Pagina documente » Psihologie, Sociologie » Relatii publice. Drumul comunicarii performante

Cuprins

lucrare-licenta-relatii-publice.-drumul-comunicarii-performante
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-relatii-publice.-drumul-comunicarii-performante


Extras din document

CUPRINS
1. INTRODUCERE 3
2. RELATII PUBLICE 10
2.1. Ce sunt relatiile publice
2.2. Relatiile publice ca proces
2.3. Tehnici si metode pentru relatii publice
2.4. imbunatatirea sistemului de relatii publice
3. IMAGINEA ORGANIZATIILOR 16
3.1. Imaginea unei organizatii
3.2. Gestionarea imaginii organizatiei
3.3. Opinia publica
4. TEHNICILE DE COMUNICARE iN ACTIVITATEA CURENTA 28
4.1. Procesul comunicarii
4.2. Comunicarea in cadrul organizatiilor
4.3. Raportul scris
4.4. Rezumatul si notitele
4.5. Corespondenta
4.6. Referate si mesaje
4.7. Impactul tehnologiei informatiei
4.8. Sedintele
4.9. Prezentarile publice
4.10. Negocierea
5. PROTOCOLUL iN ORGANIZATIILE PUBLICE 68
5.1. Uzante de protocol
5.2. Arborarea drapelelor
5.3. Agenda de protocol
5.4. Dineurile si receptiile
5.5. Conferintele
6. APLICATII SI EXEMPLE 75
7. TEHNICI DE EFICIENTIZARE A COMUNICARII 79
8. DRUMUL COMUNICARII PERFORMANTE 97
9. EXCELENTA iN COMUNICARE 107
9.1. Comunicare eficienta
10. ACTIUNEA INOVATIVA iN COMUNICARE 136
11. COMUNICAREA SI MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 139
11.1. Recrutarea resurselor umane
11.2. Selectia resurselor umane
11.3. Integrarea noilor angajati in cadrul organizatiei
11.4. Pregatirea si perfectionarea continua a personalului
11.5. Motivarea personalului
11.6. Asigurarea unor conditii propice de munca si a unui climat social favorabil
11.6.1. Rolul grupului de lucru in finalizarea cu succes a
obiectivelor unei organizatii
11.7. Pregatirea si perfectionarea personalului
11.8. Cultura organizationala
APLICATII 149
BIBLIOGRAFIE 205
207

Alte date

?{p}

?

1. Introducere

Relatiile publice au la baza comunicarea. Comunicarea este cea care permite ca orice "intreg" sa functioneze. "Întregul" poate fi un individ, o echipa, o comunitate, o natiune, un conglomerat de natiuni, o populatie globala. Din acest punct de vedere putem concluziona ca cei care stapanesc comunicarea, la nivel de arta, pot deveni "invingatori" - in sensul ca pot privi cu incredere viitorul si pot fi cei care se manifesta astfel incat sa reuseasca incontinuu. În mentalitatea si logica abundentei noi suntem incontinuu "invingatori" si putem, in orice clipa, sa alegem in mod liber o "interpretare potrivita a evenimentelor" - care pot fi privite ca succese (si pentru faptul ca orice rau aduce un bine - cum spune proverbul).

Comunicarea holistica (adica totala) si constientizarea unor secvente din ce in ce mai ample din ea permite ca drumul succesulul in orice activitate sau domeniu sa capete noi intelesuri. În ultimii ani colective interdisciplinare de succes au adus noi dovezi in sprijinul "decodarii posibile a unor informatii din lumea vie" capabile sa largeasca mult orizontul cunoasterii umane.

Teoria complexitatii si studiile bazate pe aceasta au permis constientizarea unor nivele multiple de intelegere si aplicare ale elementelor comunicarii. Numeroase informatii vechi sunt reevaluate, primesc noi intelesuri si constituie baza pentru noi tehnici si metode de comunicare. Un accent deosebit se pune pe etica celui care comunica, pe principiile fundamentale ale vietii armonioase.

Azi, la inceput de mileniu al comunicarii holistice, putem folosi cu incredere tehnicile creative, intuitive, logice, imaginative create de-a lungul timpului. Aplicarea acestora in zona comunicarii ar putea deschide noi orizonturi, ar putea permite dezvoltarea unor abilitati latente.

Comunicarea este veriga esentiala in functionarea normala a oricarui sistem. Sistemele ecologice fac din comunicare o adevarata arta. Arta comunicarii umane este veche de cand lumea si este in continua dezvoltare. Exista trei secvente mari:

? Comunicarea non - verbala;

? Comunicarea verbala;

? Comunicarea holistica.

Fiecare dintre acestea a parcurs sau parcurge etape de constientizare, in sensul ca desi totul exista in tot (conform teoriei holistice a Universului) fiecare generatie de vietuitoare isi alege, conform unei legi naturale, sa utilizeze o anumita secventa mai mare sau mai mica din comunicarea holistica.

În realitate, orice organism viu comunica holistic - dar constientizeaza doar o parte din plaja comunicarii. Unele vietuitoare - omul, de exemplu - au capacitatea de a-si activa in mod voluntar secvente tot mai ample din comunicarea holistica.

Civilizatia umana este in pragul unui salt in nivelul si profunzimea comunicarii. Pe langa aspectele biologice ale comunicarii, asistam si la o dezvoltare a aspectelor tehnice ale acesteia. Putem spune ca mileniul trei este deja un mileniu al comunicarii holistice. Primele faze includ:

? Dezvoltarea capacitatii de a utiliza cantitati sporite de informatii;

? Dezvoltarea bazei logistice (naturale si artificiale) pentru utilizarea eficienta a informatiei;

? Dezvoltarea bazei native de procesare holistica a informatiei;

? Dezvoltarea stiintei comunicarii holistice;

? Dezvoltarea civilizatiei informationale a Mileniului 3.

Specialistii prognozeaza o dezvoltare fara precedent a culturii umane - bazate pe cantitatea si calitatea de exceptie a informatiei utilizate in sistemele armonioase. Se pot prefigura patru etape:

? Dezvoltarea de aplicatii individuale, pe baza de "jurnal personal - in diferite variante"

? Dezvoltarea de aplicatii familiale;

? Dezvoltarea de aplicatii in grupe de prieteni;

? Dezvoltarea de aplicatii comunitare complexe.

Sunt de asteptat, in viitorul apropiat, dezvoltari semnificative in domeniile:

? Aspecte formale ale comunicarii holistice;

? Aspecte complementare comunicarii (actiuni cu scop informational);

? Aspecte neconventionale ale comunicarii armonioase in natura;

? Aspecte bio-chimice si informationale in domeniul comunicatiilor viitorului apropiat.

Teoria inteligentelor multiple elaborata de Howard Gardner in 1985 porneste de la ideea existentei unor inteligente diferite si autonome ce conduc la modalitati diverse de cunoastere, intelegere, invatare si comunicare. Acestea sunt:

? Inteligenta lingvistica - Oamenii gandesc cu predilectie in cuvinte si folosesc cu usurinta limba pentru a intelege realitati complexe; au o sensibilitate deosebita pentru intelesul si ordinea cuvintelor, sonoritatea si ritmurile limbii.

? Inteligenta logico-matematica - Analizeaza cauzele si efectele, inteleg relatiile dintre actiuni, obiecte si idei; au abilitatea de a calcula, cuantifica, evalua propozitii si efectua operatii logice complexe. Au abilitati de gandire deductiva si inductiva, capacitati critice si creative de rezolvare a problemelor.

? Inteligenta muzicala - Gandesc in sunet, ritmuri, melodii si rime. Sunt sensibili la tonalitatea, intensitatea, inaltimea si timbrul sunetului; recunosc, creeaza si reproduc muzica folosind un instrument sau vocea. Se implica intr-o ascultare activa si sensibila si stabilesc o legatura puternica intre muzica si emotii.

? Inteligenta spatiala - Au abilitatea de a gandi in trei dimensiuni, de a transforma perceptiile si a recrea aspecte ale experientei vizuale cu ajutorul imaginatiei. Posesorii ei au capacitatea de a intelege relatiile din spatiu si de a lucra cu obiecte.

? Inteligenta naturalista - Înteleg lumea naturala, iubesc plantele si animalele. Au abilitatea de a recunoaste si clasifica indivizi si specii si de a stabili relatii ecologice. Interactioneaza eficient cu creaturi vii si pot discerne cu usurinta fenomene legate de viata si de fortele naturii.

? Inteligenta kinestezica - Gandesc in miscari si folosesc corpul in moduri sugestive complexe. Implica simtul timpului si al coordonarii miscarilor intregului corp si ale mainilor in manipularea obiectelor.

? Inteligenta interpersonala - Înseamna a gandi despre alte persoane si a le intelege, a avea empatie, a recunoaste diferentele dintre oameni si a aprecia modul lor de gandire, fiind sensibili la motivele, intentiile si starile lor. Înteleg cum "functioneaza" oamenii.

? Inteligenta intrapersonala - Determina o gandire si intelegere de sine, a fi constient de punctele tale tari si slabe, a planifica eficient atingerea obiectivelor personale, monitorizarea si controlul eficient al gandurilor si emotiilor, abilitatea de a se monitoriza in relatiile cu altii.

Întelegerea diversitatii oamenilor asigura un cadru care ia in considerare diferentele individuale in procesul de comunicare. Putem constientiza ca fiecare persoana poseda opt inteligente intr-o combinatie unica, ca fiecare are capacitatea sa-si dezvolte inteligentele daca primeste incurajare – sprijin - instruire adecvata, ca fiecare poate intelege interactiunea inteligentelor si crea situatii care favorizeaza buna comunicare, ca fiecare poate recunoaste existenta diversitatii in cadrul aceluiasi tip de inteligenta. (33)

Activizarea invatarii modului de comunicare potrivit presupune folosirea unor metode, tehnici si procedee (discutia, jocul de rol, explorarea unui subiect din mai multe perspective, problematizarea, reteaua de discutie, brainstorming, invatarea prin colaborare etc.) care sa ne implice activ in proces, urmarind dezvoltarea gandirii, stimularea creativitatii, dezvoltarea deosebita a interesului pentru obtinerea de deprinderi comunicative practice.(34)

Putem avea control asupra optiunilor noastre, dar nu si asupra consecintelor acestor optiuni. De asta se ocupa legile sau principiile universale. Nu putem detine controlul asupra vietii. O abordare bazata pe principii depaseste retetele traditionale si evita "scurtaturile". O viata implinita nu inseamna doar viteza si eficienta. Exista un curent puternic in lume, care pune accentul pe prioritati si nu pe urgenta. Poti comunica bine dupa ce-ti examinezi stilul de viata, motivatiile, prioritatile. Cand te implici cu adevarat in procesul de profunda auto-cunoastere poti privi cu alti ochi lumea si te poti privi cu alti ochi. Cand stii ce e cu adevarat important pentru tine vei pune baza pe o comunicare de calitate.

De starea sufleteasca a unui om depinde felul in care traieste; gandurile i se transforma in vorbe si fapte. Daca vrem sa operam schimbari semnificative in domeniul rezultatelor, nu ne putem schimba doar atitudinea si comportamentul, metodele si tehnicile; trebuie sa operam modificari in paradigmele de baza din care s-au dezvoltat. Schimbarea totala nu trebuie instalata, ci trebuie dezvoltata. Ea apare in mod natural din principiile care stau la baza. Problemele esentiale cu care ne confruntam nu pot fi rezolvate la acelasi nivel de gandire care le-a creat. Esential este sa stii si sa comunici ceea ce e important si nu doar sa raspunzi pur si simplu la ceea ce este urgent.

Avem de-a face in viata cu urgenta si importanta, dar in luarea deciziilor unul din acesti factori are tendinta sa domine. Optiunea pentru urgenta sau importanta are un profund efect asupra rezultatelor pe care le obtinem. Dependenta de urgenta e un comportament auto-distructiv care satisface temporar un gol creat de necesitati neimplinite. Atunci cand urgenta devine factorul dominant din viata noastra, se pierde sensul importantei. Din ce in ce mai multi oameni vor sa descopere si sa rezolve problemele cronice care ii impiedica sa se ocupe de lucrurile cu adevarat importante pentru ei. Pe masura ce trecem de la urgenta la importanta, ne punem tot mai frecvent intrebarea: "Care sunt de fapt prioritatile si cum sa facem sa le punem pe primul plan in viata?" Dupa Stephen Covey (10) exista trei idei fundamentale care ne autorizeaza sa raspundem la aceasta intrebare:

1. Împlinirea celor patru necesitati si capacitati umane, surprinsa in sintagma "a trai, a iubi, a invata, a lasa ceva in urma" - care reprezinta si necesitatile noastre fizice, sociale, mentale si spirituale.