Pagina documente » Stiinte Economice » Studiu privind operatiunile cu carduri (Banca XYZ, Caransebes)

Cuprins

lucrare-licenta-studiu-privind-operatiunile-cu-carduri-banca-xyz-caransebes-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-studiu-privind-operatiunile-cu-carduri-banca-xyz-caransebes-


Extras din document

Cuprins
Introducere 3
1.Prezentarea generala a cardurilor si a participantilor la carduri...........4
2. Emiterea cardurilor...........7
2.1 Reguli generale de emitere a cardurilor de catre banca.......7
2.2 Emiterea cardurilor de debit in lei pentru persoane fizice...12
2.3 Emiterea cardurilor de credit in lei pentru persoane fizice..16
2.4 Emiterea cardurilor in lei pentru persoane juridice...........19
3. Acceptarea cardurilor.23
3.1 Reguli generale de acceptare......23
3.2 Acceptarea cardurilor VISA.......29
3.3 Acceptarea cardurilor EUROPAY si MASTERCARD.....34
4. Monografia contabila a operatiunilor cu carduri............37
4.1 Carduri de debit in lei.............37
4.2 Carduri de credit in lei.............43
4.3 Acceptarea cardurilor in lei emise de alte banci comerciale43
4.4 Carduri de debit in valuta..........44
Studiu de caz la B.R.D.-G.S.G Caransebes......49
Anexe.......54
Concluzii si propuneri..59
Bibliografie60

Alte date

?

INTRODUCERE

Banca Romana pentru Dezvoltare (B.R.D) este una dintre cele patru banci comerciale aparute in anul 1990, odata cu restructurarea sistemului bancar din Romania, ca parte componenta a reformelor economice si financiare de trecere la economia de piata.

Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Sociètè Generale (BRD – GSG) este angajata intr- un proces de diversificare a gamei de produse si servicii pe care le ofera clientilor sai si de imbunatatire a calitatii acestora, o importanta deosebita acordand dezvoltarii activitatii bancii pe piata de carduri.

Banca Romana pentru Dezvoltare a fost, asa cum se stie, prima emitenta a unui card bancar in Romania, cardul "Prima", avand functie de credit. La mijlocul lunii noiembrie 1999, BRD - Groupe Societe Generale a revenit in forta si a lansat oficial sase noi produse in domeniul cardurilor, destinate unei game largi de clienti persoane fizice si juridice.

Din gama cardurilor BRD – GSG se distinge cardul Maestro, emis sub insemnele Europay, care a permis salariatilor societatilor care au incheiat cu banca conventii de plata a salariilor pe carduri sa beneficieze de credite de pana la 70% din salariul net lunar. Acest card este emis in lei, dar poate fi utilizat si in strainatate.

De asemenea, cardul de credit Visa Classic, in lei, permite posesorilor persoane fizice sa beneficieze de credite in valoare de pana la echivalentul a 1.000 dolari SUA. Banca emite si cardul Visa Classic in USD, destinat persoanelor fizice care calatoresc in strainatate. Acest card poate fi utilizat la fel de bine atat in mediul electronic, cat si in cel manual.

Cardul Visa Electron se adreseaza tuturor persoanelor fizice care au implinit varsta de 18 ani, fara nici un fel de restrictii. Cardurile Visa Business in lei si Visa Business in USD sunt destinate persoanelor juridice pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare si protocol efectuate de angajatii acestora.

În tarile occidentale cardul este astazi sinonim cu sistemul platilor electronice, utilizarea lui cotidiana devenind un act banal, pentru majoritatea indivizilor. Pentru ca sistemul sa se impuna a fost insa nevoie de o adevarata revolutie a mentalitatilor care, desi infaptuita pe parcursul a catorva decenii a reusit sa-l transforme intr-un veritabil fenomen social.

Iesirea din marea criza anilor `30 si incheierea celui de-al doilea razboi mondial au marcat inceputul unei noi ere pentru societatea americana de consum. Contextul economic redevenit favorabil, ideea unor „placute” prin care sunt recunoscuti clientii fideli care castiga teren, drumul fiind deschis de Flatbusch National Bank, care lanseaza un card propriu de credit destinat numai clientilor proprii.

Anii `50 marcheaza emiterea primelor carduri internationale. Cardul facilita platile efectuate de persoane care depaseau limitele geografice ale tarilor de rezidenta.

În anii `60 Bank of America a lansat cardul BankAmericard (in prezent denumit Visa International). Acest card a fost conceput ca un instrument de acordare de credite pentru consum. El a fost absorbit si in doar cativa ani de la lansarea sa, a revolutionat definitiv modul de achizitionare a bunurilor si serviciilor pentru milioane de consumatori.

CAPITOLUL 1

PREZENTAREA GENERAL? A CARDURILOR

SI A PARTICIPANTILOR LA ACTIVITATEA CU CARDURI

Cardul sau cartea de plata bancara, reprezinta un instrument de plata fara numerar care permite posesorilor, pe de o parte, achitarea unor bunuri sau servicii furnizate de comerciantii abilitati sa accepte acest instrument de plata si, pe de alta parte, obtinerea de numerar de la ghiseele unitatilor bancii acceptante sau de la distribuitoarele automate de numerar.

Cardul se reprezinta sub forma unei cartele din material plastic, care constituie suportul pentru informatii standardizate, securizate si individualizate, si contine culori, elemente de design, tipuri de caractere imprimate si alte caracteristici de individualizare specifice fiecarui emitent si sistem international de transfer de fonduri si decontare cu carduri.

Trasaturile generale ale cardului sunt urmatoarele:

a) elemente de identificare ale emitentului:

- numele si marca organizatiei financiar-bancare emitente ale cardului;

- insemnele si marcile organizatiei internationale de plati si decontari cu carduri, ale carei membru este banca emitenta;

- elementele de identificare a tipului de card;

b) elemente de personalizare:

- numele si prenumele posesorului autorizat;

- numarul de cod al cardului, care contine numarul de identificare al emitentului si al posesorului.

c) elemente de securitate:

- holograma;

- simbolul tipului de card.

d) date privind termenul de valabilitate al cardului;

e) banda magnetica pe verso-ul cardului, care cuprinde elemente codificate de individualizare a cardurilor;

f) panelul de semnatura al posesorului autorizat, situat pe verso-ul cardului;

g) alte caractere imprimate in relief.

Functiile cardului sunt reprezentate de:

a) functia de retragere de fonduri, care permite utilizarea cardului pentru retragerea de numerar fie de la automatele bancare, fie de la ghiseele bancilor;

b) functia de plata, prin care ofera posesorului ei posibilitatea de a stinge o obligatie de plata prin declansarea unei proceduri care va conduce la debitarea contului posesorului si la creditarea corespunzatoare a contului comerciantului care a furnizat bunurile sau serviciile achizitionate de posesor;

c) functia de credit, prin care ofera posesorului posibilitatea utilizarii unui card pe baza deschiderii unei linii de credit de catre banca, pana la un cuantum determinat in prealabil, pe care, apoi, posesorul il ramburseaza la termenele stabilite in prealabil de banca in conditiile de emitere a cardului;

d) functia de garantie. Cardul constituie o garantie de solvabilitate a posesorului in relatiile cu comerciantii, iar comerciantii sunt asigurati ca vor fi platiti de emitentul cardului in cazul in care obligatiile de plata rezultate din utilizarea cardului nu vor fi onorate de posesorul cardului. În cazul in care posesorul cardului nu detine in cont disponibilitatile necesare onorarii obligatiilor de plata rezultate din utilizarea cardului, emitentul se obliga solidar cu posesorul cardului sa ramburseze obligatiile de plata respective;

e) carduri cu functii multiple. Majoritatea cardurilor bancare indeplinesc functii multiple de retragere de fonduri, plati, credit si garantie.