Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza profitabilitatii si rentabilitatii firmei (S.C. XYZ S.A., Timis)

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-profitabilitatii-si-rentabilitatii-firmei-s.c.-xyz-s.a.-timis-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-profitabilitatii-si-rentabilitatii-firmei-s.c.-xyz-s.a.-timis-


Extras din document

Cuprins:
CAPITOLUL 1.

Rezultatul financiar al intreprinderii..........
1
1.1. Definire si delimitari ale notiunii............
1
1.2. Determinarea profitului........
3
1.3. Forme ale rezultatului financiar..............
3
CAPITOLUL 2

Analiza ratelor de rentabilitate..
6
2.1. Aspecte generale privind ratele de rentabilitate...........
6
2.2. Analiza ratei rentabilitatii resurselor consumate..........
7
2.3. Analiza ratei rentabilitatii veniturilor........
8
2.4. Analiza ratei rentabilitatii economice.......
9
2.5. Analiza ratei rentabilitatii financiare........
11
2.6. Analiza ratei rentabilitatii comerciale.......
13
2.7. Descompunerea ratelor de rentabilitate.....
14
CAPITOLUL 3

Studiu de caz la S.C. Coca-Cola Timis S.A. ..............
20
3.1. Elemente de identificare a S.C. Coca-Cola S.A........
20
3.1.1. Scurt istoric.....
20
3.1.2. Starea economica generala a S.C. Coca-Cola Timis S.A.............
21
3.2. Analiza rentabilitatii la S.C. Coca-Cola Timis S.A....
24
3.2.1. Analiza rentabilitatii resurselor consumate..............
24
3.2.1.1. Analiza ratei rentabilitatii resurselor curente..........
25
3.2.1.2. Analiza ratei rentabilitatii resurselor consumate in exploatare....
26
3.2.2. Analiza rentabilitatii veniturilor...........
28
3.2.2.1. Analiza ratei rentabilitatii veniturilor curente........
29
3.2.2.2. Analiza ratei rentabilitatii veniturilor din exploatare
30
3.2.3. Analiza rentabilitatii comerciale......
31
3.2.3.1. Analiza ratei marjei brute.
34
3.2.3.2. Analiza ratei marjei nete..
35
3.2.4. Analiza rentabilitatii economice..........
36
3.2.4.1. Analiza rentabilitatii economice brute.
38
3.2.4.2. Analiza rentabilitatii economice nete...
38
3.2.5. Analiza rentabilitatii financiare............
39
3.2.5.1. Analiza rentabilitatii financiare brute...
41
3.3. Concluzii si propuneri..........
43
3.4. Anexe..............
46
Bibliografie............
53

Alte date

?CAPITOLUL 1. REZULTATUL FINANCIAR AL ÎNTREPRINDERII

1.1. Definire si delimitari ale notiunii

În literatura de specialitate profitul, in sens general este definit ca fiind rezultatul financiar pozitiv al unei activitati lucrative, reprezentand diferenta dintre incasarile realizate si chiar cheltuielile ocazionate de aceasta. De asemenea se considera ca profitul brut reprezinta suma rezultatelor financiare pozitive intr-un interval de timp (luna, trimestru, an) obtinute de o persoana fizica sau juridica din sectoarele de activitate.

Acest sens general al profitului da o imagine asupra modalitatilor in care se desfasoara activitatile intr-o unitate productiva, daca aceste unitati reusesc din veniturile obtinute in urma vanzarii productiei, sa-si acopere cheltuielile ocazionate de obtinerea productiei respective. Realizarea efectiva a profitului presupune ca sortimentul si calitatea productiei sa raspunda vanzarii productiei sa-si acopere cheltuielile ocazionate de obtinerea productiei respective. Realizarea efectiva a profitului presupune ca sortimentul si calitatea productiei sa corespunda cererii solvabile. Daca marfurile nu corespund necesitatilor ele nu se realizeaza si profitul nu se formeaza.

Profitul este un element de conducere al agentilor economici si de stimulare materiala a personalului in desfasurarea unei activitati eficiente. El este asa cum sublinia Francois Perroux “motorul esential al societatii”.

Actiunea economica, desfasurarea unei activitati de natura economica este conditia generala a profitului. Lipsa profitului face dificila sau chiar imposibila existenta in continuare a activitatii respective.

Profitul sintetizeaza rezultatele activitatii oricarei unitati economice, deci, initiativa cade sub incidenta sa directa. Unitatile economice il urmaresc sistematic. Ele constituie motivatia obiectiva a intreprinzatorilor si proprietarilor de capital. Situatia economica a acestora este conditionata de marimea si dinamica profitului.

În economia de piata maximizarea profitului la nivelul agentilor economici este criteriul major al eficientei lor, fara de care si-ar inceta activitatea. În acest tip de economie, fara profit nu ar exista viata. Scopul tuturor deciziilor si actiunilor managerilor vizeaza direct si indirect realizarea unui profit cat mai mare.

Daca avem in vedere ca profitul este surplusul obtinut de o societate comerciala atunci cand venitul total pe care aceasta il obtine din toate activitatile sale depaseste cheltuielile necesare realizarii acestor activitati, putem defini:

- profitul brut, calculat prin scaderea tuturor cheltuielilor (efectuate in limitele permise) din venitul total obtinut de societatea comerciala;

- profitul net, calculat prin scaderea din profitul brut a cotelor de impozit pe profit

Daca venitul este egal cu costul, atunci nu se obtine profitul economic si daca lucrurile continua in acelasi mod, proprietarii firmei vor cauta alte alternative de valorificare a capitalului.

Profitul contabil rezulta din diferenta dintre venitul firmei si costul contabil, fiind mai mare decat profitul economic. El cuprinde pe langa aceasta si asa numitul profit normal, adica acea parte din costul implicit care se refera la cheltuielile de munca ale proprietarilor firmei implicati in activitatea acesteia.

Obtinerea profitului contabil inseamna o situatie buna pentru firma, respectiv ea castiga suficient pentru ca toate costurile ei sa fie acoperite. Acest lucru nu inseamna ca dispare tendinta unei alternative, daca se intrevede un castig suplimentar. Exista situatii cand firma obtine profit contabil, dar din punct de vedere economic inregistreaza pierderi.

Acest fapt nu trebuie sa mire. Daca venitul firmei este mai mic decat costul de productie atunci firma inregistreaza pierderi desi ea isi recupereaza costul contabil si chiar poate sa obtina profit normal. Pierderile se datoreaza costului implicit ca rezultat al acestei consideratii, de cate ori ne vom referi la costul de productie vom avea in vedere si costul de oportunitate al firmei, deci si costul explicit si costul implicit. În acest caz profitul normal nu este altceva decat o componenta a costului de productie. De asemenea atunci cand ne vom referi la profit vom avea in vedere numai profitul economic.