Pagina documente » Psihologie, Sociologie » Lectia intre clasic si modern. Educatia forma de interactiune umana

Cuprins

lucrare-licenta-lectia-intre-clasic-si-modern.-educatia-forma-de-interactiune-umana
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-lectia-intre-clasic-si-modern.-educatia-forma-de-interactiune-umana


Extras din document

Cuprins
Introducere 3
I. Educatia - forma de interactiune umana ........5
II. Relatia profesor - elev .. .......7
III. Lectia - unitate didactica fundamentala ..10
III.1 Forme de organizare a lectiei .............11
III.2 Lectia - definitie, trasaturi ..............12
III.3 Tipuri si variante de lectii ...16
IV. Clasic si modern in lectie ....22 Concluzii .............26 Proiecte de lectii .....28 Bibliografie ............. 65

Alte date

?

lectia intre clasic si modern

INTRODUCERE

Educatia e o arta a carei practica are nevoie de a fi imbunatatita mereu.

Artistul care modeleaza piatra ignorantei si zugraveste in suflete frumosul, binele si adevarul nu e altul decat educatorul, cel care e responsabil in mare masura de viitorul tinerelor mladite incredintate lui.

Scoala devine astfel ingeniosul atelier care tinde sa potenteze si sa dezvolte la elevi capacitatea de adaptare si intelegere nu numai in planul cunoasterii stricte dar si in registrul mai profund al spiritualitatii.

Adevarata cultura e cea care il determina pe individ sa se autoconduca si sa se orienteze inteligent in conditiile vietii moderne care obliga la o permanenta invatare.

Educatia si invatamantul sunt o initiere in tainele cunoasterii si ale vietii. Educatorul e ingerul ce calauzeste si destrama intunericul necunoasterii pentru a-i conduce pe discipolii sai la culmea intelegerii.

În scoli educatia e organizata in secvente ce poarta denumirea de lectii. Fiecare secventa e o veriga dintr-un lant ce aduce, celui ce-l poseda, puterea de a stapani lumea si pe sine insusi.

Lectia nu e atat de noua pe cat credem noi. Lectii tinea si Socrate discipolilor sai, lectii tinea si Iisus apostolilor si ucenicilor sai. Dar aceste lectii luau forma unor dialoguri, cea mai importanta trasatura a lor fiind raportul strans dintre cele doua parti, dascalul si ucenicul, raport statornicit prin comunicare orala. Comunicarea era astfel cale spre cunoastere, cale spre comuniune. Prin lectiile pe care le tinea Iisus patrundea in adancul sufletelor celor ce-L ascultau, prefacand raul in bine, frica in curaj, necunoasterea in intelegere si intelepciuni, saracia in bogatie. Placerea comunicarii si harul didactic al marelui invatator ii determina pe oameni sa uite de grijile zilnice, de foame sau caldura si sa-L urmeze oriunde se ducea.

La fel si in zilele noastre lectia ar trebui sa vrajeasca, sa inalte, sa purifice pe cei ce iau parte la ea.

Fiecare lectie trebuie sa fie unica si deosebita.

Desi lectia in structura de acum e cunoscuta de mai mult de o suta de ani si e mijlocul principal de transmitere a cunostintelor, priceperilor si deprinderilor, s-a incercat gasirea unor alternative care in timp sa o detroneze. Însa valentele necunoscute ale ei se reveleaza neincetat.

Cu toate rezultatele stralucite dobandite pe parcursul folosirii ei s-a incercat permanenta imbunatatire si innoire a ei.

Societatea contemporana delimiteaza insa doua evolutii ale lectiei: lectia clasica si lectia moderna.

Se pune intrebarea care dintre ele va invinge? Care dintre ele se pliaza mai bine generatiilor prezente si viitoare? Care dintre ele are rezultate mai bune?

Raspunsul vom incerca sa-l aflam in aceasta lucrare.