Pagina documente » Stiinte Economice » Managementul comercial si studiul pietei (S.C. XYZ S.R.L.)

Despre lucrare

lucrare-licenta-managementul-comercial-si-studiul-pietei-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-managementul-comercial-si-studiul-pietei-s.c.-xyz-s.r.l.-


Cuprins

CUPRINS
Introducere
Capitolul I Caracterizarea generala a S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
1.1. Structura organizatorica 1.2. Activitatea economica a S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
1.3. Activitatea de productie
Capitolul II Managementul comercial si studiul pietei S.C.STANDARD NUTRICIA S.R.L.
2.1. Managementul comercial
2.2. Activitatea promotionala la S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
Capitolul III Analiza economico-financiara a S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
3.1. Contul de profit si pierdere
3.2. Evolutia unor indicatori care reflecta potentialul financiar al S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
3.3. Analiza indicatorilor financiari ai S.C.STANDARD NUTRICIA S.R.L.
3.4. Analiza valorii patrimoniale la S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
3.5. Metodologia privind determinarea bonitatii S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
Capitolul IV Evaluarea eficientei managementului la S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
4.1. Sistemul de management practicat la S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
4.2. Perfectionarea sistemului de management practicat in cadrul S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
4.2.1. Stabilirea schimbarilor ce intervin privind produsele si tehnologia
4.2.2. Obiective de realizat (profit, cifra de afaceri)
4.3. Evaluarea eficientei cuantificabile
Capitolul V Concluzii si propruneri rezultate in urma analizei economico-financiare la S.C. STANDARD NUTRICIA S.R.L.
Bibliografie

EXTRAS DIN DOCUMENT

?INTRODUCERE

Creditul si formele sale

Creditul sau relatiile de credit, presupune anumite relatii banesti de repartitie, prin intermediul carora se mobilizeaza disponibilitati banesti, temporare, urmand sa fie folosite pentru acoperirea unor nevoi temporare. Creditul presupune transferuri banesti cu caracter rambursabil care sunt purtatoare de dobanzi.

In cadrul economiei de piata, creditul are o foarte mare raspandire, el reprezentand un mod de finantare a necesarului de resurse in completarea celor proprii, iar in anumite cazuri poate constitui chiar sursa unica de finantare. Daca folosirea creditului este o optiune necesara pentru agentii economici, mai ales in conditiile cand capitalul propriu este neindestulator pentru promovarea diverselor proiecte avute in vedere. De asemenea se impune o atitudine prudenta din partea debitorului, care sa-i creeze certitudinea folosirii eficiente a sumelor imprumutate astfel incat sa realizeze o rentabilitate satisfacatoare pentru a rambursa la timp creditele, sa plateasca dobanzile aferente si sa-i ramana si o rentabilitate neta la sfarsitul activitatii.

Dupa termenele pentru care se acorda, creditele pot fi clasificate in credite pe termen scurt, pana la 12 luni , care se folosesc pentru activitatea economica curenta, credite pe termen mijlociu, pana la cinci ani si credite pe termen lung, peste cinci ani, care se utilizeaza indeosebi pentru investitii.

Dupa participantii la relatiile de credit putem distinge: creditul bancar, creditul comercial, creditul public.

Creditul bancar este forma cea mai extinsa de credit. El poate fi acordat atat de banci cat si de institutiile financiare si de credit si acopera orice scop al debitorului, in conditiile stabilite cu banca.

Creditul bancar realizeaza doua functii: redistribuirea fondurilor temporar disponibile si functia de emisiune monetara.

Functia de redistribuire

In activitatea de creditare bancile folosesc nu numai fondurile proprii ci si un insemnat volum de fonduri atrase de la terti, cum ar fi disponibilitatile banesti existente in conturile clientilor, diverse plasamente pe termen scurt efectuate de intreprinderi si institutii.

Astfel, se mobilizeaza disponibilitati banesti temporare existente la anumite categorii de agenti economici, urmand a fi utilizate drept credite pe termen scurt, pentru acoperirea unor nevoi temporare la alti agenti economici, realizandu-se astfel o redistribuire temporara a unei mari parti a disponibilitatilor existente la un moment dat in economie.

Functia de emisiune

Presupune o alta latura a creditului bancar, prin care se realizeaza largirea creditului si anume, pe calea crearii de mijloace banesti suplimentare

Functia de emisiune a creditului este indispensabila intr-o economie dinamica in care activitatea economica in crestere, solicita un volum mereu sporit de mijloace banesti. Politica de creditare a bancilor constituie totodata si politica lor de emisiune, intrucat creditul acordat de banci este sursa unor mijloace banesti suplimentare pentru agentii economici, contribuind la realizarea unei corelatii intre masa banilor in circulatie si nevoile productive.

Pentru ca emisiunea de mijloace banesti prin intermediul creditului sa contribuie efectiv la cresterea economica se impun insa anumite conditii, si anume: rezultatele marfa ale activitatii creditate sa aiba desfacerea asigurata si sa nu se ingroase stocurile nevandabile, sa existe conditii, precum forta de munca, materii prime, utilaje etc ca activitatea creditata sa se desfasoare efectiv, creditele sa se ramburseze la timp, ceea ce presupune nu numai stingerea obligatiilor debitorului, dar inclusiv rezultatele favorabile in activitatea creditata care sa permita constituirea surselor pentru rambursarea creditelor.

Nerealizarea conditiilor mai sus enumerate face ca suplimentarea mijloacelor banesti in circulatie sa nu-si atinga scopul si sa degenereze intr-un dezechilibru inflationist in economie.

Creditul public. Spre deosebire de creditul bancar unde exista un singur creditor si o masa de debitori, in cazul creditului public situatia este inversa: o masa de creditori avanseaza sume unui singur debitor. Creditorii pot fi intreprinderi, institutii, asociatii si persoane fizice care au disponibilitati banesti si doresc sa le plaseze pentru a obtine o remuneratie corespunzatoare. Debitori pot fi statul in cazul imprumuturilor de stat, casele de economii sau mari intreprinderi care in acest fel isi finanteaza activitatea.

Creditul public se poate prezenta sub 2 forme:

- imprumuturi obligatare – caracterizate prin faptul ca se acorda pe termen lung. Obligatiunile emise de imprumutat reprezinta o datorie pentru acesta si un titlu de creanta pentru imprumutatori. Remuneratia imprumutului se acorda de regula anual sub forma de cupoane, iar amortizarea imprumutului se face prin trageri la sorti anuale sau in alte modalitati, dar cel mai tarziu pana la expirarea termenului final al imprumutului inscris pe obligatiuni.

- depunerile la casele de economii – reprezinta o alta forma a creditului public, in care creditorii sunt in mod obisnuit persoanele fizice care au disponibilitati si doresc sa le fructifice pe termen scurt. Remuneratia se acorda de catre casele de economii anual sub forma de dobanzi.

Rambursarea creditului respectiv, retragerea depunerilor se face la prima cerere formulata de depunatori, chiar daca depunerile sunt facute pe termen.Creditul comercial este acela pe care si-l acorda direct participantii la relatiile contractuale, fara interventia vreunei verigi intermediare. Este vorba de creditul pe care-l acorda furnizorul cumparatorului pentru perioada de la livrarea marfurilor pana la incasarea contravalorii lor, sau invers, creditul pe care-l acorda clientul furnizorului sub forma de avans, pentru a crea posibilitati financiare acestuia in vederea executarii comenzilor si livrarii produselor contractate. Este un credit pe termen scurt, care variaza de la cateva zile, pana la 90 zile, in conformitate cu clauzele contractuale si nu este purtator de dobanda.

Principiile creditului

Creditul are la baza doua principii: sa fie garantat de debitor si sa fie rambursat la scadenta.

Garantarea creditului este o conditie generala de acordare a creditelor care vizeaza, deci, atat creditul bancar, public cat si cel comercial, numai ca maniera de garantare este diferita in cele trei cazuri. Problema garantarii se pune in mod deosebit pentru creditul bancar, care este cea mai extinsa forma de credit. In acest caz garantia pe care trebuie sa o ofere debitorul urmareste sa inlature riscul creditorului care, in caz de nerambursare, sa-si poate recupera sumele imprumutate prin valorificarea elementelor constituite in garantie.

Garantiile stipulate in contractul de credit pot fi materiale sau scriptuale.

- garantiile materiale se pot constitui din stocuri, utilaje, cladiri si alte bunuri existente in patrimoniu si din resursele financiare existente sau prevazute a se realiza in viitor. Din aceasta categorie de garantii sunt excluse stocurile de marfuri greu vandabile, fara desfacere asigurata, necorespunzatoare calitativ, prost pastrate, depozitate, stocuri ce au facut obiectul unor comenzi sistate etc.

- garantiile nemateriale sau scriptuale se constituie de la caz la caz, sub forma scrisorilor de garantie bancara, ipoteca asupra bunurilor imobile ale debitorilor si girantilor, cesiuni in favoarea bancii a drepturilor banesti pe care beneficiarul de credite le are de primit de la alte unitati contractante, drepturi de despagubiri pentru bunurile asigurate.

Pentru creditul public nu se cer in mod expres garantii materiale sau scriptuale. In cazul imprumuturilor de stat, garantia pentru subscriitori o constituie intreg patrimoniul public, statul fiind prin excelenta un debitor solvabil care nu poate, in mod normal sa creeze riscuri pentru imprumutatori.

Pentru imprumuturile obligatare lansate de institutii si intreprinderi publice si private, garantia nu se constituie formal, dar ea exista si este controlata de organele statului cu prilejul autorizarii lansarii imprumutului, cand debitorul trebuie sa prezinte cel putin doua bilanturi legal aprobate pentru exercitiile financiare aprobate.

Rambursarea creditului este un principiu care delimiteaza net relatiile financiare de cele de credit. Ca trasatura fundamentala a creditului, rambursarea este justificata prin faptul ca aceasta sursa de finantare nu apartine utilizatorului (debitorului). Ea este cedata de creditor pentru o anumita perioada de timp, corespunzator persistentei nevoilor temporare de fonduri asa incat, la incetarea necesarului suplimentar de fonduri este firesc sa fie restituita catre proprietar (creditor).

Rambursarea la scadenta a creditului ramane o obligatie esentiala a debitorului. Indeplinirea acestei obligatii marcheaza nu numai o anumita disciplina financiara din partea debitorului, pastrarea bonitatii si renumelui firmei, dar si faptul ca realizeaza o activitate eficienta care-i permite sa obtina mijloacele necesare rambursarii la timp a creditelor.

Intarzierile in rambursarea creditelor sau nerambursarea lor integrala creeaza greutati financiare creditorului care-i in drept, in astfel de cazuri, sa aplice penalitati debitorului, in conformitate cu clauzele contractuale.

Credite bancare pe termen mediu si lung

Creditul bancar pe termen mediu – cu durata intre 2-5 ani – joaca un rol important in finantarea intreprinderilor industriale si comerciale, fiind destinate acoperirii cheltuielilor de investitii in echipament de productie, amenajari, constructii usoare,cheltuieli pentru inovari, cercetari sau pentru operatiuni de export.

Creditele pe termen mediu mobilizate se materializeaza in efecte financiare care se pot sconta la banca sau reconta de catre bancile comerciale la banca centrala. Astfel de credite pot sa prevada si o perioada de gratie de 1-2 ani acordata debitorului. Daca creditul este acordat pe un termen intre 5-7 ani se numeste “credit pe termen mediu prelungit”.

In aceasta categorie se incadreaza si creditele acordate dezvoltarii exporturilor, mai ales de utilaje si echipamente sau pentru executarea de lucrari.

Creditele pe termen mediu nemobilizate au aceeasi destinatie ca si cele mobilizate; banca nu mai primeste nici un efect financiar din partea beneficiarului, in schimb dispune de o garantie a unei institutii financiare specializate. Durata creditului se poate extinde pana la 7 ani, orice banca comerciala putand acorda credit pe baza unui contract incheiat cu debitorul.

Bancile acorda mai rar credite pe termen lung. Creditele pe termen lung fiind caracteristice institutiilor si organismelor financiare. Creditele bancare se acorda pe baza de garantii ferme prezentate de debitori. Toate conditiile creditului se negociaza intre banca si debitor: rata dobanzii, termenul de rambursare, eventuala perioada de gratie, penalizari pentru nerespectarea clauzelor contractuale etc.

Credite bancare pe termen scurt

Creditele pe termen scurt se acorda de banci pe o perioada de pana la 12 luni pentru agentii economici inscrisi in registrul comertului, care prezinta garantii ferme, au cont in banca si lucreaza rentabil.

Atat la acordare cat si pentru intreaga perioada de utilizare, debitorii trebuie sa garanteze creditele cu valori materiale si resurse financiare prevazute a se realiza in suma cel putin egala cu creditul primit. Existenta garantiei constituie o certitudine pentru banca ca isi va putea recupera sumele imprumutate in cazul nerambursarii la termen a creditului. In garantia creditului poate intra orice bun din patrimoniul societatilor comerciale: stocuri, mijloace banesti in cont, resurse financiare prevazute a se realiza in viitor.

Pentru intreprinderile private mici, creditele se garanteaza cu intreg patrimoniul existent. Valoarea garantiilor trebuie sa fie cu 20 % mai mare decat creditul acordat. In caz de nevoie se poate apela si la giranti , reprezentand terti persoane care se ofera sa garanteze cu averea si veniturile lor pentru eventualitatea ca la scadenta debitorul nu mai poate rambursa creditul.

Termenele de rambursare se inscriu drept clauze in contractele de credit, dupa negocierea lor prealabila. Pentru creditele nerambursate la termen banca este in drept sa aplice dobanzi majorate si in caz extrem sa treaca la recuperarea creditelor din garantiile constituite sau sa se indrepte, pentru recuperare, asupra girantilor.

CAPITOLUL I. CARACTERIZAREA GENERALA A