Dec 27 2019
Managementul riscului in afaceri. Studiu privind riscurile unei afaceri
Postat de licenteoriginale • In Stiinte politice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CuprinsI. Introducere 2
II. Riscul 5
II.1. Riscul - definitii generale 5
II.2. Riscul - din perspectiva afacerilor 8
II.3. Factori generali de risc 10
II.4. Factori de risc intr-o afacere 11
II.5. Riscul si factorul uman 13
II.6. O evaluare a situatiei actuale 14
II.7. Noi tendinte ale riscului in afaceri 15
III. Managementul riscului 18
III.1. Definitii si tendinte 18
III.2. Scurt istoric 21
III.3. Clasificarea riscurilor intr-o afacere 25
III.4. Riscuri interne 26
III.5. Riscuri externe 32
IV.Managerul de risc 40
IV.1. Psihologia riscurilor 44
V. Abordarea si gestionare riscului in afaceri 46
V.1. O metoda structurala de abordare a riscului 46
V.2. Procesul de planificare strategica a riscurilor 48
V.3. Strategii de reducere a riscurilor 50
VI. Studiul de caz 54
VI.1. Analiza situatiei generale 55
VI.2. Riscurile afacerii 59
VI.3. Concluzii 75
Concluzii 77
Bibliografie 79
Alte date
?Managementul riscului in afaceri
Studiu de caz: Afacere IMM Servicii
I. INTRODUCERE
Tema lucrarii de fata este “Managementul Riscului in Afaceri” cu aplicatie pe IMM [1 IMM-Intreprinderi mici si mijlocii], domeniul servicii de divertisment. Alegerea acestei teme pentru lucrarea de absolvire poate fii explicata prin intelegerea rolului si scopului lucrarii de licenta.
În viziunea mea, lucrarea de licenta ar trebui sa concretizeze maturitatea gandirii unui absolvent a patru ani de studiu in invatamantul superior. Cand spun acest lucru nu ma refer numai la cunostinte dobandite teoretic ci, in primul rand, ma refer la tot bagajul de experiente pe care un individ si-l insuseste in timpul facultatii. De aceea, consider ca aria de interes a lucrarii de licenta ar trebui sa cuprinda subiecte pentru care studentul are afinitati deosebite. Subiectul lucrarii de licenta ar trebui sa oglindeasca interesul, preocuparea, atasamentul, nevoia de a stii mai mult a celui care o redacteaza, pentru o anumita problematica. Iar pentru ca acest studiu, (eu personal il consider un studiu aprofundat si din inima) numit lucrare de licenta, sa fie cat mai complet ar trebui intotdeauna sa se bazeze pe un studiu de caz, o observare directa a realitatii sau aplicatie personala pe subiectul ales. Numai asa se poate demonstra si intelege alegerea subiectului pe care un student o face atunci cand porneste la realizarea lucrarii de licenta.
În general, managementul ca stiinta, este o disciplina nou abordata in Romania. Bibliografia pe aceasta tema este destul de cuprinzatoare, oferta educationala exista, insa prea putini manageri in Romania, mai ales manageri de IMM-uri folosesc principiile managementului pentru a conduce afacerile. În economia de piata actuala „managementul dupa ureche” nu este suficient. Este esential a intelege faptul ca pentru a conduce o afacere, un proiect, un sistem este nevoie nu numai de fler si de intuitie dar si de stiinta. Iar esenta oricarei afaceri este riscul in sine si asumarea riscului. De aceea, pentru a intelege o afacere si procesele pe care aceasta le implica trebuie mai intai cuantificate posibilele riscuri cu care aceasta se poate confrunta.
Aceasta este motivatia pentru care am ales tema pentru lucrarea de absolvire: Managementul riscului in afaceri. Studiu de caz: Afacere IMM-servicii. Lucrarea de fata este o incercare de a intelege riscurile in afaceri, natura acestora si implicatiile directe pe care le au acestea. Dar poate cel mai interesant lucru este faptul real ca riscurile, ignorate sau subapreciate, pot provoca pierderi imense indiferent de ramura de activitate. În opinia mea, managemetul riscului este o imbinare intre arta si stiinta menita sa elimine pe cat posibil pierderile de orice fel si sa potenteze castigurile.
Pentru a intelege mai bine managementul riscului in afaceri, mai intai trebuie vazut ce este riscul, cum evolueaza el si cum poate fii abordat (capitolul I). Nimic mai simplu si in acelasi timp ceva mai complex de identificat si mai ales de controlat. Din zorii istoriei, riscurile au constituit una dintre cele mai mari si fascinante provocari pentru rasa umana. Asumarea riscurilor a fost motorul progresului omenesc.
Riscul este un partener normal si de nedespartit al oricarei activitati avand efecte directe si puternice asupra rezultatelor activitatii respective. Orice activitate are un anumit grad de risc. În fiecare zi structura organizatorica din care facem parte este abordata direct sau indirect de diverse riscuri. Totodata si noi ca persoane fizice, sintem supusi la diverse riscuri. Realizarile de performanta au impus asumarea unor riscuri deosebite. Evitarea riscurilor este o cale sigura catre esec. Un risc mai mare poate aduce un cistig mai mare. Afacerile prospere sunt concentrate pe castiguri de calitate prin evaluarea corecta a balantei risc-castig utilizand tehnologia informatiei.
Întelegand toate acestea, se poate concluziona ca managementul riscului in afaceri insumeaza totalitatea metodelor si mijloacelor prin care este gestionat riscul in scopul indeplinirii obiectivelor afacerii avand incertitudinea ca baza majora a factorilor de risc. Capitolul II identifica pe larg definitii si tendinte ale managementului riscului, un scurt istoric al acestuia si o clasificare generala a riscurilor intr-o afacere. Cuvantul cheie al managementului riscului este sistematic, deoarece numai o sistematizare extrem de riguroasa si constanta a tuturor elementelor unei afaceri poate conduce la un control eficient asupra acesteia si la reducerea factorilor de risc. Felul abordarii riscului este influentat de caracteristicile personale ale managerilor de risc (capitolul IV)
Deci, principalul scop al stiintei managementului ar trebui sa fie asumarea riscului potrivit prin invatarea si intelegerea riscurilor alternative si a asteptarilor, identificand resursele si eforturile necesare pentru rezultatele propuse. Abordarea sistematica a proceselor afacerii poate duce la descoperirea mijloacelor necesare pentru a corecta deciziile gresite sau neadecvate (capitolul V).
Oricat de elaborata poate parea o strategie de management de risc, aceasta este lipsita de valoare daca nu are la baza ei importanta factorul uman.
În ceea ce priveste riscul, este foarte importanta abordarea acestuia: interogand totul dintr-un punct de vedere obiectiv si identificand oportunitatile si provocarile acolo unde recompensa depaseste net costurile si riscurile. Studiul de caz este un astfel de exercitiu de a interoga obiectiv toate procesele unei afaceri, a identifica riscurile, a gasi strategii de solutionare ale acestora, si in final, de a corela riscurile cu oportunitatile de castig pe care acestea le descopera.
Documente similare
· Managementul riscului in afaceri. Studiu privind riscurile unei afaceri· Lansarea unei afaceri.doc
· Motivatii in infiintarea unei mici afaceri
· Motivatii in infiintarea unei mici afaceri
· Motivatii in infiintarea unei mici afaceri. Intreprinzatorul si creatia sa
· Plan de afaceri pentru dezvoltarea unei societati comerciale (S.C. XYZ S.R.L.)
· Internet Banking. Implementarea si administrarea unei afaceri electronice
· Managementul relatiilor cu clientii si comportamentul in afaceri
· Mediul de afaceri european versus mediul de afaceri american
· Studiu privind diagnosticul rentabilitatii si al riscului (S.C. XYZ S.A., Targoviste)