Pagina documente » Stiinte Economice » Tehnici si operatiuni bancare. Conturi bancare si moneda electronica (XYZ)

Despre lucrare

lucrare-licenta-tehnici-si-operatiuni-bancare.-conturi-bancare-si-moneda-electronica-xyz-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-tehnici-si-operatiuni-bancare.-conturi-bancare-si-moneda-electronica-xyz-


Cuprins

CUPRINS
I. Prezentarea B.R.D./ Sociiti Generali
I.1. Istoricul B.R.D./ Sociiti Generali - Infiintare, evolutie si privatizare
I.2. Sistemul bancare romanesc si reglementarea in domeniu
I.3. Forma si structura capitalului si a actionariatului
I.4. Principalele functii, activitati si operatiuni bancare pe compartimente
I.5.Cadrul legislativ general si special
I.6. Organisme de control si reglementare
II. Organizarea societatii bancare. Sistemul informational bancar
II.1. Prezentarea centralei unitatii bancare si retelele teritoriale a bancii
II.2. Sistemul informational al B.R.D./ Sociiti Generali
III. Conturile bancare
III.1. Proceduri pentru deschiderea conturilor bancare
III.2. Operatiuni curente si speciale
III.3. Operatiuni prin conturi aferente cecurilor, provizioanelor, cardurilor bancare
III.4. Incidente bancare in functionarea conturilor bancare
IV. Decontarea intra si interbancara. Operatiuni cu numerar
IV.1. Instrumente de decontare utilizate in activitatea de decontare
IV.2. Operatiuni cu numerar
IV.3. Moneda electronica

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

Capitolul I : Prezentarea B.R.D. / Société Generalé

I.1. Istoricul B.R.D. / Société Generalé: Infiintare – Evolutie - Privatizare

BRD - Groupe Société Générale este a doua Banca din Romania dupa totalul bilantului fiind o banca globala. Prezenta printr-o retea de peste 220 de agentii, banca sta la dispozitia clientilor individuali cat si a clientilor corporativi.

Pentru marii sai clienti corporativi, romani sau straini, si pentru investitorii institutionali, BRD - Groupe Société Générale ofera de asemenea o gama de produse de piata si finantari complexe, precum si servicii de banca de investitii (privatizari, fuziuni - achizitii, emisiuni de actiuni, etc.) bazandu-se pe echipe specializate si pe reteaua grupului Société Générale prezenta in lumea intreaga (75 tari).

Istoria BRD a inceput in 1923, odata cu infiintarea prin lege a Societatii Nationale pentru Credit Industrial ca institutie publica. Statul detinea 20% din capitalul social si BNR 30%. Restul de 50% era detinut de persoane particulare, printre care si un grup de fosti directori ai Marmorosch Bank&Co, prima banca moderna din Romania. Scopul noii institutii era finantarea primelor faze ale dezvoltarii sectorului industrial in Romania. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in baza Legii privind nationalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Nationala pentru Credit Industrial a fost nationalizata si redenumita Banca Nationala pentru Investitii. În 1957, dupa reorganizarea sistemului financiar, cand s-a introdus o specializare rigida pe sectoare, Bancii de Credit pentru Investitii i s-a oferit o pozitie de monopol in Romania in domeniul asigurarilor finantarii pe termen mediu si lung al investitiilor din toate sectoarele industriale, cu exceptia agriculturii si industriei alimentare, fiind redenumita Banca de Investitii.

Banca Romana pentru Dezvoltare a fost infiintata ca banca comerciala, sub forma de societate pe actiuni, prin preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii, si a primit o autorizatie generala de desfasurare a activitatilor bancare.

BRD a depus eforturi speciale pentru creearea unei retele de sucursale, agentii si reprezentante la nivel national si pentru constituirea unei baze de depozite necesare pentru a pune capat dependentei de CEC si BNR in ceea ce priveste finantarea.

BRD a fost prima banca din Romania care a oferit servicii de factoring si forfeting, incepand cu anul 1994 si respectiv 1997.

Creditele, care avand in vedere climatul economic actual, sunt in general pe termen scurt, au fost redirectionate spre sectorul societatilor private; astfel, la 31 decembrie 1999 acestea reprezentau, impreuna cu credite pentru persoane fizice, 78,4% din expunerea totala la credite ceea ce inseamna o crestere de 26,6% fata de 31 decembrie 1998.

În 1997, Guvernul a hotarat sa privatizeze BRD si a numit o Comisie de Privatizare care sa supravegheze operatiunile de privatizare. Privatizarea urma sa se desfasoare in doua etape, in conformitate cu strategia de privatizare aprobata prin Hotararea Guvernamentala nr. 428/1998, modoficata prin Hotararea Guvernamentala nr. 169/2000; astfel in prima etapa (i) capitalul social urma sa fie majorat, iar 51% din capital urma sa fie vandut prin negocieri directe cu investitori strategici, (ii) aproximativ 5% din capitalul majorat urma sa fie vandut prin negocieri directe catre BERD si/sau IFC, si (iii) 10% din capitalul social existent urma sa fie vandut angajatilor, conducerii si pensionarilor BRD; in a doua etapa , capitalul social ramas detinut de FPS urma sa fie vandut prin oferta publica secundara pe pietele de capital interne si internationale.

În decembrie 1998 s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare de actiuni (“Contractul de Cumparare de Actiuni”) intre Societe Generale si FPS prin care Societe Generale a fost de acord sa subscrie pentru actiunile reprezentand o majorare cu 20% a capitalului social al BRD si sa cumpere de la FPS acel numar de actiuni necesare ca Societe Generale sa devina proprietarul a 51% din capitalul majorat al BRD.

Înainte de finalizarea in martie 1999 a achizitiei de catre Societe Generale, FPS vandu-se aproximativ 8,33% din capitalul social al BNR conducerii, angajatilor si pensionarilor BRD cu conditia ca actiunile astfel achizitionate sa nu poata fi vandute inainte de martie 2001.

Achizitionarea de catre BRD a activitatii Sucursalei Société Générale a facut parte din strategia de privatizare, reprezentand unul din angajamentele asumate de Société Générale prin Contractul de Cumparare de Actiuni, care a fost astfel indeplinit. Conducerea considera ca aceasta achizitie ajuta eforturile BRD de diversificare a gamei de produse si servicii (in domenii cum ar fi gestiunea numerarului si finantarea comertului intern).

BRD – Groupe Société Générale este cea mai importanta banca privata si a doua banca din Romania, avand a doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (peste 2 miliarde € in martie 2005). Actionarul principal al BRD este Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro.

Directiile principale de dezvoltare ale Bancii sunt:

Banca persoanelor fizice;

Banca intreprinderilor;

Banca de investitii;

Obiectivul major al BRD este dezvoltarea fondului sau de comert pe aceste piete, in cadrul unei strategii de parteneriat pe termen lung cu clientii sai. Strategia sa de dezvoltare durabila este fondata pe cele 3 valori comune tuturor entitatilor Grupului Société Générale: profesionalismul, inovatia si spiritul de echipa.

Principalele obiective ale dezvoltarii BRD sunt:

? Adaptarea organizarii si a metodelor la strategia clientilor;

? Cresterea selectiva a activelor;

? Inovatia;

? Reducerea coeficientului de exploatare;

? Rentabilitate durabila;

Prin intermediul filialelor sale specializate - BRD Sogelease, in domeniul leasing-ului operational si financiar, ALD Automotive, specializata in managementul flotelor de autovehicule, BRD / SG Corporate Finance, care acorda servicii de consiliere in domeniul privatizarilor, fuziunilor si achizitiilor, BRD Securities, una dintre primele societati de brokeraj de piata romaneasca, BRD Finance Credite de Consum, prin care se deruleaza mare parte din activitatea de creditare a populatiei, BRD- Groupe Société Générale este capabila sa ofere o gama completa de produse si servicii de inalta calitate, care sa raspunda exigentelor clientilor sai persoane individuale si societati.

Conjugand dinamism comercial, proximitate si calitatea serviciului, reteaua BRD – Groupe Société Générale constituie un atu competitiv major. Sub auspiciile unei marci recunoscute si apreciate, BRD isi desfasoara activitatea pe baza unei retele care numara peste 220 de agentii, raspandite in toate regiunile tarii.

In 2004 banca a lansat un program intensiv de deschidere de noi unitati, care va continua si in anii urmatori. Aceste unitati se integreaza usor in viata comunitatii, fiind situate in zonele rezidentiale ale clientelei individuale, in universitati, in galerii comerciale, in institutii publice.

Pentru a retrage numerar, a obtine informatii cu privire la soldul conturilor de card sau pentru a plati facturile telefonice, reteaua de ATM-uri permite realizarea acestor operatiuni in deplina siguranta

I.2. Sistemul bancar romanesc si reglementarile in domeniu.

I.2.1 Sistemul bancar inainte de anul 1990

Înfaptuirea complexului proces de transformare a intregii societati romanesti, urmare fireasca a unui nou inceput de epoca, marcat de momentul declansarii revolutiei din Decembrie 1989, impune printre prioritati si o reconsiderare pe baze noi, democratice, a intregului sistem financiar-bancar. Urmare a unui intens proces de democratizare a activitatii economico-sociale, economia romaneasca se gaseste la un moment de rascruce, acela al trecerii spre liberalizare, spre ceea ce generic numim economia de piata.

Caderea sistemului comunist la sfarsitul anului 1989 a marcat inceputul reformei economice in Romania. Sectorul financiar a fost unul dintre primele sectoare care a beneficiat de un nou climat economic. Înainte de anul 1989, principalii participanti si singurii de altfel, din sectorul bancar romanesc erau:

? BNR – care avea ca obiect de activitate si activitati bancare comerciale;

? Banca pentru Investitii – care era implicata in finantarea si supervizarea investitiilor din Romania;

? Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara – care finanta si superviza sectorul agricol;

? Banca Romana – si avea exclusivitate in incheierea de tranzactii cu valute;

? Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) – singura entitate care oferea servicii financiare persoanelor fizice;