Pagina documente » Chimie, Biologie, Agronomie » Tratarea apei. Tehnologii de tratare a apei

Cuprins

lucrare-licenta-tratarea-apei.-tehnologii-de-tratare-a-apei
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-tratarea-apei.-tehnologii-de-tratare-a-apei


Extras din document

Alte date

?1. Apa. Poluarea apei

1.1 generalitati. clasificare

Apa de la suprafata planetei constituie invelisul numit hidrosfera, si este intr-o continua miscare. Circuitul planetar al apei are o mare contributie la dinamica terestra,el fiind prezentat in fig.1

Apa acopera ceva mai mult de 2/3 din suprafata pamantului si reprezinta cam aceeasi proportie din organismul uman. Acest procent este descrescator in raport cu varsta. Diversele vietuitoare s-au adaptat in mod diferit la lipsa de apa. Cu toate ca unele animale au o mare rezistenta in raport cu lipsa de apa, biologia umana este foarte sensibila fata de senzatia de sete, care este una din senzatiile cele mai chinuitoare pentru om. Fata de aceasta necesitate omul nu poate rezista mai mult de cateva zile.

Calculele estimative apreciaza ca in conditiile civilizatiei moderne unui om ii sunt necesari 1000 de litri de apa pe zi, din care in jur de 200 litri revin consumului habitual, iar ceilalti 800 de litri sunt consumati in multiplele activitati umane din cadrul civilizatiei industriale.

Desi rezervele de apa ale Terrei sunt enorme, numai aproximativ 3% din acestea sunt constituite de apa dulce.

Distributia resurselor potentiale de apa ale pamantului este urmatoarea:

-Ape de suprafata:

* lacuri cu apa dulce - 125.000 km3 (0,009% din total);

* lacuri sarate si mari interioare - 104.000 km3 (0,008%);

* cantitatea medie de apa in rauri si fluvii - 1.250 km3 (0,001%);

-Apa superficiala:

* in sol si in zona intermediara - 67.000 km3 (0,005%);

* apa subterana pana la 0,8 km adancime - 4.200.000 km3 (0,31%);

* apa subterana de adancime - 4.200.000 km3 (0,31 %);

* calote glaciare si ghetari montani - 29.000.000 km3 (2,15%);

* atmosfera - 13.000 km3 (0,001 %);

* oceanul planetar - l .322.000.000 km3 (97,2%);

TOTAL ESTIMAT 1.360.000.000. km3

Apa este resursa naturala esentiala desfasurarii tuturor proceselor biologice din natura, deci reprezinta o importanta deosebita pentru existenta vietii.

Cea mai mare parte a apei existente pe glob (circa 97%) se afla in mari si oceane. In calotele glaciare se afla ceva mai mult de 2% din totalul de apa, iar fluviile, raurile, lacurile, panzele freatice de apa si atmosfera detin restul de aproximativ 1%. Din pacate aceasta parte minima de 1% se constituie in mod obisnuit in sursa de aprovizionare a omului cu apa. Calculele au aratat ca la aproximativ 15 ani consumul de apa uman se dubleaza, si se profileaza o criza a apei dulci pe glob.

Din punct de vedere juridic apele se pot clasifica dupa mai multe criterii. Astfel din punct de vedere al administrarii lor, apele se impart in: ape internationale, ape teritoriale si ape nationale.

Apele internationale sunt cele cu privire la care un stat este riveran cu alte state, sau acele ape care trec prin granitele unui stat, iar interesele unor state straine au fost recunoscute prin tratate si conventii internationale.

Apele teritoriale sunt cele cuprinse de la tarmul unui stat spre larg, a caror intindere se stabileste prin tratate internationale.

Apele nationale sunt fluviile, raurile canalele si lacurile navigabile interioare precum si apele fluviilor si raurilor de frontiera stabilite prin tratate, acorduri si conventii internationale.

Un alt criteriu de clasificare a apelor este dupa asezarea lor. Astfel avem ape de suprafata si ape subterane.

Daca se are in vedere destinatia lor economica concreta apele pot fi de folosinta generala, ape destinate agriculturii si ape cu destinatie speciala.

Din punct de vedere al puritatii si folosirii ei apa naturala poate fi clasificata in: apa potabila, apa industriala si apa reziduala.

Apa potabila este apa care indeplineste anumite conditii fizico-chimice si igienico-sanitare, care sa permita folosirea ei in alimentatie, fara periclitarea sanatatii.

Apa industriala este o apa mai mult sau mai putin pura, dupa natura si scopul industriei care o foloseste. O serie de elemente continute in disolutie de apele industriale pot reprezenta inconveniente serioase pentru agentii economici, cum ar fi:

* depuneri de crusta (piatra), care poate provoca corodarea si uzarea rapida a agregatelor sau accidente grave soldate chiar cu explozia agregatului,datorita fenomenului de calefactie;

* deprecierea calitatii si a proprietatilor fizico-chimice ale produselor

industriale la care apa este folosita in procesul de fabricatie fie ca materie

prima, fie ca agent de tratare sau de spalare.

Apa reziduala este apa deja folosita, provenita din industrie sau din scurgerea apelor meteorice. Astfel de ape care contin materii organice in descompunere, substante toxice si microbi patogeni sunt interzise a fi folosite sau deversate in bazinele naturale fara a fi purificate.

Problema poluarii cursurilor de apa este o problema generala, care se intalneste pe toate continentele, si deci creeaza o raspundere generala. Numai gradul de poluare difera de la o zona geografica la alta.

1.2. Resursele de apa ale planetei

Se estimeaza ca planeta dispune de 1,37 miliarde km3 de apa, dar circa 97,2% este constituita din apa marilor si oceane­lor. Omul dispune numai de apele de la suprafata solului - adica de aproximativ 30.000 km3, ceea ce inseamna circa 0,002% din total. Consumul de apa ce revine pe om/zi variaza intre 3 litri, in zonele aride ale Africii si de 1.045 litri la New-York, de exemplu. Agricultura consuma aproximativ 80% din apa folosita de catre oameni, ceea ce a reprezentat 150 km3 apa in anul 1900, 500 km3 apa in 1974 ,1.400 km3 pentru anul 2000. Din datele prezentate rezulta ca, in secolul actual, s-a realizat o crestere a consumului de apa aproape de zece ori si ca, datorita volumului de apa limitat, in anul 2100, planeta noastra nu va putea suporta o populatie mai mare de 20 miliarde de locuitori.

In tara noastra, necesarul de apa in 1980 depasea stocul de aproximativ patru ori, iar in anul 2000, depa­sirea acestuia a fost de aproximativ 15 ori. Valorile au tinut seama de regimul natural de scurgere a apelor din reteaua inte­rioara, excluzand Dunarea si apele subterane. Daca se iau in considerare si sursele potentiale, pentru anul 2000, necesarul a reprezentat un volum care a depasit stocul de aproximativ 6 ori.

Bilantul global al apei poate fi influentat favorabil prin apli­carea unor masuri tehnico-organizatorice, care pot contribui la cresterea volumului de apa recirculata in industrie, micsorandu-se astfel consumurile de apa nerecuperabila.

Influentarea regimului de apa comporta aplicarea unor masuri ca:

* amenajarea complexa a bazinelor hidrografice;

* crearea de stocuri principale de apa in lacuri de acumulare din zona de munte si de deal, completate cu lacuri longitudinale pe cursurile mijlocii si inferioare ale cursurilor de ape;

• corelarea cursurilor de apa si executarea lucrarilor de indiguire;