conectare la si implicare in progresele internationale de mediu transforma Uniunea Europeana in promotor global al dezvoltarii durabile.

Prin insusi caracterul ei, dezvoltarea durabila reprezinta nevoia de responsabilizare si educatie pentru protectia mediului, iar acest aspect este reflectat de evolutia politicii comunitare in ultimii ani, politica marcata de trecerea de la o abordare bazata pe constrangere si sanctiune, la una mai flexibila, bazata pe stimulente. Astfel, se actioneaza in directia unei abordari voluntare, in scopul de a promova aceasta responsabilizare fata de mediu si a de a incuraja utilizarea sistemelor de management al mediului.

Politica de mediu nu actioneaza independent, ci reflecta interesul societatii civile in aceasta directie, manifestat prin crearea a numeroase miscari si organizatii de mediu. Mai mult, in unele tari s-a ajuns la crearea si dezvoltarea unor partide politice „verzi", cu un real succes in arena politica. Nu trebuie insa uitate mei rezistenta - sau, mai bine spus retinerea si inertia care se manifesta, atunci cand obiectivele de mediu par a limita competitivitatea industriala si cresterea economica; insa acest aspect nu face decat sa subluueze o data in plus nevoia unei abordari concertate la nivel european si necesitatea existentei unei politici de mediu active si integrate, capabila sa raspunda provocarilor care apar in plan economic.

Taxele si impozitele de mediu au fost adoptate in 1997, ca o modalitate de a promova utilizarea instrumentelor fiscale in vederea cresterii eficacitatii politicii de mediu. Acestea sunt taxe si impozite impuse in si de catre SM (si nu la nivel comunitar), strategie ce a fost permanent incurajata de catre Comisia Europeana si care presupune utilizarea a doua categorii de taxe si impozite de mediu:

• cele care se aplica emisiilor poluante ( de exemplu, taxe pe poluarea apei, pe emisiile de zgomot in domeniul aviatic);

• cele care se aplica produselor (taxe pe pesticide, accize pe petrol, etc);

Veniturile realizate din aceste taxe si impozite se adauga la bugetele SM si pot fi utilizate in scopul finantarii activitatilor de protectie a mediului, dar si pentru reducerea altor taxe (cum ar fi taxele de munca). In acest context, strategia UE consta in:

• colectarea experientelor SM privind taxele de mediu,

• analizarea efectelor economice si de mediu ale taxelor si impozitelor existente,

• monitorizarea efectelor acestora asupra Pietei Unice si asupra competitivitatii industriei europene, cu scopul de a aprecia eficacitatea acestor instrumente fiscale si eventuala posibilitate a translatarii lor la nivel comunitar.

In ciuda numeroaselor obstacole de ordin etnic, economic si politic, recurgerea la taxele si redeventele de mediu a cunoscut o accelerare dupa anii '90, existand patru motive pentru aceasta evolutie:

? "perierea" cadrului legislativ si a reglementarilor stufoase, complexe si greu de aplicat;

? cercetarea eficacitatii politicilor de mediu;

? nevoia de resurse financiare;

? exigenta integrarii efective a politicilor de mediu in cadrul deciziilor economice ca o conditie esentiala a unui proces de dezvoltare durabila.

Alte date