Feb 09 2023
Rolul distributiei in cadrul economiei de piata (S.C. XYZ S.A. Romania)
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CuprinsCap. I. Introducere: Rolul politicii de distributie
1.1 Ce este distributia?
1.2 Functiile distributiei
1.3 Rolul distributiei in cadrul economiei de piata
1.4 Locul distributiei in cadrul mixului de marketing
1.5 Tendinte in evolutia marfurilor pe plan mondial
Cap. II. Tipologia firmei. Analiza merceologica a produselor alimentare
2.1. Tipuri de organizatii si firme
2.1.1 Responsabilitatea sociala a intreprinderilor
2.1.2 Tipologia de intreprideri
2.2 Importanta alimentara a preparatelor din carne
2.2.1 Conservarea carnii
2.2.2 Produse din carne
Cap. III. Prezentarea generala a firmei
3.1. Istoricul constituirii firmei
3.2. Analiza ciferi de afaceri
3.3. Politica promotionala a societatii
3.4. Principalii partenetri ai societatii
3.5. Sistemul de management
Cap. IV. Sistemul de distributie
4.1 Canale de distributie
4.1.1 Dimensiunile canalului de distributie
4.2 Circuitul de distributie din care face parte firma Tec Romania
4.3 Continutul distributiei fizice(logistici)
4.3.1. Logistica de distributie
4.3.2. Structura sistemului logistic in cadrul firmei
4.3.2.1 Efectuarea comenzilor
4.3.2.2 Transportul
4.3.2.3. Ambalarea
4.3.2.4. Stocarea si depozitarea marfurilor
4.3.2.5. Fluxurile inmformationale
4.3.3. Modalitati de plata a marfurilor
4.3.4. Corelarea activitatii lantului logistic
Cap. V. Strategia de distributie
5.1 Continutul strategiei de distributie
5.2 Variantele strategiei de distributie
5.3 Strategia de distributie in cadrul firmei
5.4.Controlul activitatii de distributie
Alte date
?INTRODUCERE
Pe masura dezvoltarii societatii, piata a cunoscut evolutii spectaculoase, trecand prin satdii succesive, de la forma sa traditionala la forma sa moderna, bazata pe retelele de comunicatii si de disrtibutie.
O componenta importanta a activitatii pe care agentii economici o desfasoara in cadrul pietei este reprezentata de procesul de comercializare.
In economia moderna, caracterizata printr-o complexitate deosebita, rare mai sunt cazurile cand un producator poate sa-si vanda direct marfurile realizate.
Fabricantul lumii moderne are posibilitatea de a apela la o serie de intermediari ce indeplinesc in cadrul pietei functii, alcatuind circuite comerciale sau intrand ca elemente componente ale lantului logistic specific fiecarui produs destinat pietei.
Prin lucrarea de fata se incerca realizarea unui posibil tablou al traseului pe care il parcurg marfurile de la sfarsitul liniei tehnologice de fabricatie a acestora pana la intrarea lor in consum, lamurirea unei serii de probleme legate de distributie.
In spatiul si timpul care separa incheierea productiei de intrarea produselor (serviciilor) in consum se desfasoara un ansamblu de operatiuni, procese economice. Orientarea lor cat mai eficienta formeaza obiectul celei de-a treia componente a mixului de marketing-politica de distributie.
CAPITOLUL I
ROLUL POLITICII DE DISTRIBUTIE IN CADRUL
POLITICII DE MARKETING
1.1. Ce este distributia?
In literatura economica se folosesc in mod frecvent mai multe notiuni pentru activitatea ce acopera spatiul si timpul dintre productie si consum, intre care: “miscarea marfurilor”, “circulatia marfurilor”, “comercializarea marfurilor”.
Insa cea mai cuprinzatoare dintre acestea este notiunea de “distributie”, care le include pe toate celelalte.
Conceptul de distributie nu trebuie confundat cu miscarea marfurilor. Drept urmare, distributia depaseste limitele unei simple vehiculari de marfuri, in timp ce miscarea marfurilor are in vedere deplasarea fizica a marfurilor de la productie la consum, conceptul de distributie are in vedere un proces mai larg, care incepe in momentul in care produsul este gata pentru a fi lansat pe piata si care sfarseste in momentul in care a ajuns la consumatorul final.
In acest interval de timp au loc o serie de activitati economice precum: livrarea marfurilor, transportul acestora, receptia lor, stocarea si depozitarea, vanzarea cu ridicata si cu amanuntul, transferul titlurilor de proprietate de la vanzator la cumparator, etc.
Toate aceste activitati au drept scop satisfacerea corespunzatoare a nevoilor consumatorilor, urmarindu-se totodata si cresterea cifrei de afaceri, si implicit a profitului fiecarei firme implicate in tranzactiile comerciale.
Exista mai multe definitii date conceptului de distributie.
Acest concept desemneaza, in primul rand, “traseul” pe care marfurile il
parcurg pe piata de la un agent economic producator la alti agenti economici
intermediari sau la consumatorul final.
Producatorul, intermediarul si consumatorul final sunt cei care alcatuiesc un “canal de distributie”.
In al doile rand, conceptul de distributie se refera la ansamblul operatiunilor (vanzare, cumparare, concesiune, consignatie, etc.) care marcheaza trecerea succesiva a marfurilor de la un agent de piata la altul, pana la intrarea lor definitiva in sfera consumului.
In continuare, distributia include si lantul proceselor operative la care sunt supuse marfurile in drumul lor spre consumator; acestea reprezentand "logistica" marfurilor, "logistica" comerciala sau distibutia fizica.
In ultimul rand, distibutia se refera si la aparatul tehnic - retea de unitati (magazine, depozite, mijloace de transport), baza tehnico-materiala, personal - care realizeaza toate aceste activitati.
"Distributia cuprinde circuitul fizic si cel economic al marfurilor, sistemul de relatii care se formeaza intre agentii de piata, activitati ale unei mase largi si eterogene de unitati, apartinand mai multor profile economice".
Distributia reprezinta un dublu curent:
DISTRIBUTIE
1
2
1. Producator spre consumator - reprezinta serviciile prestate de distributie pentru a pune bunurile si serviciile intreprinderii la dispozitia utilizatorului final.
2. Consumator spre producator - este un curent psihologic care transmite dorintele, nevoile consumatorului, si chiar insatisfactiile acestuia. Acest curent permite producatorului sa raspunda la urmatoarele intrebari:
* ce vrea clientul?
* in ce cantitati?
* cine consuma produsele sale?
* in ce maniera se vinde productia proprie?
* cat de des se cumpara anumite produse?
Conform unei definitii a Camerei de Comert Internationale, "distributia este stadiul care urmeaza celui de producere a bunurilor incepand din momentul in care ele sunt comercializate pana la intrarea lor in posesia consumatorilor sau utilizatorului final. Ea cuprinde diverse activitati si operatii care asigura punerea la dispozitia consumatorilor, indiferent daca acestia sunt transformatori sau cumparatori, a bunurilor sau serviciilor, facilitandu-le alegerea, achizitia si folosirea acestora".
In revista "Fortune", Peter Drucker caracterizeaza distributia ca fiind "Continentul African al Economiei" si mentioneaza ca, luand in considerare costul distibutiei fizice care reprezenta jumatate din costul total al produselor finite, atentia acordata acestora este relativ redusa in comparatie cu eforturile de reducere a altor capitole de costuri. Publicarea acestui articol a condus la o dezvoltare semnificativa a literaturii de specialitate privind conceptualizarea distributiei fizice.
Documente similare
· Rolul distributiei in cadrul economiei de piata (S.C. XYZ S.A. Romania)· Piata de capital din Romania. Rolul pietei de capital in dezvoltarea economiei
· Rata dobanzii in cadrul economiei de piata comerciala si a politicii monetare
· Locul si rolul impozitelor directe in cadrul sistemului fiscal din Romania (S.C. XYZ S.R.L.)
· Program de marketing privind lansarea pe piata a unui nou serviciuprodus in cadrul Vodafone Romania
· Bursa de marfuri ca forma de piata. Situatia si rolul pietelor bursiere in Romania
· Piata muncii in actualitatea economiei romaniei
· Publicitatea - motorul economiei de piata moderne
· Economia monetara ca subsistem al economiei de piata
· Rolul si locul economiei Indiei