Pagina documente » Stiinte Economice » Studiul activitatii de baza si posibilitati de imbunatatire (S.C. XYZ S.R.L., Cluj-Napoca)

Cuprins

lucrare-licenta-studiul-activitatii-de-baza-si-posibilitati-de-imbunatatire-s.c.-xyz-s.r.l.-cluj-napoca-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-studiul-activitatii-de-baza-si-posibilitati-de-imbunatatire-s.c.-xyz-s.r.l.-cluj-napoca-


Extras din document

CUPRINS
CAP. I. PREZENTAREA GENERALA A UNITATII S.C. JOLIDON S.R.L. ........... 5
1.1. Scurt istoric si date generale privind societatea ............ 5
1.2. Obiectul de activitate ............ 6
1.3.Structura organizatorica .......... 7
CAP. II. ACTIVITATEA DE BAZA A UNEI iNTREPRINDERI INDUSTRIALE ....... 13
2.1.Procesul de productie ............ 13
2.1.1. Conceptul de proces de productie . 13
2.1.2. Clasificarea proceselor de productie ............. 14
2.1.3. Factorii care influentiaza organizarea si desfasurarea proceselor de productie ........ 15
2.1.4. Principiile organizarii proceselor de productie . 16
2.2. Tipurile de productie, definire, caracteristici .............. 18
2.2.1. Tipul de productie in masa ..........19
2.2.2. Tipul de productie in serie ......... 20
2.2.3. Tipul de productie individuala ..... 21
2.3. Metode de organizare a sistemelor de productie .......... 22
2.3.1. Organizarea productiei in flux ..... 22
2.3.2. Organizarea functionala a productiei ............ 24
CAP. III. DESCRIEREA ACTIVITATII DE BAZA LA S.C. JOLIDON S.R.L. ....... 26
3.1. Procesul tehnologic ............. 26
3.1.1. Proiectarea salii de croit ........... 27
3.1.2. Tehnologia de confectionare si finisarea produselor ......... 35
3.1.3. Stabilirea utilajului si mobilierului tehnologic . 35
3.2. Stabilirea necesarului de materiale ........... 37
3.2.1. Stabilirea necesarului de materii prime de baza 38
3.2.2. Stabilirea necesarului de materiale auxiliare si secundare ... 39
3.2.2. Stabilirea necesarului de personal . 41
3.3. Controlul calitatii produselor .. 41
3.4. Stabilirea suprafetelor de productie si depozitare .......... 43
CAP. IV. ACTIVITATEA ECONOMICO-PRODUCTIVA LA S.C. JOLIDON S.R.L. 48
4.1. Aprovizionarea cu materiile prime de baza, auxiliare si secundare .... 48
4.2. Masurare si normarea timpului de munca ... 49
4.3. Piata de desfacere . 52
4.4. Calculul principalilor indicatori tehnico-economici .......54
4.5. Posibilitati de imbunatatire a activitatii de baza la S.C. Jolidon S.R.L ............ 55
CONCLUZII .... 57
ANEXE ........... 62
BIBLIOGRAFIE 72

Alte date

?CAPITOLUL I

PREZENTAREA GENERAL? A UNIT?TII

S.C. “JOLIDON” S.R.L.

1.1. SCURT ISTORIC SI DATE GENERALE PRIVIND SOCIETATEA

Firma Jolidon a fost fondata in Cluj-Napoca in 1993. Prin forte proprii, firma a crescut rapid, cucerind si consolidandu-si, in doar 10 ani, pozitia de leader pe piata romaneasca in domeniul lenjeriei si al costumelor de baie.

În 1994, produsele cu marca Jolidon erau vandute in peste 300 de magazine apartinand celor 250 de clienti ai companiei, ajungandu-se ca in 2002, produsele Jolidon sa fie gasite in peste 1000 de magazine, practic in toata tara. În prezent reteaua proprie de magazine este intr-o continua dezvoltare. Anul 1998 marcheaza, pentru firma Jolidon, crearea primului magazin propriu din reteaua de magazine dezvoltata ulterior: 1998-in Timisoara, 1999- in Bucuresti, 2000- in Oradea si Iasi, 2002 un al doilea magazin in Bucuresti si Timisoara, si unul in Constanta.

Calitatea produselor, tehnologia si materialele folosite – de bumbac cu lycra pana la microfibra, dantele, broderii si tull-uri din cele mai rafinate - au facut ca Jolidon-ul sa fie unicul participant din Romania la cele mai prestigioase targuri internationale din domeniu: Lyon Mode City, Dusseldorf, Salon Interational de la Lingerie –Paris, Intimare Bologna, Divat Napok Budapesta, precum si unicul invitat din tara noastra la prima editie a Salonului Lingerie Americas, din vara aceasta, de la New York.

Prezenta Jolidon-ului la aceste saloane a adus la dezvoltarea departamentului de export, lenjeria si costumele de baie fiind exportate exclusiv sub marca proprie in Comunitatea Europeana si nu numai: Italia, Belgia, Germenia, Franta, Grecia, Israel, Rusia, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Spania, Polonia, Marea Britanie, Irlanda, Filanda, Africa de Sud Insulele Reunion.

În februarie 2000, s-a inaugurat la Budapesta prima filiala a firmei Jolidon in strainatate, iar primavara 2001 a insemnat deschiderea Jolidon s.r.l. la Milano. Ca o certificare a succesului la cei 10 ani de activitate, primavara lui 2003 aduce deschiderea unei noi filiale la Paris, in orasul creatorilor de moda de talie internationala.

Colaborarea cu CRIsoft a inceput in 1998. Sistemul CROS implementat include, pe langa: Contabilitatea Generala, Încasari si Plati, Resurse Umane, Aprovizionare-Receptie, Comenzi Client/Livrari, Lansari/Consumuri, Comenzi Interne/Predari, Date, Articole si un modul de urmarire a productiei in flux, folosind o tehnologie bazata pe sisteme cu coduri de bare.

Sistemul cu coduri de bara nu contribuie doar la urmarirea productiei pe flux, acesta fiind in legatura modulul de Resurse Umane si Salarizare care preia astfel, automat, pontajele din productie.

Datorita deschiderii sistemului CROS si a instruirii realizate de CRIsoft pentru utilizarea tools-urilor Oracle, firma Jolidon a reusit sa-si dezvolte propriile rapoarte.

1.2. OBIECTUL DE ACTIVITATE

Obiectul de activitate la S.C. JOLIDON S.R.L. cuprinde:

- Confectionarea de lenjerie intima pentru femei, barbati, copii

- Confectionarea de costume de baie pentru femei, barbati, copii

- Confectionarea de maieuri, tricouri, indispensabili, etc.

Cererea crescanda pentru produsele de JOLIDON si dorinta de a servii mai bine consumatorul final a stat la baza deciziei deschiderii de puncte de lucru si magazine proprii.

Domeniul de activitate al firmei este productia de costume de baie si lenjerie intima. Materialele folosite pentru confectionarea produselor sunt: microfibra, dantela, bumbac, tull, tull-brodat, lycra cu provenienta de 95% import.

Amestecul materialelor, folosirea diferitelor accesorii, variatia culorilor si diversitatea modelelor impinge creatorul de modele la delimitarea produselor pe colectii cu nume proprii: Fior, Prelude, She, Men si Costume de Baie.

Colectia Fior subliniaza cultul ascuns al unei noi elegante si releva, prin cele trei teme ale sale si prin transparenta impalpabile ale materialelor, imaginea senzualitatii pure si autentice.

Senzitivul imprimat da iluzii de dantela; accesoriile metalice si cristalele Swarowski innobileaza intregul concept al colectiei creand forme noi, senzuale, precum si articole magice.

Nobletea materialelor si finisajele ireprosabile creeaza visuri in negru, alb si bej cu momente unice de roz, rosu, bleumaren si bleu adresandu-se unei femei dinamice, printr-o linie sport, precum si unei femei mai sofisticate, prin taieturi indraznete si prin jocul capricios intre transparenta si opacitate.

Colectia Prelude luxul si voluptatea definesc tentatia placerii intr-o explozie senzuala de broderii de tull imprimat si de dantela, creand universul magic al femeii contemporane.

Colectia She este simbolul bunastarii, dat de confort si complexitate i acelasi timp.

Prin amestecul inovator si senzual de bumbac, lycra imprimat si dantela, colectia castiga complexitate prin diversitatea modelelor ce vin in intampinarea tuturor gusturilor si tipologiilor.

Culorile variaza de la puritatea albului de Jolidon la rosul intens foarte la moda si la bleu, creand vise de fructe si oceane profunde. Universul energiei feminine castiga prin aceasta colectie comfortul si bucuria de a trai, prezentand creativitatea si calitatea.

Colectia Men forta, vitalitate, energie – elementele care definesc linia Men, alaturi de detalii sugestive si taieturi indraznete. Colectia este conceputa pentru barbati puternici, cu sex-appeal, o linie compusa din modele clasice si casual din microfibra, bumbac si bumbac cu lycra.

Modelele creeaza o noua arhitectura prin combinatii neprevazute intre dungi si uni precum si prin alaturarile intre materiale patch-work si denim.

Costume de baie 2003 aduce dinamism, energie, confort, calitate, toate traduse printr-o explozie de culori create atat pentru o personalitate sofisticata, cat si pentru un caracter mai exuberant, modelele cuprind o mare varietate de teme.

Începutul s-a facut cu pasi mai mici, in patrunderea pe piata romaneasca, avand ca punct de plecare Transilvania si obiectivul de a deveni leader pe aceasta piata, sub marca proprie JOLIDON®. Extinderea pe piata romaneasca la inceput s-a facut in zonele cu clientela formata (Timis, Oradea, Iasi), iar anii 2002-2003 au adus o adevarata explozie- 15 magazine proprii: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Timis, Oradea, Ploiesti, Bacau, Galati si Caransebes. Pana la sfarsitul anului se intentioneaza sa se ajunga la un numar de 30 de magazine proprii, cu peste 100 de angajati in domeniu.

1.3.STRUCTURA ORGANIZATORIC?

Managementul intreprinderii trebuie sa evidentieze rolul fiecarui angajat in parte si al fiecarui departament in parte, in cadrul structurii organizationale. Organizarea trebuie sa faca fata dificultatilor de realizare a obiectivelor prestabilite intr-un mediu dinamic si sa se adapteze la schimbarile semnificative ale mediului in care functioneaza, fapt ce impune managementului intreprinderii proiectarea unei structuri organizatorice flexibile, cu o mare capacitate de reactie si de adaptare la schimbarile mediului.